6 °C Budapest

Ők a koronavírus szuperterjesztői: így tudod elkerülni, hogy megfertőzzenek

2020. augusztus 31. 14:34

Ugyan a szuperterjesztő nem egy hivatalos, pláne nem tudományos kifejezés, a köznyelv azokat nevezi így, akik több tíz, adott esetben több száz embert is képesek megfertőzni jellemzően rövid idő alatt - gondoljunk csak arra a fiatalra, aki Szöulban egyetlen éjszaka alatt 107 embernek adta át a koronavírust. A szakértők szerint azonban érdemesebb a konkrét személyek helyett, mindig inkább a körülményekre koncentrálni, és azokat vizsgálni - azzal közelebb jutunk a célunkhoz.

Senkit ne tévesszen meg, a szupertetjesztő nem egy tudományos kifejezés, sokkal inkább azokra a vírushordozókra használja a köznyelv, akik lényegesen több embert fertőznek meg, mint az várható lett volna - akár 10 vagy annál is több személyt fertőz meg a környezetében. Ez általában olyan helyeken történhet meg, ahol sok ember zsúfolódik össze, és zárt helyiségnek rossza a szellőzése: gyárak, börtönök, szórakozóhelyek. Ezek a legideálisabb körülmények a vírus számára, futótűzként tud terjedni egyk emberről a másikra.

Ennek ellenére a HuffPost cikke szerint a tudósok jobban örülnének, ha a közvélemény nem a terjesztőkre fókuszálna, és nem őket hibáztatná, hanem inkább az esetek körülményeire szeretnék helyezni a hangsúlyt: meglátásuk szerint ez csökkentheti leghatékonyabban a terjedés sebességét. Nyilván az egy háztartásban élők is könnyen megfertőzhetik egymást, ám ám a London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) elemzése szerint sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a rendezvények.

Quentin Leclerc, a fertőző betegségek matematikai modellezésével foglalkozó kutató, aki az LSHTM elemzésben vett részt, azt állítja, hogy ahelyett, hogy a helyszín típusára összpontosítanánk, ahol a vírus terjed (például egy éjszakai klub vagy esküvői helyszín), a környezet kell vizsgálni. Sokan kérdezik tőle, melyek a legveszélyesebb helyzetek, hogyan lehet őket rangsorolni? Ám a szakértő szerint nincs értelme erről beszélni. Sokkal inkább az egyes esetek körülményeit kell megvizsgálni. Úgy tűnik, hogy a benti tartózkodás, a szoros együttlét, a rossz szellőzés és a viszonylag hideg környezet (például élelmiszer-feldolgozó üzemek) elősegítik a vírus nagyobb átterjedését - mutat rá. Anglia és Wales négy élelmiszergyárában csak júniusban több mint 450 munkavállaló tesztje lett pozitív COVID-19-re. Egyetlen terjesztő önmagában 200 esetért volt felelős.

A másik szempont, amelyet figyelembe kell venni, ha a fertőzött személy közelében vagyunk, az immunrendszerünk állapota és meglévő egészségügyi problémáink. Legyengült szervezettel hajlamosabbak lehetünk elkapni a vírust - ez magyarázhatja, hogy a vírus miért volt ilyen pusztító hatású a gondozó otthonokban.

Rowland Kao, az Egyesült Királyságban található Edinburgh-i Egyetem állategészségügyi, járványtani és adattudományi szakértője szerint a COVID-19 terjedésének sok esetben volt az az oka, hogy egy fertőzött az átlagosnál jóval több emberrel találkozott. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"Ez vezetett a májusban Szöulban történt hírhedt szuperterjesztő esetéhez is, amikor is több száz ember fertőződött meg" - mondta. Ez volt az, amikor egy 29 éves férfi öt klubba és bárba látogatott el a dél-koreai Szöulban. A férfi később pozitív volt a COVID-19-re, és a város kénytelen volt bezárni a klubjait és bárjait ezek után. Legalább 101 pozitív eset kapcsolódott ehhez az éjszakához, és több mint 7000 embert vizsgáltak meg annak megakadályozása érdekében, hogy tovább terjedjen a vírus.

Kao rámutatott, hogy a pandémia elején az emberek 10 százaléka volt felelős a megbetegedések 80 százalékáért, á, a korlátozások bevezetésével meg lehetett fékezni a gyors ütemű terjedést. A korlátozások enyhülésével azonban magában hordozza a kockázatot, hogy ismét megjelenhetnek a tömeges megbetegedések, a szuperterjesztők.

Szóval hogyan lehet elkerülni ezeket? Leclerc szerint kerülni kell a rossz szellőzésű, zárt, a zsúfolt helyeket, ahol sok ember van együtt, és a szoros kapcsolattartásokat, például a túl közeli beszélgetéseket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem