1 °C Budapest
Coronavirus variant outbreak as an omicron subvariant and covid-19 infectious influenza background as dangerous flu strain cases as a pandemic medical health risk concept with disease cells as a 3D render

Küszöbön a tridémia: nem kérdés, hazánkat is eléri az új omikronszörny

2023. január 10. 10:11

„Nem az a kérdés, eléri-e Magyarországot az omikron XBB1.5 variánsa, hanem az, hogy mikor. Elképzelhető, hogy már itt is van, csak nem tudunk róla” – mondta el Rusvai Miklós virológus a B&L Online Hír- és Cikkügynökségnek, és ki is fejtette, miért gondolja így. A szakértő szerint viszont a mostani tridémia könnyebben átvészelhető, mint az előző évek több fertőzéshulláma.

Az XBB1.5 variánst már december közepén kimutatták Nagy-Britanniában, ahonnan sok kint élő magyar érkezett haza az ünnepekre, emellett intenzív a légi forgalom az Egyesült Államokkal is, ahol a legjobban elterjedt e legújabb mutáció. Így Magyarországon is bármikor megjelenhet, vagy már jelen is lehet a fertőzés - viszont hazánkban nagyon kevés törzsvizsgálatot végeznek, így nem biztos, hogy tudomást szerzünk róla.

Még az is ritka, hogy az omikron-variánst kimutatják; a koronavírusteszteken belül viszont nem vizsgálódnak a változatokra. PCR-teszt kellene hozzá, de már nagyon kevés ilyen tesztet végeznek. A Nemzeti Népegészségügyi Központnál a légúti mintákból ki tudják mutatni a koronavírus variánsait, de a vizsgálatok eredményét nem hozzák nyilvánosságra

- mondta el Rusvai Miklós, aki szerint nem kell tartani az új mutánstól, mert nem okoz súlyosabb, más jellegű betegséget, mint a többi omikron-változat. Mint kifejtetette: „Ez a variáns azért okoz most feltűnést, mert olyan változást okoz a tüskefehérjén, ami ellen talán kevésbé védenek a vakcinák. De azok hatékonysága a többi omikron-változattal szemben sem volt százszázalékos.” 

A főként az USA-ban terjedő új variáns a Kraken becenevet kapta, mely egy hatalmas mitológiai tengeri szörny - leginkább a polipra hasonlít.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A virológus a tridémiáról - vagyis a koronavírus, az influenzavírus és az RSV egyidejű járványhullámairól - elmondta, 2023 januárjában már légzőszervi járványhullámról beszélhetünk. Viszont Rusvai Miklós nem tartja valószínűnek, hogy az egészségügyi ellátórendszert nagyon megterhelné a tridémia, mert egyik betegség sem okoz akkora légzőszervi bajt, mint amilyet a Covid–19 alfa variánsa okozott két éve tavasszal, amikor tömegek igényeltek kórházi ellátást, és nagyon sok súlyosabb beteg szorult lélegeztetőgépre.

A népesség átoltottsága is jelentős a szakértő szerint, de ezek ellenére fontosnak tartja a három vírus elleni közös védekezést. Továbbra is híve a maszkviselésnek – különösen a tömegközlekedési eszközökön, a bevásárlóhelyeken, a közintézményekben –, mellyel nagymértékben lehetne csökkenteni a fertőzésszámot - írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?