7 °C Budapest
A hand wearing latex gloves hold a phial of clear liquid and a syringe. The medical professional uses the syringe to extract the medicine from the glass bottle. Conceptual with space for copy.

Jöhet az új vakcina Magyarországra is: ezt mindenkinek tudnia kell a Novavax-oltásról

2021. december 21. 16:42

Terjed az omikron és a delta variáns, és míg a lakosság a harmadik oltáson gondolkodott, addig új vakcina jelent meg a piacon. A Novavax oltását még vizsgálják, de az eddigiek alapján úgy tűnik, eléggé hatásos vakcina került fel az eddigi oltóanyagok közé, ötödikként, hiszen hétfőn már az engedélyt is megkapták az EU-s használatra.

Az omikron variáns terjedésével párhuzamosan új vakcina jelenhet meg a piacon. A Novavaxot a Medsafe vizsgálja, akik a korábbi vakcinákat is tesztelték - az eredmények ígéretesek. A Health Desk orvosokat kérdezett az új vakcináról, annak működéséről és biztonságosságáról. Bár a szakértők kiemelik, hogy a vizsgálatok még zajlanak, egyenlőre úgy tűnik, hogy biztonságos, és rendkívül hatékony oltást sikerült fejleszteni.

Dr. Fran Priddy orvos elmondta, hogy az új, Novavax Covid-19 elleni vakcina (NVX CoV2372) csak úgy, mint általában a protein alapú vakcinák biztonságosak, és könnyen ellenőrizhetőek, ráadásul már korábban is alkalmazták a technológiát gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt olyan betegségeknél, mint a hepatitis B, a meningitis vagy influenza. Így egy, már jól bevált technológián alapszik az új oltás fejlesztése is. A fehérje alapú vakcináknál az immunválasz fokozása biztosítja az antitesteket. Csak úgy, mint a többi vakcinánál, itt is intramuszkuláris injekcióként adják be a két adagot, három hét különbséggel.

Dr. Priddy kifejtette, hogy az új vakcina biztonságosnak bizonyul, 90 százalékos hatékonysággal működött a betegség megelőzésében, valamint 100 százalékos védelmet nyújtott a kórházi kezelés, és halálozás ellen az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Mexikóban, ugyanis itt végezték a nagyobb klinikai vizsgálatokat.

Mivel a teszteket a delta-variáns elterjedése előtt végeztük, így arról még nincs adatunk, hogy mennyire hatásos az ellen. Az eddigi vizsgálatok azonban arra mutatnak, hogy a beoltottak immunválasza harmadik oltás után a delta-variánst is semlegesítik, azonban a hivatalos vizsgálatok még folynak.

- tette hozzá. Azok a páciensek, akik a Novavax vakcináját vették fel, majd ezt követően a harmadik vakcinát is megkapták hat hónappal később, náluk a delta változatra adott immunválasz több, mint négyszeresére nőtt. A jelenleg is tartó vizsgálatok azt is kutatják, hogy adható -e a Novavax harmadik oltásként kombinálva más védőoltásokkal.

Harmadik oltásnak is megfelelhet

Dr. Peter McIntyre professzor kiemelte, hogy bár az utóbbi időben egyre nő az érdeklődés a Novavax iránt, általánosságban mégis azt javasolná, hogy ugyanazzal az oltóanyaggal kell az emlékeztető oltást beadni, mint amivel az első kettőt. Azonban egyre több tanulmány foglalkozik azzal, hogy hogyan kombinálhatóak a vakcinák, többek között akár a Novavax oltásával is.

A Novavax előállítását tekintve a korábbi vakcinákhoz hasonló. Ezt a technológiát már több betegségnél is alkalmazták a történelem során. Itt a protein az, ami stimulálja az antitesteket, ilyen vakcinákat alkalmazunk a vérmérgezésnél, sőt a diftériánál is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- tette hozzá az orvos, aki kiemelte, hogy a vakcina még ellenőrzés alatt áll, azonban nem látni okot arra, hogy ne fogadnák el. A vakcina ugyanis hatásosnak bizonyul, nem jár különösebb mellékhatásokkal.

Ez a vakcina elfogadhatóbb lehet azok számára, akik aggódnak az „új” technológia miatt, de hasznos lehet második adagként olyan emberek számára, akiknél az mRNS, vagy adenovírus vektor vakcinák valamilyen reakciót váltottak ki.

- tette hozzá az orvos, aki elmondta, hogy várnak még adatokat arról, hogy mi történik, ha a vakcinát más oltásokkal kombinálják. Kiemelte, hogy jelenleg is tesztelik a Novovaxot az AstraZeneca és Pfizer vakcinákkal kombinálva.

Már kaptak engedélyt

Mint korábban arról mi is írtunk, a Novavax meg is kapta a szükséges engedélyeket, és az Európai Unióban jövőre már oltanak is vele. Az Európai Bizottság december 21-én feltételes forgalomba hozatali engedélyt adott a Novavax amerikai biotechnológiai vállalat által az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagának; ez a SARS-Cov-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni ötödik vakcina, amelynek tömeges alkalmazása megkezdődhet az Európai Unióban.

A Novavax NVX-CoV2373 kódjelű, Nuvaxovid névre keresztelt vakcinája feltételes alkalmazásához a pozitív ajánlást hétfőn adta meg az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökség (EMA), véleménye szerint ugyanis az oltóanyag hatékony az új típusú koronavírus ellen. A cég november 17-én nyújtotta be kérelmét a feltételes forgalombahozáshoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 17:16
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem