25 °C Budapest
Senior woman wearing tin foil hat holding syringe.

Tényleg eltitkolták? Szívizom- és szívburokgyulladást okozhat ez a Covid-19 vakcina

2023. december 13. 06:31

Vírusként terjed a közösségi médiában, hogy a Pfizer sokáig titkolta, és csak 2023-ban ismerte el, hogy a Pfizer-BioNTech Covid-19 vakcina szívizom- és szívburokgyulladást okozhat. Ez az állítás hamis, a gyógyszergyártó ugyanis már 2021-től nyíltan kommunikálja az esetleges mellékhatásokat, és különösen az egyre mélyebb klinikai vizsgálatokkal is igazolt szövődmények tekintetében transzparens - írja tényellenőrző cikkében az AFP. Fontos kiemelni, hogy a mellékhatások, mint például a szívizom- és szívburokgyulladás nagyon ritka szövődmény, számos kutatás nyomán a WHO is kiemeli, hogy a Covid-19 vakcina előnyei meghaladják az ismert kockázatokat. Mindeközben Magyarországon egyre több a Covid-beteg, és nemrég elindult az új oltási program is.

A közösségi médiában visszatérő tévhit, hogy a Pfizer csak 2023-ban ismerte el a Comirnaty néven ismert Covid-19 vakcina lehetséges szívizom- és szívburokgyulladásos mellékhatásait hívja fel tényfeltáró cikkében a figyelmet az AFP. Ezzel kapcsolatban rögtön a cikk elején kiemelik, hogy ez az állítás nem helytálló, mivel a Pfizer már 2021-ben, a vakcina első bevezetésekor sajtóközleményekben azonosította ezeket a betegségeket, mint lehetséges mellékhatásokat.

A cikk szerint az állítással 2023. október 18-án árasztották el a közösségi médiumokat, többek között az Instagramon és az X-en (korábban Twitter) is számos nyelven találkozhattak vele a felhasználók. Az eredeti bejegyzés azt a látszatott keltette, mintha a Pfizer hivatalos sajtóközleménye lenne (az első kínai nyelven jelent meg; a képernyőfotót az angol verzióról pedig itt taláod). A kamu közlemény a következőt tálalta:

Az engedélyezett vagy jóváhagyott mRNS COVID-19 vakcinák a myocarditis (szívizomgyulladás) és a pericarditis (a szív külső nyálkahártyájának gyulladása) fokozott kockázatát mutatják, különösen az oltást követő első héten belül. A COMIRNATY esetében a megfigyelt kockázat a 12 és 17 év közötti férfiaknál a legmagasabb.

A tényfeltáró cikkből azonban most kiderült, hogy ugyan a szóban forgó nyilatkozatot valóban a Pfizer tette közzé 2023. október 13-án, ez azonban nagyrészt megismételte a vakcina lehetséges mellékhatásaként a szívizom- és szívburokgyulladásra vonatkozó figyelmeztetéseket, amelyeket már korábban, 2021 novemberében és 2022 januárjában is közzétettek. A közösségi médiában megjelent, félinformációkat tartlmazó anyagok viszont épp az ellenkező látszatot kelthették. A 2021-es sürgősségi engedélyezésük óta a Covid-19 vakcinák biztonságosságát illetően félretájékoztatásnak vagyunk kitéve a különböző közösségi médiaplatformokon - emelik ki a cikkben.

A konkrét eset kapcsán pedig kiemelik, hogy a szívizom- és szívburokgyulladást jellemzően vírusfertőzések okozzák, beleértve a Covid-19-et is, és gyakrabban fordulnak elő fiatal férfiak körében. A legtöbb esetben a betegek önállóan vagy orvosi kezeléssel gyógyulnak meg. Hozzáteszik továbbá azt is, hogy a globális egészségügyi hatóságok a Pfizer-BioNTech Covid-19 vakcinát a 2020 decemberi első engedélyezése óta szorosan figyelemmel kísérik.

A Pfizer France tisztázta az AFP-nek, hogy a szívgyulladásra, mint mellékhatásra vonatkozó megfogalmazás változása a vakcina engedélyének sürgősségi felhasználásról teljes körű engedélyezésre történő módosításakor végrehajtott frissítéseknek köszönhető. Hangsúlyozták, hogy ezek a változtatások nem tükrözik a szívizom- vagy szívburokgyulladással kapcsolatos új információkat vagy adatokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2021 júliusában javasolta, hogy a Pfizer és a Moderna által gyártott Covid-19 vakcinák termékismertetőjében szerepeljen a myocarditis és a pericarditis. Ez az ajánlás a Pfizer és a Moderna mRNS-vakcináival történő oltást követő 145 szívizomgyulladásos eset átfogó felülvizsgálatát követte az Európai Unióban.

Kutatások kimutatták, hogy a Covid-19 vírussal fertőzötteknél nagyobb valószínűséggel alakul ki szívizomgyulladás, mint azoknál, akik be vannak oltva. Egy 2022 augusztusában közzétett metaanalízis szerint a szívizomgyulladás kockázata "több mint hétszer nagyobb azoknál a személyeknél, akik SARS-CoV-2 vírussal fertőződtek, mint azoknál, akik megkapták a vakcinát". A tanulmány azt is megállapította, hogy "a szívizomgyulladás kimenetele az oltást követően kevésbé súlyos, mint más típusú szívizomgyulladások esetében."

Az Egészségügyi Világszervezet továbbra is támogatja a Covid-19 vakcinákat, azt állítva, hogy előnyeik meghaladják az ismert kockázatokat.

Florian Zores francia kardiológus csatlakozott ehhez a véleményhez, kijelentve: "A kockázatokat tekintve az oltás előnyei nem kétségesek a 30 év feletti nők és férfiak esetében, és a 2021 nyara óta a szívizomgyulladással kapcsolatos adatok semmiképpen sem jelentik azt, hogy abba kellene hagynunk a 20 vagy 30 év alatti férfiak oltását, akiknek még mindig előnyös a Coviddal kapcsolatos súlyos események csökkenése."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm