Lonely sad older man waiting for his family to visit him

Brutálisan nő a halálozás kockázata, ha ezt érzed: a legtöbb idős nem is sejti, milyen veszélyes így élni

MTI
2023. június 19. 18:42

Az elszigeteltség és a magány jelentősen növeli a halálozás kockázatát - derült ki egy kínai kutatócsoport 90 tanulmányt összegző, átfogó elemzéséből. A társas kapcsolatok hiánya átlagosan 32 százalékkal, a magányosság érzése pedig 14 százalékkal növeli a halálozás kockázatát - számoltak be a tudósok a Nature Human Behaviour című szakfolyóirat hétfőn kiadott számában.

A kutatók rámutattak, hogy ennek egyik oka a kortizol nevű stresszhormon túltermelődése, amely hosszú távon negatívan befolyásolja a szervezet működését. A Harpini Orvosi Egyetem két munkatársa, Csao Jasuang és Vang Maocsing vezetésével működő kutatócsoport metaanalízisében 90, különböző országokban készült tanulmányt vetett össze. A kutatásokban összesen 2,2 millió ember adatait elemezték.

Az elszigeteltséget a társas kapcsolatok objektív hiányaként határozták meg, a magányosságot pedig egy szorongással járó szubjektív érzésként, amely akkor keletkezik, amikor nincs összhang a kívánt és a tényleges társas kapcsolatok között. Már korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy a magányosan és elszigetelten élő embereknél nagyobb a halálozás kockázata, de olyan kutatások is akadtak, amelyek nem támasztották alá ezt az összefüggést.

Csao, Vang és munkatársaik több mint 14 ezer - a témával foglalkozó - tanulmányt vizsgáltak meg. Ezekből kilencvenet választottak ki, amelyek 1986 és 2022 között jelentek meg, és megfeleltek bizonyos kritériumoknak. A kutatásokból végül átlagértékeket számítottak. Eredményeik szerint

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem