0 °C Budapest
Minden második magyar magányos volt a járvány alatt: a városokban a legsúlyosabb a helyzet

Minden második magyar magányos volt a járvány alatt: a városokban a legsúlyosabb a helyzet

2020. szeptember 8. 18:58

Európa országai lassan kezdik megszokni az életet a koronavírus-világjárvány árnyékában. Olaszország - a világjárvány által legjobban sújtott országok egyike - lazított a társadalmi távolságtartási intézkedéseken, ám a világjárvány rányomta bélyegét a lakosok mentális egészségére: a Kaspersky új kutatása szerint az olasz Európa legmagányosabb nemzete, ugyanis 2020 áprilisa óta ötből három (59%) olasz érezte magát magányosnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az olaszok több mint egyharmada (37%-a) állítja, hogy magányosabbnak érzi magát, mint a világjárvány kitörése előtt. Ezeket az érzéseket nem meglepő módon elsősorban az váltotta ki az olaszok körében, hogy nem találkozhattak személyesen a barátaikkal vagy a családtagjaikkal (78%), illetve hogy nem hódolhattak a hobbijuknak vagy nem sportolhattak (49%).

Európában egy olyan trend is látható, hogy a városi területeken élők nagyobb valószínűséggel érzik magukat magányosnak, mint a vidéken élők. Nem kivétel ez alól Olaszország sem, ahol a kis- vagy nagyvárosokban élő olaszok közül ötből három (61%) érezte magát magányosnak a világjárvány alatt , míg a vidéki falvakban élők esetében ez csak a válaszadók kevesebb mint a felére (48%-ra) volt igaz. Összehasonlításképpen

a városi területeken élő összes európai válaszadó 54%-a érezte magát magányosnak a krízis kezdete óta, míg a máshol élők esetében ez az arány csak 45% volt.

Kathleen Saxton pszichoterapeuta, a Psyched alapítója szerint egyáltalán nem meglepő, hogy Olaszországra ilyen erős hatást gyakoroltak a társadalmi távolságtartási intézkedések, hiszen az olasz nemzet éppen a közösségi szellemről és az erős családi kötelékekről ismert. A szakember szerint:

A koronavírus-fertőzöttek magas számának és az ennek következtében országszerte bevezetett kijárási korlátozások fényében nem csoda, hogy a magány ilyen sok embert érintett. Az, hogy éppen akkor nem lehetünk együtt a szeretteinkkel és azokkal, akik vigaszt nyújthatnak nekünk, amikor az érzelmi, fizikai, anyagi és spirituális jóllétünket is veszély fenyegeti, az olyan érzés, mintha hirtelen óriási szegénységbe taszítanának minket.

A Kaspersky megállapította, hogy az olaszok túlnyomó többsége (84%-a) az európai sorstársaikhoz hasonlóan a technológiát hívta segítségül a magánya enyhítéséhez a világjárvány alatt. Az olaszországi válaszadók közül több mint kétharmad (70%) mondta azt, hogy a telefonhívások, videóhívások és azonnali üzenetváltások segítettek abban, hogy kevésbé érezzék magukat magányosnak, több mint a felük (53%-uk) pedig TV-nézéssel, filmnézéssel vagy zenehallgatással igyekezett enyhíteni magányát.

A koronavírus-világjárvány példátlan mértékben megváltoztatta a modernkori életet, aminek következtében a technológiahasználat az egekbe szökött. Az emberek teljesen érthető okokból magányosnak érezték magukat, amikor nem mehettek társaságba és nem találkozhattak személyesen a szeretteikkel, de mind hálásak lehetünk azért, hogy legalább az okoseszközökön keresztül tarthatjuk egymással a kapcsolatot. Emellett rengeteg olyan online szolgáltatás is van, amelyek segítenek enyhíteni az izoláltság érzését. A világjárvány második szakaszában mi arra buzdítjuk az embereket, hogy mindig biztonságosan használják az online szolgáltatásokat, hogy valóban élvezhessék a technológia biztosította előnyöket

- mondta David Emm, a Kaspersky vezető biztonsági kutatója. Az olaszokhoz képest Európa más nációi kicsit kevésbé szenvedtek a magánytól a világjárvány kezdete óta: Franciaországban például 56%, Németországban 48%, Hollandiában 46%, Spanyolországban 50%, az Egyesült Királyságban pedig 55% vallotta magányosnak magát , de

a tíz legmagányosabb ország között találjuk Magyarországot is 50%-kal.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?