15 °C Budapest

Itt a programlista a húsvéti karanténhoz: így már művészet lenne unatkozni a négy fal között

2020. április 10. 17:51

Koncertek, online élő közvetítések, letölthető felvételek, hangoskönyvek: annyi programot nyújtanak a hétvégére, hogy egy perce sem unatkozni senkinek. A rendhagyó húsvétot rengetegen ünneplik az otthonukban, ki egymagában, ki a szűk családdal. Hogy még véletlen se jusson eszünkbe mászkálni, jobb ha előre megtervezzük a programot a hétvégére.

Mivel ez nem csak egyszerű hétvége, hanem húsvéti ünnep és még tavaszi szünet is sok diáknak, rengeteg program lesz online ezeknek apropóján. Az Infostart listája szerint például a Budapesti Fesztiválzenekar is ünnepi koncertekkel készül a hétvégén.

Nagypénteken és nagyszombaton egy nemzetközi akció keretében Bach Máté-passióját osztják meg a Concertgebouw Zenekar előadásában, Fischer Iván vezényletével. Húsvétvasárnap és -hétfőn, valamint az azt követő kedden pedig Mahler 2. (Feltámadás) szimfóniáját játsszák le a Budapesti Fesztiválzenekar előadásában, szintén Fischer Iván vezényletével.

Várkert Bazár Facebook-oldalán kézműves foglalkozásokkal és koncertekkel is várja a közönségét az ünnepi hosszúhétvégén. Csík János és a Mezzo, a Muzsikás Együttes és a Kolompos Együttes felvételeit élvezheti majd mindenki az otthonában.

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház pénteken 18 órától teszi elérhetővé Tesztoszteron című előadását, a Kolozsvári Állami Magyar Színház 19 órától Visky András: Visszaszületés című darabját közvetíti felvételről a Facebook-oldalán, míg sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház az Antigonét sugározza a színházkedvelőknek.

A Zeneakadémia ezúttal fél nyolctól az Óbudai Danubia Zenekar hangversenyét teszi elérhetővé a weboldalán, míg a könnyebb műfaj kedvelői Andrew Lloyd Webber: Jézus Krisztus Szupersztár című musicaljét nézhetik meg 48 órán át.

Csak gyerekeknek

Schneider Jankó bábművész Antanténusz Karanténusz meseolvasása René Goscinny: A kis Nicolas című könyvéből, Bognár Róbert fordításában, délutánonként 14 órától YouTube-csatornáján. Uzsonnához mesél minden nap 16 órától Markó-Valentyik Anna bábművész Soundcloud-csatornáján.

Epres-Madarász Éva színművész esténként 20.30-tól Csukás István: Vakáció a halott utcában című regényét olvassa fel Facebook-oldalán. Farkasházi Réka és a Tintanyúl Facebook-oldalán meséket hallgathatnak.

A Mesebolt Bábszínház művészei minden nap mesékkel várják az érdeklődőket a színház YouTube-csatornáján. A Kolibri Színház művészei MobilMeséket olvasnak a színház YouTube-csatornáján.

Nyugimesék színészektől a Marie Claire YouTube-csatornáján. Tíztőlmese Huzella Júliától a Facebookon. A Ciróka Bábszínház heti háromszor jelentkezik be Facebook-csatornáján.

A kolozsvári Puck Bábszínház előadás-felvételeket tesz elérhetővé hétfőn, szerdán és vasárnap 9 órától román, 11 órától magyar nyelven. A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház YouTube-csatornáján folyamatosan tesz elérhetővé előadás-felvételeket.

A nagyváradi Lilliput Társulat YouTube-csatornáján folyamatosan tesz elérhetővé előadás-felvételeket. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Meseszínháza és a színház művészeinek bábfilmsorozata a legkisebbeknek kedveskedik.

Ákos-koncertek minden szerdán

Kovács Ákos Kossuth-díjas énekes, előadóművész úgy döntött, hogy mindenki számára elérhetővé teszi az elmúlt 10 év koncerttermését, korábban nem látott formában. Az előadóművész hivatalos YouTube-csatornáján szerdánként mindenki megtekinthet egy Ákos-koncertfilmet, tizenegy héten át, este 8 órakor.

Még több színház!

Az Országos Diákszínjátszó Egyesület YouTube-csatonáján minden nap 17 órakor tesz elérhetővé egy-egy előadást. A Katona József Színház a repertoárjáról már lekerült előadásokat tesz közzé és folyamatosan elérhetővé a YouTube-csatornáján.

A Pécsi Nemzeti Színház folyamatosan elérhetővé tesz a repertoárról már lekerült előadásokat. A közzétételt a színház Facebook-oldalán lehet követni. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata folyamatosan bővíti a YouTube-csatornájukon elérhető előadás-felvételeket.

A Komáromi Jókai Színház folyamatosan bővíti a YouTube-csatornáján elérhető előadás-felvételeket. A szombathelyi Weöres Sándor Színház YouTube-csatornáján tesz közzé korlátozott ideig elérhető felvételeket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nagyváradi Szigligeti Színház YouTube-csatornáján tesz közzé felvételeket. Ruzdija Sejdovic és Jovan Nikolic: Kosovo mon Amour című darabját olvassa fel március 27-től a Független Színház.

A fővárosi Madách Színház videósorozatot indít hétfőn a Facebook-oldalán, valamint a honlapján. A videókon a teátrum vezető művészei egy-egy dalt adnak elő a repertoár darabjaiból. A videókat kétnaponta töltik fel, a dalok az elmaradt műsor sorrendjét követik.

Filmek, hangoskönyv és iskolatévé

Az archivum.mtva.hu/radio/ oldalon olyan klasszikusok érhetők el hangoskönyvként, mint A kőszívű ember fiai, az Ábel a rengetegben, A Pál utcai fiúk, a Mesék Mátyás királyról, A kincses sziget, a Robinson Crusoe vagy a Tom Sawyer kalandjai.

Az M5 csatorna minden hétköznap este 20.30-ig iskolatévéként működik. A reggel 8-tól este 20.30-ig terjedő műsorsávban a biológia, földrajz, matematika, történelem, nyelvtan és irodalom óráké, valamint a nyelvtanulásé a főszerep. A Felsős és Érettségi című műsorok az általános iskolai és gimnáziumi évfolyamoknak szólnak, a Szólalj meg! című sorozattal pedig a nyelvtanulókat célozzák meg. A Mindenki Akadémiája című műsorokban az egyetemi tananyag felé is kitekintenek. A műsorok visszanézhetőek a mediaklikk.hu oldalon.

Ezzel összhangban a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) az oktatást segítő intézményekkel együttműködésben online hozzáférhetővé tette oktatási tartalmait a nava.hu oldalon.

Az MTVA Archívum pedig a Mozgóképarchívum megnyitásával az elmúlt 60 év legnépszerűbb magyar filmjeit, mesét, klasszikus és fikciós sorozatait teszi elérhetővé korlátozás nélkül a nézők számára az m3.hu oldalon.

Kinyit a Filmarchívum

Az NFI Filmarchívum szakemberei által összeállított 90 mozgóképet tartalmazó válogatásban irodalmi alkotások filmváltozatai, fontos történelmi, ifjúsági és animációs filmek szerepelnek, melyek felhasználhatók a magyar irodalom, történelem és médiaismeret online oktatásához, továbbá hozzájárulhatnak a tartalmas kikapcsolódáshoz is.

Az NFI Filmarchívum elérhetővé teszi továbbá oktatási célú portálját, az Alapfilmek honlapot, amely az általános iskoláktól a gimnáziumig kínál segédanyagokat a magyar filmek feldolgozásához, és a közismereti tantárgyakhoz társítva juttatja minőségi tudáshoz a diákokat. A folyamatosan bővülő Alapfilmek jelenleg 312 feldolgozott magyar filmről kínál értékes információkat és filmrészleteket is, amelyek szintén segíthetik a digitális oktatást.

További nézni- és hallgatnivalók

A Magyar Állami Operaház videósorozatot indított, amelyben teljes előadásokat streamelnek online, szombatonként a Papageno Facebook-oldalán, vasárnaponként pedig az Opera YouTube-oldalán. Mindkét streamet az Opera a saját Facebook-oldalán is közvetíti. Ezen a hétvégén Massenet: Werther c. operája és Anne-Marie Holmes - Solmyosi Tamás - Adolphe Adam: A kalóz c. balettje szerepel a műsoron 19 órai kezdettel.

A Müpa megnyitotta médiatárát, ahol regisztráció nélkül is elérhető több mint 100 koncert, előadás és irodalmi est HD-minőségű felvétele. A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) muzsikusai hétfőtől minden nap Karanténesteket tartanak. Az online követhető kamarakoncertek a zenekar Facebook-oldalán és a honlapján láthatók 19.45-től.

A Vígszínház naponta 19 órakor jelentkezik be VígLive műsorával a színház Facebook oldalán. A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház több előadása felvételről elérhető. A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ a Fővárosi Nagycirkusz Facebook-oldalán kulisszatitkokkal, riportokkal és érdekességekkel gazdagított online tudósításokkal, valamint a Fővárosi Nagycirkusz korábbi, rögzített műsorainak levetítésével jelentkezik.

A TRIP Hajó legénysége "karanténszínházat" alapított, amelynek előadásait Facebook-közvetítéseken láthatja a közönség. Az első előadás hétfőn lesz: Dennis Kelly After the End című darabját mutatják be a Merlin Színház 2008-as magyar nyelvű ősbemutatója nyomán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem