5 °C Budapest
Surgical face mask for protection from Covid-19 has been dropped behind on a side walk. A Man walks away from the mask. Good for illustration of suggestions how should not behave during the pandemic of coronavirus. cimlapi

2022-ben sem szabadulunk a járványtól: ugyan, meddig húzódik még?

2021. október 19. 10:02

Akár áprilisig is elhúzódhat a járvány, amely során akár folyamatosan négyezer körüli kórházban ápolttal és napi hatvan halottal is lehet számolni.

Rövid távon az esetek számának gyors felfutását, majd mérsékelt visszaesését, azaz egy tüskét lát a járványgörbén Vattay Gábor járványelemző, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője - írja a Népszava. A szakember ezt két hatás összegződésével magyarázza: a járvány most tapasztalt terjedéséhez hozzáadódik annak következménye, hogy folyamatosan egyre többen veszítik el az első két oltással szerzett védettségüket. Mivel korábban nagy hullámokban kapták a második oltást az emberek most ugyanilyen nagy tömegben kezdik is elveszíteni védettségüket azok, akik nem veszik fel a harmadik vakcinát. 

A szakértő szerint a tavaszig elhúzódó járvány jóslatát az alapozza meg, hogy a csak kétszer oltottak folyamatosan adnak utánpótlást a járvány terjedéséhez. Vattay Gábor szerint a hazai pandémia nagyjából követi azt, ami Angliában történik, ahol nyáron volt egy jelentősebb kiugrás. Annyi a különbség, hogy náluk korábban kezdték az oltásokat és ott hamarabb jelent meg ugyanez a probléma.

Vattay Gábor szerint a világon mindenütt annyi oltott van a kórházakban mint oltatlan. Ennek oka, hogy az ötödik hónap után az oltottak már csak négyszer védettebbek az oltatlanokhoz képest. A szakember azt ajánlja, hogy aki teheti, a második oltása után legkésőbb 5-6 hónappal kérje a harmadikat, mert ez erősen csökkenti a súlyos tünetek esélyét. Valamint arra kér mindenkit, hogy zárt terekben viseljenek maszkot. Ez utóbbi javasolta egyébként korábban a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Orvosi Kamara is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?