Woman sneezing into a tissue allergy spring sick

Nehéz napok várnak ezen a héten 10-ből 2 magyarra: sorok lehetnek a gyógyszertárakban

2023. március 20. 18:03

Az átmeneti visszaesés után a pollenterhelés a hétvégétől várhatóan ismét felerősödik. A ciprus- és tiszafafélék, valamint a nyár pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat. A kőris, a szil, az éger, a mogyoró, illetve már a juhar és a fűz virágporának koncentrációja is jellemzően alacsony-közepesszintet érhet el. Helyenként már a gyertyán pollenszemeit is regisztrálták a csapdákban, koncentrációja jellemzően még alacsony. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően alacsony - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Az NNK tavalyi felmérése szerint az allergiások csupán tíz százaléka kezdi el időben szedni - a pollenszezon előtt két héttel - a gyógyszereit. Magyarországon 3,5 millióra tehető az allergiások száma, közülük 1,5 millióan a parlagfű pollenjére érzékenyek.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) korábbi felmérése szerint a lakosság mintegy 20 százaléka szenved - orvos által diagnosztizált - pollenallergiában, de egyes becslések szerint valójában legalább a magyarok 30 százaléka érintett. Az utóbbi negyedszázadban megkétszereződött az allergiások száma, egyes becslések szerint ma Magyarországon legalább kétmillióan szenvednek ettől. Akármelyik becslés is áll közelebb a valósághoz, az biztos, hogy milliókat érint most a parlagfűvirágzás. Viszont rengetegen csak később kapnak észbe, mikor már nagyon kínozza őket az allergia, és akkor rohannak a patikába gyógyszerért.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az allergia és a felsőlégúti megbetegedést okozó vírusok (pl. influenza, koronavírus) tüneteit könnyű összetéveszteni, ha csak enyhe megbetegedésről van szó! Ráadásul az allergiás tünetek - tüsszögés, köhögés - által könnyebben átadható egy tünetmentes fertőzés is családtagoknak, munkatársaknak. Ezért aki allergiás, mindenképpen kezdje meg a kezelést, hiszen még javában tart a járványszezon.

Támadnak a pollenek

Bár az NNK közlése szerint még nem a legtöbbek számára gondot okozó pollenek támadnak, már nem kell sokáig várni és minden virágozni kezd. Most a ciprus- és tiszafafélék, valamint a nyár pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat. A kőris, a szil, az éger, a mogyoró, illetve már a juhar és a fűz virágporának koncentrációja is jellemzően alacsony-közepesszintet érhet el. Helyenként már a gyertyán pollenszemeit is regisztrálták a csapdákban, koncentrációja jellemzően még alacsony - írták.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem