Young men have heart disease,Heart disease patients, heart disease

Vigyázat, ezek a szívinfarktus jelei! Tudd meg, mi a teendő szívinfarktus esetén!

2022. szeptember 17. 10:01

A szív és érrendszeri megbetegedéseket ma is a leggyakoribb felnőttkori halálokok között tartjuk számon, azonban mindenképpen szükséges hangsúlyozunk, hogy az olyan megbetegedések, mint a szívinfarktus, ma már jól kezelhetőek és kevésbé halálosak, mint néhány évtizeddel ez előtt.  Mi a szívinfarktus oka, mi lehet a szívinfarktus előjele?

Cikkünkben minden fontos tudnivalót elárulunk a szívinfarktus jelei kapcsán: mik a szívinfarktus tünetei, miért enyhébbek a szívinfarktus jelei nőknél, mint férfiaknál? Mi a különbség a szívroham és a szívinfarktus között, mi a teendő szívinfarktus esetén, hogy minél kisebbre csökkentsük a halálozás lehetőségét? Mennyi ideig tart felépülni a szívinfarktusból, szívinfarktus után mikor lehet dolgozni, visszatérni megszokott életvitelünkhöz?

Mi a szívinfarktus?

A szívinfarktus jelensége a legtöbb ember számára jól ismert, ha nem is a való életből, a tévé képernyőjéről biztosan – azonban a szívinfarktus jelei nem minden esetben olyan egyértelműek, mint ahogy azt ideális esetben elképzeltük. A szívinfarktus során a szívizom egy része vérellátás elégtelenség miatt elpusztul, gyakorlatilag a szívben található véralvadék elzár/beszűkít egy artériát a szívben. A szívinfarktus jelei rendszerint hirtelen lépnek fel, intenzív tüneteket produkálnak, lehetőség szerint azonnal orvosi segítséget kell kérnünk!

Mi a különbség a szívroham és a szívinfarktus között?

Mivel sokan sajnos hajlamosak vagyunk összekeverni a különféle, szívvel kapcsolatos problémákat, célszerű tisztázni ezeket. A „szívinfarktus” és a „szívroham” ugyanazt jelenti, vagyis nyugodtan használhatjuk a két kifejezést szinonimakét – ellenben a hirtelen szívmegállás (szívhalál) elektromos zavarból eredendően jön létre, szívritmuszavarhoz köthető. Utóbbi esetben a szív váratlanul megáll, nem tud tovább vért juttatni az agyba és a tüdőbe, emiatt perceken belül beállhat a halál. Tehát: a szívinfarktus nem jelent hirtelen szívhalált, csak részletes elhalást! Kellő odafigyeléssel manapság már jól regenerálható szervi probléma.

Mi a szívinfarktus oka, mi növeli a valószínűségét?

A szívinfarktus kiváltó oka a szívkoszorúereket eltömő véralvadék, ami szívinfarktushoz, szívritmuszavarhoz vezethet. A szívinfarktus rizikófaktorához hozzájárul a magas koleszterinszint (magas vérzsír), illetve más anyagok lerakódása (ezeket plakkoknak nevezzük) és az ennek következtében kialakuló érelmeszesedés – ha ebből az okból kifolyólag beszűkülnek a szíverek, azt koronária betegségnek nevezik.

A szívinfarktus oka ritkábban egy koszorúérbe beékelődött embólus (vérrög), de okozhatja a szív koszorúereinek görcsös összehúzódása is. Fontos kiemelni, hogy a szívinfarktus kialakulása folyamatjellegű, már órákkal, napokkal korábban mutatkozhatnak a szívinfarktus előjelei! Mindenképpen érdemes figyelemmel kísérnünk a szívünk működését magas koleszterinszint, magas vérnyomás és dohányzás esetén, mert ezek mind növelik a szívinfarktus valószínűségét!

Mik a szívinfarktus tünetei?

Régen a szívinfarktus jóval gyakrabban volt halálos kimenetelű megbetegedés, mint napjainkban – mindez köszönhető a szervezettebb egészségügynek és annak, hogy manapság már jóval közismertebbek a szívinfarktus jelei, így a betegek akár saját maguknak is meg tudják állapítani, hogy szívinfarktusuk van-e. Nézzük, mi lehet a szívinfarktus előjele – ha ezek közül a tünetek közül többet is tapasztalsz, nagy valószínűséggel neked is szívinfarktusod van!

  • Mellkasi nyomásérzés, szorító mellkasi fájdalom vagy mellkasi teltségérzés (legalább egy percen keresztül);
  • erősödő mellkasi fájdalom;
  • kisugárzó fájdalom a mellkas irányából a karba, vállba, hátba, illetve a nyak és az állkapocs irányába;
  • légszomj/hiperventillálás;
  • ájulás;
  • fokozott izzadás;
  • hányás, émelygés.

Vannak a szívinfarktusnak előjelei?

Habár a szívinfarktus hirtelen jelenségként közismert, az esetek jelentős részében a kezdődő szívinfarktus előjele már napokkal a katasztrófa előtt felüti a fejét. A szívinfarktus előjele lehet a visszatérő mellkasi fájdalom, ami mozgás hatására felerősödhet, pihenésre csillapodhat, mindezt a szív elégtelen vérellátása okozhatja.

Miben mások a szívinfarktus jelei nőknél, időseknél?

A szívinfarktus tünetei nem mindig egyértelműek, hiszen – mint a betegségek, rendellenességek nagytöbbségénél – mindenkinél egyedi súlyossági fokon, más-más formában jelentkezhetnek. A szívinfarktus jelei férfiak esetében jellegzetesebbek, míg időseknél, nőknél és cukorbetegeknél kevésbé drámai hatással járnak. Akár az is előfordulhat, hogy valaki úgy esik át egy szívinfarktuson, hogy egyáltalán nincsenek jellegzetes tünetei. A szívinfarktus jelei nőknél gyakrabban fejeződnek ki hiperventillálás, hát- vagy állkapocsfájdalom, émelygés, hányás formájában.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mi a teendő szívinfarktus esetén?

Ha valaki a társaságunkban rosszul lesz (elájul, nem reagál rázásra sem, jelét mutatja, hogy fáj a mellkasa), vizsgáljuk meg a légzését! Ha nem észleljük a mellkas emelkedését és süllyedését, lélegeztessük szájon át és alkalmazzunk mellkasi kompressziót (30 mellkasi nyomás, 2 levegő befúvás), míg a mentő meg nem érkezik, ezután a szakemberek folytatják a beteg lélegeztetését és szükségszerűen defibrillátorral történő újraélesztését.

Szívinfarktus gyanúja esetén azonnal értesítsük a mentőszolgálatot, közben folyamatosan tartsuk velük a kapcsolatot, hogy segíthessenek a beteg ellátásában. Amennyiben saját magunkon érzékeljük a szívinfarktus jeleit, haladéktalanul kérjünk segítséget valamelyik családtagunktól, vészhelyzetben a legközelebbi járókelőtől!

Hogyan történik a szívinfarktus kezelése?

A szívinfarktus bekövetkezése esetében a mentők defibrillátort használnak. A beteget elszállítják a kórházba, ahol a szívinfarktus súlyosságától függően (EKG vizsgálat) alkalmazhatnak gyógyszeres kezelést, de szükséges lehet az elzáródott szívkoszorúér katéterrel történő megnyitása is. A kórházban kidolgozzák a szívinfarktusból való felépüléshez szükséges terápiát, ám a gyógyszeres kezelés (trombotikumok, véralvadásgátlók, acetil-szalicilsav, Béta-blokkolók, koleszterincsökkentő és fájdalomcsillapító készítmények) mellet az életmódváltás is szükséges. Súlyos esetekben szívműtétre, pacemaker-behelyezésre is szükség lehet.

Szívinfarktus után mikor lehet dolgozni?

Egy szívinfarktus után, ha a beteg sikerrel kilábalt a szívinfarktus heveny fázisából, sajnos hosszabb ideig szembe kell néznie a rosszabb életminőség lehetőségével, illetve a szív eredetű elhalálozás magasabb rizikófaktorával. A szívinfarktusból való felépülést nagyban befolyásolja a beteg életvitele: helyes táplálkozással, dohányzásról való leszokással, rendszeres és kielégítő testmozgással és a stressz csökkentésével (akár munkahelyváltás árán is) csökkenthető a későbbi szívinfarktusok kockázata és így érhető el a beteg szívinfarktus előtti életminőségének visszaállítása.

Hogy szívinfarktus után mikor térhetünk vissza a munka világába – főként, ha fizikai munkáról van szó -, azt nehéz megmondani, hiszen minden eset egyedi a maga módján. Van, aki aránylag hamar visszatérhet megszokott életéhez, viszont sokan hónapokon keresztül veszélyeztetettek. Mindenképpen konzultáljunk a lehetőségekkel kardiológus szakorvossal, aki ellát minket a szükséges tanácsokkal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?