18 °C Budapest
Three young woman resting in Infra sauna and chatting

Hány fokos az infraszauna és az infraszauna mennyi kalóriát éget el?

2022. január 23. 21:25

A téli hideg időben nehéz olyan szórakozási lehetőséget találni, ami minden szempontból kielégíti a kikapcsolódni vágyó családokat, baráti társaságokat, ráadásul még egészséges is. Az egyik legjobb tippünk téli időtöltés gyanánt nem más, mint a szaunázás, ezen belül is az infraszauna használata, ami egy egészen különleges módja az izzasztással történő méregtelenítésnek.

Na de milyen tevékenység az infraszaunázás, mi az infraszauna lényege? Mire jó az infraszauna, mi az infraszauna hatása egészség terén? Mi a különbség az infraszauna és a finn szauna között, miben más az infraszauna, mint a hagyományos szauna? Kinek ajánlott az infraszauna használata és kinek nem jó az infraszauna? Cikkünkben minden olyan fontos kérdést megválaszolunk az infraszauna kapcsán, mint: hogyan hat az infraszauna az egészségre, lehet-e fogyni infraszauna használatával, és hogy az infraszauna hány éves kortól használható fiatalok, gyerekek esetében? Az infraszauna mennyi kalóriát éget el a benn töltött idő alatt?

Mi a különbség az infraszauna és a finn szauna között?

Első sorban mindenképp meg kell különböztetnünk az infraszaunát a „hagyományos” finn szaunától, hiszen a két szauna típus teljesen más működési elven alapszik. A finn szauna, avagy a „hagyományos szauna” egy olyan zárt kabin, amit fa- vagy elektromos fűtésű kazán fűt fel. A kabinban található felhevített kövek locsolásával (amihez különféle illóolajakat is adhatunk), gőzt képzünk. A forró, általában 70-90°-os, vagy afölötti gőz segíti elő az izzadást és a méregtelenítést. Habár küllemre hasonlítanak egymáshoz, a finn szauna és az infraszauna más működési elven alapszanak: míg a finn szauna gőzöléssel éri el jótékony hatását, addig az infraszauna, más néven infrakabin esetében nem a szauna klímája, hanem az emberi test melegszik fel az infravörös sugarak hatására.

Hány fokos az infraszauna?

Az infraszauna kabin hőmérséklete ideális esetben 40° és 60° között ingadozik, ami jóval kevesebb, mint a hagyományos finn szauna esetében, így a legtöbb ember számára kevésbé megterhelő az infraszauna használata.

Hogyan hat az infraszauna, mik az infraszauna hatásai?

Az infravörös sugarak mélyen behatolnak a test szöveteibe, elérik a bőr alsóbb rétegeit, ezzel megemelik a test hőmérsékletét. Az infraszauna és más szauna típusok általánosságban javítják a közérzetet: segítenek a különféle légzőszervi és keringési problémák leküzdésében, enyhítik az álmatlanságot okozó tényezőket és segítenek az alvászavarok feloldásában, mindemellett a különféle pszichés eredetű betegségek, mint a depresszió, vagy akár az anorexia esetében is hasznos lehet az infraszauna használata.

Az infraszauna serkenti a vérkeringést, oldja a stresszt (kifejezetten ajánlott az infraszauna használata a stresszes munkahelyen dolgozók számára, illetve nehéz fizikai, vagy fárasztó irodai munka esetén). Az infraszauna szépítő hatással van a bőrre, kitisztítja a pólusokat, sejtregeneráló hatásának köszönhetően az infraszauna használata után akár évekkel fiatalabbnak tűnhetünk. Sportolók részére is ajánlott a rendszeres infraszauna használat, hiszen az infraszauna kellemes bemelegítési lehetőség, illetve nagyszerűen „kiereszthetjük a gőzt” egy infrakabinban az intenzív mozgás után is.

A legtöbb szauna típus használata nem alkalmas a krónikus szívbetegséggel, vagy magas vérnyomással küzdők számára, azonban mivel az infraszauna egy fokkal kevésbé megterhelő, mint más szaunák, amennyiben kezelőorvosunk is engedélyezi, nyugodtan használhatjuk. Fontos, hogy minden esetben rendeltetésszerűen használjuk a szaunát – ne töltsünk indokolatlanul sok időt a kabinban, kerüljük az ittas szaunázást, illetve közvetlenül evés után se lépjünk be az infraszauna kabinba, mert az rosszullétet eredményezhet!

Az infraszauna szakszerű használata

Minden szervezet az egészségi állapotától függően máshogy reagál az infraszauna és más szaunák használatára, éppen ezért, ha korábban még nem próbáltuk, az első infraszauna alkalom alacsony hőfokon történjen. Az infraszauna hőmérséklete 30-40°-ra állítva ideális kezdőknek, töltsünk el ezen a hőmérsékleten 10-15 percet. Az infraszauna haladók esetében 55-60° között is ideális, akár 35-45 percet is eltölthetünk ezzel a beállítással az infrakabinban.

A szaunázás befejeztével mindenképpen pótoljuk az infraszauna használata során elvesztett vizet. Eleve ne használjuk a szaunát szomjasan, azonban a vízpótlást érdemes a szaunázás végére tartogatnunk, hogy ne a frissen elfogyasztott folyadékot, hanem a szervezetünkben felhalmozott méreganyagokat izzadjuk ki. Az infraszauna általában kisebb társaságok számára ideális (az infraszauna 2 személyes, sokszor pedig csak 1 személyes kis helyiség). Érdemes a szaunázást állva végeznünk, hogy az infrasugarak egyenletesen járhassák át a testünket. Rosszullét vagy klausztrofóbia esetén akár ki is nyithatjuk az infraszauna kabin ajtaját, a jótékony infrasugarak ettől függetlenül is kifejtik hatásukat.

Az infraszauna használata után célszerű lezuhanyozni – nem kell a finn szaunához hasonlóan hideg vizes fürdőt vennünk, de a pólusokat mindenképpen érdemes átöblíteni, hogy a bőrből távozott méreganyagoktól végleg megszabaduljunk, azok ne kerüljenek vissza oda, ahonnan származnak. Érdemes több szauna típust és szaunázási szokást kipróbálnunk, hogy megtapasztalhassuk, melyik szauna fajta a legmegfelelőbb számunkra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Infraszauna hány éves kortól használható?

Sem az infraszauna, sem más szauna típusok használata nem javallott 12 éves kor alatt!

Az infraszauna mennyi kalóriát éget el?

Kifejezetten gyakori kérdés, hogy az infraszauna hány kalória elégetésében segít, vagyis hogy az infraszauna mennyi kalóriát éget el. Sokan a futással egyenértékű kalóriavesztést tulajdonítanak a szaunázásnak, azonban ez ebben a formában nem teljesen igaz. Az infraszauna használata során szervezetünk izzadtság formájában adja le a felesleges vizet (nem a zsírt), illetve a felhalmozott méreganyagokat, azonban a mai napig vita tárgyát képzi, hogy lehet-e fogyni infraszauna használatával.

Összességében azt tanácsoljuk a fogyókúrázóknak, hogy mindenképpen próbálják ki az infraszaunát, vagy más szauna típusokat, azonban azt is érdemes tudni, hogy tartós és látványos fogyást csak kiegyensúlyozott táplálkozással, diétával és rendszeres testmozgással érhetünk el. Pusztán szaunázással a tévhitekkel ellentétben nem lehet lefogyni, viszont kombinálhatjuk az infraszauna használatot kondizással, futással, vagy más, az életvitelünkhöz illő testmozgással, ezzel nagymértékben javítva mind az életminőségünkön, mind lelki és fizikai állapotunkon.

Infraszauna ár: mennyibe kerül egy infraszauna?

Azok számára, akik rendszeres használói az infraszaunának, megtérülő befektetés lehet az infraszauna vásárlás is, feltéve, ha tényleg aktív használók vagyunk (más esetben egyszerűbb, pénz- és energiatakarékosabb megoldás, ha alkalmi használatra kibérlünk egy infrakabint, vagy használjuk azt egy wellness-szolgáltatás keretei között). Elsősorban azt kell eldöntenünk, hogy az infraszauna 2 személyes vagy 1 személyes legyen, ugyanis minél nagyobb egy infraszauna, annál magasabb az ára is.

Mind kültéri infraszauna, mind beltéri infraszauna építésére van lehetőségünk, attól függően, hogyan szeretnénk azt használni, sőt, mobil infraszauna is elérhető azok számára, akik gyakran és változó körülmények között szeretnék igénybe venni az infraszauna jótékony hatásait (például akik fogyókúrájuk miatt szaunáznak aktívan). Az árak igen rugalmasan változnak, azonban mindenképpen érdemes tudnunk, hogy egy használt infraszauna vásárlása mindig kedvezőbb, mint egy új infraszauna megszerzése.

A következő infraszauna ár lista általánosságban érvényes a piac jelenlegi kínálatára (a felsorolt információk induló árakra vonatkoznak, igényeinknek megfelelően lehet egy infraszauna ezektől jóval drágább is):

  • Beltéri infraszauna 1 személyes: 250-300.000 Ft-tól
  • Beltéri infraszauna 2 személyes: 300.000 Ft-tól
  • Kültéri infraszauna: 500.000-1.000.0000 Ft-tól
  • Hordozható infraszauna /infraszauna paplan: 100.000 Ft-tól
  • Mennyivel olcsóbb egy használt infraszauna? Az ajánlattól függően 10-40%-kal olcsóbb egy használt infraszauna, mint egy új infraszauna.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30