2018. január 17. szerda Antal, Antónia

Itt a gyermekorvosi figyelmeztetés: veszélyes lehet egy népszerű gyógyszer

A phenobarbital tartalmú kúpok nagyon népszerű lázcsillapító készítménynek számítanak hazánkban, ám egy most megjelent írásban dr Szakács Krisztina háziorvos a kockázatokra hívja fel a figyelmet, a Facebookon pedig azzal a figyelmeztetéssel posztolta ki az általa jegyzett cikket, hogy nem ajánlja használatát. Nézzük, miért.

Módosítás 2017. január 1. 10:33

Az eredetileg megjelent verziójában egy konkrét terméknév szerepelt, melyet a cikkben hivatkozott szerző kérésére "phenobarbital tartalmú készítmények"-re módosítottunk.
Hazánkban nagyon gyakran használt készítmény, de az írásomban foglaltak miatt én nem ajánlom.

Ezzel a mondattal ajánlja cikkét a Facebookon dr Szakács Krisztina gyermekorvos. Az írás a gyogyitomehecskek.hu-n jelent meg. Ebben a szakorvos kifejti, hogy sokan nincsenek tisztában a gyógyszer káros mellékhatásaival. 

Az egészségügyi szakember szerint több internetes fórumon nagyjából annyi olvasható az ilyen készítményekről, hogy fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkent hatásúak, és nyugtató, görcsgátló hatású gyógyszerek kombinációi.

A szakorvos azonban felhívja a figyelmet arra, hogy egy 1997-ben evégzett átfogó kutatás szerint a 

phenobarbital [ez a kúp egyik hatóanyaga - a szerk.] adása esetén a görcsállapotok előfordulási kockázata valóban kisebb, mint placebo esetén, de arra is egyértelmű bizonyítékot találtak, hogy a folyamatos phenobarbital terápia során a gyógyszer káros hatásaival is számolni kell. Ilyen káros hatások például a későbbi életkorban jelentkező viselkedési zavarok, vagy irritábilitás.

Egy másik, 2016-os kutatás esetén pedig arra jöttek rá a tudósok, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknél a lázgörcs gyakrabban fordult elő és phenobarbitalt kaptak rendszeresen megelőzésképpen, gyakrabban volt megfigyelhető nyugtalanság, hiperaktivitás vagy kognitív (tehát gondolkodási) zavar.

Az orvos szerint ráadásul nemcsak a hosszútávú mellékhatások miatt kell aggódni. Magyarországon ugyanis előszeretettel alkalmaznak phenobarbital tartalmú kúpot oltások utáni lázas állapot kezelésére, a gyógyszerben lévő, már említett hatóanyagnak viszont nemcsak görcsoldó, hanem altató és nyugtató hatása is van, így az további, a láznál súlyosabb állapothoz, úgynevezett Hipotonias Hiporesponsiv Epizódhoz (HHE) vezethet. 

Ennek eredményeképpen a gyerek többek között sápadttá, bágyadttá válik, teste elernyed, majd sem fizikális, sem verbális ingerekre nem reagál.

A gyermekoros szerint ez az állapot is nagyobb eséllyel kerülhető el, ha az oltások utáni belázasodás esetén inkább paracetamol vagy ibuprofen tartalmú készítményt adunk a gyereknek. Mindemellett a szakorvos azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy ezekkel a szerekkel sem zárható ki a fenti, szülők és orvosok számára is ijesztő HHE kialakulása, ám mivel ezt az állapotot nem kötötték össze semmilyen maradandó károsodással, így emiatt az Egyesült Államok Immunizációs Gyakorlatokkal Foglalkozó Tanácsadó Bizottsága egyértelműen állást foglalt abban, hogy az állapot nem jelent oltási ellenjavallatot, azaz

nyugodtan be lehet oltatni a gyereket a különböző betegségek ellen.

A témához csak lazán kapcsolódik, de a Pénzncentrum munkatársa beszélt egy külföldön praktizáló orvossal, aki egyben három gyermek édesanyja is, ő elmondta, hogy megérzése szerint külföldön sokkal ritkábban írnak fel bármilyen kúpot a gyerekeknek, mint Magyarországon, egész egyszerűen azért, mert annak beadása (a fenéklyukon keresztül) nagyon kellemetlen élmény a gyerek számára, így azt lehetőség szerint próbálják elkerülni.

JÓL JÖNNE 5 MILLIÓ FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 5 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a K&H Bank nyújtja (THM 10,66%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank (THM 10,90%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Cetelem és a Budapest Bank kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Ezek az országok a világ legnagyobb sörfogyasztói

Ha sörivásról van szó, akkor a csehek verhetetlenek. Egy új tanulmány azt vizsgálta, hogy az egyes országokban mennyi sört fogyasztottak az emberek fejenként 2017 folyamán. Tavaly egy átlagos cseh 137,38...
 

Fogadjunk, hogy eddig te sem így használtad az alufóliát

A konyha a mindennapi életünk része, sokan mégis esve-kelve mozognak benne. Úgyhogy senkinek sem árthat egy kis felokosítás. Az alufólia például csodákra képes, de azért a bikinis sütemények is megérnek...
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

01.18-01.24
Országos

Spar

01.18-01.24
Országos

Auchan

01.18-01.24
Országos

Interspar

01.11-01.17
Budapest

Spar

01.11-01.17
Országos

Aldi

01.11-01.17
Országos

Auchan

01.11-01.17
Országos

Tesco

01.11-01.17
Országos

  Ajánlatunk