2020. július 5. vasárnap Emese, Sarolta

Közel százmilliós bevételt hoznak a klinikai vizsgálatok


Az európai uniós tendenciákhoz hasonlóan Magyarországon is csökkent a klinikai vizsgálatok száma az utóbbi években, a futó klinikai vizsgálatok számát tekintve azonban így is elsők vagyunk a régiós mezőnyben, míg az új vizsgálatok terén Lengyelország vezet - olvasható a Világgazdaság pénteki számában.

Tavaly 324 új klinikai vizsgálatot végeztek Magyarországon, negyvennel kevesebbet, mint egy évvel korábban. A vizsgálatok 60-80 százaléka első és második fázisú - írták az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adataira hivatkozva. Idén az OGYÉI kiemelt figyelmet szentel a klinikai vizsgálatoknak, amelyben a magyarországi intézetek tetemes hányada részt vesz - tették hozzá.

Magyarországon a legtöbb klinikai vizsgálatot az onkológia területén végzik, ezt követik a központi idegrendszerrel kapcsolatos terápiák és a belgyógyászati jellegű vizsgálatok. Becslések szerint a klinikai vizsgálatokból évente 90-95 milliárd forint bevétel származik. A bevételek mérséklik az intézmények forrásigényét, továbbá a vizsgálat kivitelezéséért díjazás illeti meg a kórház orvosait és nővéreit, a terápiába bekapcsolódó betegek pedig a legkorszerűbb kezelésekhez jutnak hozzá.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS