20 °C Budapest
Gyõr, 2022. szeptember 9.Beoltanak egy nõt a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina negyedik, emlékeztetõ adagjával a gyõri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2022. szeptember 9-én. Az oltás továbbra is kérhetõ a háziorvostól, a házi gyermekorvostól, valamint felvehetõ a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként idõpontfoglalással és anélkül is lehet menni.MTI/Krizsán Csaba

Mi folyik a magyar kórházakban, rendelőkben? Sokaknak fogalma sincs, mi vár ránk összel

2022. szeptember 13. 16:02

Hiába érkezett meg az új, omikron-specifikus vakcina Magyarországra, jelenleg Pest megyében például nem lehet oltási időpontot foglalni az EESZT-ben, és a fővárosban is kevés opciót ajánl fel a rendszer. Annyi biztos, hogy a korábban is oltópontként üzemelő intézményekbe péntekenként időpontfoglalás nélkül lehet menni a vakcináért. Ugyan elviekben a háziorvosnál is kérhető a COVID-oltás, de sok praxis azért nem olt, mert nincs elég érdeklődő egy-egy ampullára - így pedig kárba menne az oltóanyag.

A múlt héten megérkezett Pfizer és a BionTech koronavírus ellen kifejlesztett új vakcinája, és az NNK tájékoztatása szerint a héten újabb, több mint 100 ezer adag érkezik, október-novemberben pedig hárommillió adagot várnak. Galgóczi Ágnes osztályvezető pedig arról tájékoztatott, hogy ettől a héttől már az oltópontokon is lesz az új, omikron-specifikus oltásból.

Igen ám, de időpontot foglalni jelenleg Pest megyében például nem lehet az EESZT-ben:

A hónapban nem enged időpontot foglalni Pest megyében COVID-oltásra.
A hónapban nem enged időpontot foglalni Pest megyében COVID-oltásra.

Budapesten is csak hat intézményt ajánl fel a rendszer, de például a Honvédkórház oltópontjára jelenleg csak egy időpontot jelez az EESZT.

Pesten is csak korlátozottak az oltópontok.
Pesten is csak korlátozottak az oltópontok.

A koronavirus.gov.hu-n az alábbi, vagy ehhez hasonló közlés mindig szerepel a heti járványadat-jelentésekben, illetve több közölt hírben is:

Az oltás továbbra is kérhető a háziorvostól, házi gyermekorvostól, valamint felvehető a kórházi oltópontokon, ahová péntekenként időpontfoglalással és anélkül is lehet menni.

Felhívtunk két Pest megyei kórházat, ahol korábban oltópont is üzemelt, és a fentieket ők is megerősítették:

jelenleg péntekenként lehet menni oltatni, a honlapon is leírtak szerint.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ugyanakkor arról nincs információnk, jelenleg a háziorvosoktól lehet-e oltást kérni: még augusztus elején írtuk meg, hogy több olvasónk is jelezte, hiába fordulnak háziorvosukhoz, hogy felvegyék az oltást, a praxisban nem oltanak.

Dr. Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének egyik alapítója akkor azt közölte az ügyben, hogy a háziorvos kollégáknak a megyei védelmi bizottságok koordinálása mellett továbbra is lehetőségük van a járási népegészségügyi osztályoktól oltóanyagot igényelni, az oltási tevékenységet pedig elvégezni a praxisokban. Ugyanakkor a nyári időszakban kevés volt az oltásra jelentkező páciens 1-1 praxisban, így logisztikai szempontból könnyebben kezelhető, ha őket a kórházi oltópontra irányítják - tette hozzá.

Dr. Soós Zoltán, a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportjának vezetője szintén a logisztikai nehézségekről beszélt. Elmondása szerint azért olt elég kevés háziorvos, mert például a Pfizer oltóanyagból, amelyet a többség szeretne, egy ampullát 5-10 személy oltására célszerű felhasználni, hogy ne menjen kárba vakcina -tehát össze kell szervezni több érdeklődőt is. Tapasztalataik szerint viszont nincs elég érdeklődő erre, úgyhogy a szakember szerint is egyszerűbb elküldeni az érdeklődőket az oltópontokra.

Arról egyelőre nincs információnk, hogy az új vakcinák kapcsán indítanak-e intenzívebb oltási kampányt.

Címlapkép: Krizsán Csaba, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm