16 °C Budapest
Gyõr, 2022. szeptember 9.Beoltanak egy nõt a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina negyedik, emlékeztetõ adagjával a gyõri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2022. szeptember 9-én. Az oltás továbbra is kérhetõ a háziorvostól, a házi gyermekorvostól, valamint felvehetõ a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként idõpontfoglalással és anélkül is lehet menni.MTI/Krizsán Csaba

Mi folyik a magyar kórházakban, rendelőkben? Sokaknak fogalma sincs, mi vár ránk összel

2022. szeptember 13. 16:02

Hiába érkezett meg az új, omikron-specifikus vakcina Magyarországra, jelenleg Pest megyében például nem lehet oltási időpontot foglalni az EESZT-ben, és a fővárosban is kevés opciót ajánl fel a rendszer. Annyi biztos, hogy a korábban is oltópontként üzemelő intézményekbe péntekenként időpontfoglalás nélkül lehet menni a vakcináért. Ugyan elviekben a háziorvosnál is kérhető a COVID-oltás, de sok praxis azért nem olt, mert nincs elég érdeklődő egy-egy ampullára - így pedig kárba menne az oltóanyag.

A múlt héten megérkezett Pfizer és a BionTech koronavírus ellen kifejlesztett új vakcinája, és az NNK tájékoztatása szerint a héten újabb, több mint 100 ezer adag érkezik, október-novemberben pedig hárommillió adagot várnak. Galgóczi Ágnes osztályvezető pedig arról tájékoztatott, hogy ettől a héttől már az oltópontokon is lesz az új, omikron-specifikus oltásból.

Igen ám, de időpontot foglalni jelenleg Pest megyében például nem lehet az EESZT-ben:

A hónapban nem enged időpontot foglalni Pest megyében COVID-oltásra.
A hónapban nem enged időpontot foglalni Pest megyében COVID-oltásra.

Budapesten is csak hat intézményt ajánl fel a rendszer, de például a Honvédkórház oltópontjára jelenleg csak egy időpontot jelez az EESZT.

Pesten is csak korlátozottak az oltópontok.
Pesten is csak korlátozottak az oltópontok.

A koronavirus.gov.hu-n az alábbi, vagy ehhez hasonló közlés mindig szerepel a heti járványadat-jelentésekben, illetve több közölt hírben is:

Az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, házi gyermekorvostól, valamint felvehető a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és anélkül is lehet menni.

Felhívtunk két Pest megyei kórházat, ahol korábban oltópont is üzemelt, és a fentieket ők is megerősítették:

jelenleg péntekenként lehet menni oltatni, a honlapon is leírtak szerint.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ugyanakkor arról nincs információnk, jelenleg a háziorvosoktól lehet-e oltást kérni: még augusztus elején írtuk meg, hogy több olvasónk is jelezte, hiába fordulnak háziorvosukhoz, hogy felvegyék az oltást, a praxisban nem oltanak.

Dr. Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapítója akkor azt közölte az ügyben, hogy a háziorvos kollégáknak a megyei védelmi bizottságok koordinálása mellett továbbra is lehetőségük van a járási népegészségügyi osztályoktól oltóanyagot igényelni, az oltási tevékenységet pedig elvégezni a praxisokban. Ugyanakkor a nyári időszakban kevés volt az oltásra jelentkező páciens 1-1 praxisban, így logisztikai szempontból könnyebben kezelhető, ha őket a kórházi oltópontra irányítják - tette hozzá.

Dr. Soós Zoltán, a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportjának vezetője szintén a logisztikai nehézségekről beszélt. Elmondása szerint azért olt elég kevés háziorvos, mert például a Pfizer oltóanyagból, amelyet a többség szeretne, egy ampullát 5-10 személy oltására célszerű felhasználni, hogy ne menjen kárba vakcina -tehát össze kell szervezni több érdeklődőt is. Tapasztalataik szerint viszont nincs elég érdeklődő erre, úgyhogy a szakember szerint is egyszerűbb elküldeni az érdeklődőket az oltópontokra.

Arról egyelőre nincs információnk, hogy az új vakcinák kapcsán indítanak-e intenzívebb oltási kampányt.

Címlapkép: Krizsán Csaba, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?