Kaposvár, 2021. április 19.A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni Comirnaty-vakcinát készítik elõ oltáshoz a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban 2021. április 19-én.MTI/Varga György

Operatív törzs: több százezer vakcina érkezik a héten Magyarországra

2021. április 19. 13:16

Rengeteg vakcina érkezik a héten Magyarországra: a Moderna és a Pfizer már le is szállította az eheti adagot, de a kínaiak és az oroszok is jókora mennyiséget küldhetnek hazánknak. Az operatív törzs tájékoztatóján a tisztifőorvos felhívta a fgyelmet arra, hogy az oltások beadását követően fontos, hogy mikor megyünk el ellenanyag-vizsgálatra, mert ez csak az adott állapotot tükrözi, nem lehet belőle pontosan megtudni, hogy miként védekezik a szervezetunk.

Az operatív törzs hétfői tájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette, hogy melyik oltóanyagból mekkora szállítmányra számíthat a héten Magyarország:

megérkezett már 68 400 adag Moderna-vakcina, a Pfizer-BioNTech pedig 288 040 adagot szállított. Ezek mellett várható még orosz és kínai szállítmány is a héten.

Utóbbiakról a tisztifőorvos nem részletezte, mekkora mennyiségről van szó, ám a korábbi közlésekből arra következtethetünk, hogy több százezer oltóanyagérkezhet még az országba a fent említett, már leszállított 356 440 mellett.

A hétvégén jelentették be, hogy a Sinopharm két hét alatt egymillió dózist fog leszállítani. Menczer Tamás államtitkár pedig pénteken beszélt arról, hogy az oroszok a hetekben 780 ezer adag Szputnyik V-t küldenek - az nem derült ki, hogy ebből hány lesz első, és hány második adagos oltóanyag.

A tisztifőorvos felhívta a fgyelmet arra, hogy az oltások beadását követően fontos, hogy mikor megyünk el ellenanyag-vizsgálatra, mert ez csak az adott állapotot tükrözi, nem lehet belőle pontosan megtudni, hogy miként védekezik a szervezetunk.

Nagyon sok betegséget és vakcinációt követő állapot van, amikor bár nem mérnek ellenanyagot, mégis a test emlékszik az oltásra és megindul az ellenanyag-termelés

- hangsúlyozta, majd arra kért mindenkit, hogy bízzunk a gyártókban és a vakcinákban.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem most kell az antitesteket mérnünk, most védetté kell tennünk magunkat. Regisztráljunk, és amikor behívnak az oltóhelyre, akkor menjünk be és vegyük fel az oltást

- húzta alá. A regisztráltak száma folyamatosan nő, eddig 4 280 ezren regisztráltak oltásra. Annak kapcsán, hogy szükség lehet-e majd emlékeztető oltásokra elmondta: erről még nincs elég adat, nem tudni, pontosan meddig védenek az oltások. De például a kullancsoltást is 3-5 évente ismételni kell, hogy védettek maradjunk - tette hozzá.

Müller Cecília a napi adatok kapcsán elmondta, hogy bár egy kicsit csökkent a teher, de további megfeszített munkát kíván az egészségügyi dolgozóktól. Hétfőn az óvodák és az iskolák alsó tagozatosai újra bemehettek az intézményekbe.  A tisztifőorvos arra kérte a szülőket, hogy csak egészséges gyereket vigyenek óvodába, iskolába. A pedagógusok, bölcsődei gondozók oltása három körben befejeződött.

A rendőrségi adatok

Kiss Róbert szokás szerint ismertette a hétvége rendőrségi statisztikáit:

  • 911 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt a hétvégén,
  • 2974 ember szegte meg a hétvégén a kijárási tilalmat,
  • egy esetben kellett üzletet bezárni,
  • Visegrádon egy kalandparkban két vendéget találtak, ezért eljárás indult a cég ellen, Szarvason pedig egy sörözőben voltak vendégek,
  • a Nehru-parton egy 14 fős társasággal szemben intézkedtek, akik hangosan hallgattak zenét, Pestszentlőrincen pedig egy 12 fős rendezvényre csaptak le a rendőrök.

Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Varga György, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?