11 °C Budapest

Új változás a koronavírus-járvány miatt Magyarországon: így döntött a törzs

2020. október 7. 15:31

Kedden 23 órától megváltoztak a belépés szabályai Magyarországról Romániába, 14 napos karantént írtak elő a belépőknek - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a szerdai online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes ismertette: a rendelkezés nem vonatkozik a két ország között ingázókra, a nemzetközi teherforgalomban történő beutazásra és átutazásra, valamint a gazdasági célú beutazásra. Az új szabály nem vonatkozik azokra sem, akik csak 72 órát tartózkodnak Romániában és van egy, a belépést megelőző 48 óránál nem régebbi, negatív eredményű koronavírustesztjük.

Hozzátette: a karantén feloldását az annak elrendelését követő tizedik napon lehet kezdeményezni, ennek feltétele a karantén nyolcadik napján elvégzett, negatív eredményű koronavírus-teszt, és az, hogy a karanténban lévő ne mutassa a koronavírus-fertőzés tüneteit.

Kiss Róbert beszámolt arról is, hogy kedden 69 rendőri intézkedést kezdeményeztek közérdekű üzem megzavarása, valamint a kereskedelmi üzletekben és közintézményekben érvényes védelmi intézkedések megszegése miatt.

Mint mondta, 28 esetben intézkedtek azért, mert az emberek nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot a tömegközlekedési eszközökön, a rendőrök 25 embert figyelmeztettek, hárman helyszíni bírságot kaptak. Az üzletekben és közintézményekben a védelmi intézkedések megszegése miatt 41 esetben intézkedtek a rendőrök, 36-an figyelmeztetést kaptak, egy embert helyszíni bírsággal sújtottak, néggyel szemben szabálysértési feljelentést tettek.

A járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatálybalépése óta 904 esetben intézkedett a rendőrség a jogszabályban meghatározott védelmi intézkedések megszegése miatt - közölte.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kiss Róbert elmondta azt is, hogy kedden az ország területén történő átutazásra vonatkozó szabályok megsértése miatt 45-ször intézkedtek a rendőrök. Emlékeztetett: a rendőrség a közterületi szolgálat során ellenőrzi a zenés-táncos rendezvények megtartására, valamint a vendéglátóhelyek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályok betartását. Mint mondta, kedden a vendéglátóhelyek korlátozott nyitvatartásával összefüggésben öt szabályszegést tapasztaltak.

Szólt arról is, hogy kedden 3023 hatósági házi karantént rendeltek el, ebből 350-et az ország területére belépőkkel szemben. Jelenleg 20 319-en vannak hatósági házi karanténban. A rendőrök kedden 8585 alkalommal ellenőrizték a karanténszabályok betartását, a karantén elektronikus ellenőrzéséhez kapcsolódó mobiltelefonos applikációra regisztráltak száma 1014.

Az alezredes a határforgalomról szólva közölte: a belépő teherforgalomban a röszkei autópálya-átkelőnél és Tompánál van három-három órás várakozás, a csanádpalotai autópálya-átkelőnél pedig kétórás várakozás. A személyforgalomban Záhonynál és Beregsuránynál kell két-két órát várakozniuk a Magyarországra belépni szándékozóknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm