17 °C Budapest
Caroline Gleich skiing in deep powder at Alta, Utah in 2011

Könnyen halálos baleset lehet a téli móka vége: erre sok magyar család megfeledkezik

2023. január 12. 14:30

Rengetegen alig várják a telet, hogy újra a téli sport iránt érzett szenvedélyüknek hódoljanak, arra viszont kevesen gondolnak, hogy a síelés és a korcsolyázás milyen veszélyeket hordoz magával, ha nem figyelünk oda. Szentiványi Rita gyógytornász-manuálterapeuta szerint a térdízületi és deréktáji sérülések fordulnak elő a leggyakrabban, melyek abból adódnak, hogy az izomzat nem állt készen a megterhelésre. Éppen ezért fontos a megelőzés, de ha már megtörtént a baj, a manuálterápia segíthet a fájdalomcsökkentésben és a regenerációban.

Magyarországon becslések szerint nagyságrendileg félmillióan síelnek szezonálisan, és talán még ennél is többen korcsolyáznak alkalmanként tavakon vagy műjégpályákon a téli időszakban. Mindkét sport rendkívül egészséges, hiszen amellett, hogy a szabad levegőn történnek, a motoros kontrollt és az állóképességet is fejlesztik, izomaktivitás szempontjából pedig megdolgoztatják nemcsak az alsó végtagot, hanem az egész törzset is.

Sokan azonban hajlamosak elfeledkezni róla, hogy amint más sportok esetében is, úgy a síelésnél és a korcsolyázásnál is szükség van a felkészülésre. Szentiványi Rita, a MozgásKlinika alapítója elmondta, ha valaki az év többi részében kevésbé aktív és nem végez rendszeresen testmozgást, akkor számára a téli sportok rendkívül megerőltetőek lehetnek, és ez fájdalmas tünetekben is megnyilvánulhat.

A síeléssel kapcsolatban a leggyakoribbak a keresztszalagot érintő sérülések, a porcleválás és a deréktáji elváltozások. Mindez pont abból adódik, hogy nem elég guggolásokkal felkészülni a lesiklásra, meg kell erősíteni a törzset is. Ajánlott tehát olyan tréninggyakorlatokat végezni a síelést megelőző hetekben, melyek egyszerre erősítik ezt a két területet, a comb- és a törzsizmot

– fogalmazott a gyógytornász-manuálterapeuta.

Mint fogalmazott, minden esetben be kell melegíteni, hiszen a síelés aktívan igénybe veszi az izmokat függetlenül attól, hogy egy nagyon jó kikapcsolódási lehetőség sokak számára. Intő jel lehet szerinte, ha fáradunk, görcsölünk, izomlázat érzünk. Ilyenkor inkább a túlterheltség elkerülése érdekében tartsunk lazább napot.

Manuálterápiával gyorsítható a regeneráció

Ami a korcsolyázást illeti, Szentiványi Rita elmondása szerint ez önmagában egy veszélyes sport, hiszen a síeléssel ellentétben itt nincsenek kötelező védőfelszerelések. Emiatt gyakran előfordulnak felkartörések és koponyasérülések is egyaránt, melyek kirívó esetben akár életveszélyesek is lehetnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha van rá lehetőség, akkor a gyerekek mindenképp vegyenek fel könyök- és térdvédőt, ami biztonságot ad a számukra. Fontos, hogy semmiképp ne kezdjünk el úgy korcsolyázni, mintha csak sétálni indulnánk a parkban, mert egy megterhelő sportról beszélünk. Minél fejlettebb ugyanakkor a törzsizmunk, annál nagyobb esélyünk van elkerülni egy komolyabb esést

– sorolta, megjegyezve, hogy mindig biztonságosabb a palánk mellett haladni és a tömeget elkerülni.

Mint fogalmazott, sérülés esetében a fájdalom és a duzzanat számos esetben olyan intenzív, hogy gyógyítása csak terápiával oldható meg, ami akár 6-12 hétig is elhúzódhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm