2020. június 2. kedd Kármen, Anita

Volt tisztifőorvos: a lakosság kétharmada elkaphatja a koronavírust

  • 24.hu
  • 2020. március 17. kedd 08:34

Én is el fogom kapni a koronavírust? - tette fel a kérdést a volt tisztifőrvosnak a 24.hu. Dr. Falus Ferenc szerint ahhoz, hogy egy vírussal szemben kialakuljon a nyájvédettség, ahhoz vagy védőoltás szükséges (ez a koronavírus esetében egyelőre nem áll rendelkezésre), vagy a lakosság kétharmadának át kell esnie rajta. Mint mondja, a leglényegesebb kérdés most az, mennyire lehet széthúzni ezt a folyamatot, hogy minél kevesebben betegedjenek meg egyszerre.

Ahhoz, hogy szét tudjuk húzni a koronavírus terjedését, a szakember szerint számos egyszerű, gyakorlati kérdésben kell körültekintőnek lennünk. "Hogy milyen sebességgel duplázódik a fertőzés, az nem a karanténon vagy a határzáron múlik, hanem hogy mi magunk mennyire vagyunk hajlandóak betartani az ajánlottakat" - mondja Falus Ferenc. Szerinte érdemes például:

  • Maradj otthon! Lehetőleg minél többet maradjunk otthon, és minél kevesebb emberrel érintkezzünk, a játszótereket nem tartja kiemelten veszélyes helynek.
  • 2 méter távolság! Ha mégis mennünk kell valahova, tartsunk két méter távolságot egymástól
  • Rokonok, barátok, STOP! Tényleg ne találkozzunk még a legjobb barátainkkal sem; a volt tiszti főorvos szerint a leghelyesebben akkor járunk el, ha a lehetséges minimumra korlátozzuk a személyes kapcsolataink számát.
  • Kirándulni se menj! Annak ugyan kicsi a kockázata, hogy valaki az autóban ülve vagy egyedül az erdőben megfertőződjön, a járvány jelenlegi szakaszában azonban az a kívánatos, hogy lehetőleg ne lépjünk ki a lakásból. 
  • Ételrendelés: Falus szerint attól nem kell tartani, hogy az ételtől megfertőződünk, a csomagolás viszont nem teljesen kockázatmentes, így azzal járjunk el körültekintően.
  • Kutyasétáltatás: Természetesen a kutyát levihetjük sétálni, az utcai interakciókban megint csak a kétméteres távolságtartás szabályát kell hangsúlyozni. A szakember továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a "kutyázás" után mindig azonnal mossuk meg a kezünket
  • Irány vidék! Ha valaki megengedheti magának, akkor jól teszi, ha elhagyja a nagyvárost, vidéken jellemzően jobb a levegő, és kevesebb emberrel fog találkozni, azaz kisebb az esélye a fertőzésnek - mondja Falus Ferenc.
Most az a legfontosabb, hogy elkerüljük a járvány első csúcsát, és az ellátórendszer képes legyen ellátni az új eseteket, ehhez pedig a minél kevesebb személyes érintkezés a kulcs. Aki pedig köhög, náthás vagy egyéb influenzaszerű tünetei vannak, az semmiképp se menjen sehová

- mondja Falus Ferenc.

KIHÚZNA A BAJBÓL 1 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 20 093 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen Bank nyújtja (THM 7,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 20 126 forintos törlesztőt (THM 7,64%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Rengeteg sofőrt keresnek: 600 ezres fizetés, 8 általános is elég
Ahhoz képest is sok pénz ez, milyenek a körülmények?


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Auchan

05.28-06.03
Országos

Tesco

05.28-06.03
Országos

Aldi

05.28-06.03
Országos

Lidl

05.28-06.03
Országos

Praktiker

04.02-07.31
Országos