10 °C Budapest
Gyõr, 2022. szeptember 9.Beoltanak egy nõt a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina negyedik, emlékeztetõ adagjával a gyõri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2022. szeptember 9-én. Az oltás továbbra is kérhetõ a háziorvostól, a házi gyermekorvostól, valamint felvehetõ a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként idõpontfoglalással és anélkül is lehet menni.MTI/Krizsán Csaba

Mi folyik a magyar kórházakban, rendelőkben? Sokaknak fogalma sincs, mi vár ránk összel

2022. szeptember 13. 16:02

Hiába érkezett meg az új, omikron-specifikus vakcina Magyarországra, jelenleg Pest megyében például nem lehet oltási időpontot foglalni az EESZT-ben, és a fővárosban is kevés opciót ajánl fel a rendszer. Annyi biztos, hogy a korábban is oltópontként üzemelő intézményekbe péntekenként időpontfoglalás nélkül lehet menni a vakcináért. Ugyan elviekben a háziorvosnál is kérhető a COVID-oltás, de sok praxis azért nem olt, mert nincs elég érdeklődő egy-egy ampullára - így pedig kárba menne az oltóanyag.

A múlt héten megérkezett Pfizer és a BionTech koronavírus ellen kifejlesztett új vakcinája, és az NNK tájékoztatása szerint a héten újabb, több mint 100 ezer adag érkezik, október-novemberben pedig hárommillió adagot várnak. Galgóczi Ágnes osztályvezető pedig arról tájékoztatott, hogy ettől a héttől már az oltópontokon is lesz az új, omikron-specifikus oltásból.

Igen ám, de időpontot foglalni jelenleg Pest megyében például nem lehet az EESZT-ben:

A hónapban nem enged időpontot foglalni Pest megyében COVID-oltásra.
A hónapban nem enged időpontot foglalni Pest megyében COVID-oltásra.

Budapesten is csak hat intézményt ajánl fel a rendszer, de például a Honvédkórház oltópontjára jelenleg csak egy időpontot jelez az EESZT.

Pesten is csak korlátozottak az oltópontok.
Pesten is csak korlátozottak az oltópontok.

A koronavirus.gov.hu-n az alábbi, vagy ehhez hasonló közlés mindig szerepel a heti járványadat-jelentésekben, illetve több közölt hírben is:

Az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, házi gyermekorvostól, valamint felvehető a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és anélkül is lehet menni.

Felhívtunk két Pest megyei kórházat, ahol korábban oltópont is üzemelt, és a fentieket ők is megerősítették:

jelenleg péntekenként lehet menni oltatni, a honlapon is leírtak szerint.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ugyanakkor arról nincs információnk, jelenleg a háziorvosoktól lehet-e oltást kérni: még augusztus elején írtuk meg, hogy több olvasónk is jelezte, hiába fordulnak háziorvosukhoz, hogy felvegyék az oltást, a praxisban nem oltanak.

Dr. Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapítója akkor azt közölte az ügyben, hogy a háziorvos kollégáknak a megyei védelmi bizottságok koordinálása mellett továbbra is lehetőségük van a járási népegészségügyi osztályoktól oltóanyagot igényelni, az oltási tevékenységet pedig elvégezni a praxisokban. Ugyanakkor a nyári időszakban kevés volt az oltásra jelentkező páciens 1-1 praxisban, így logisztikai szempontból könnyebben kezelhető, ha őket a kórházi oltópontra irányítják - tette hozzá.

Dr. Soós Zoltán, a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportjának vezetője szintén a logisztikai nehézségekről beszélt. Elmondása szerint azért olt elég kevés háziorvos, mert például a Pfizer oltóanyagból, amelyet a többség szeretne, egy ampullát 5-10 személy oltására célszerű felhasználni, hogy ne menjen kárba vakcina -tehát össze kell szervezni több érdeklődőt is. Tapasztalataik szerint viszont nincs elég érdeklődő erre, úgyhogy a szakember szerint is egyszerűbb elküldeni az érdeklődőket az oltópontokra.

Arról egyelőre nincs információnk, hogy az új vakcinák kapcsán indítanak-e intenzívebb oltási kampányt.

Címlapkép: Krizsán Csaba, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 24. szombat
Szökõnap
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm