2020. április 5. vasárnap Vince

Intézkedések Magyarországon a koronavírus miatt: erre kell számítani


Papp Károly közbiztonsági főigazgató és Müller Cecília országos tisztifőorvos tartott sajtótájékoztatót hétfő délelőtt a koronavírus-fejleményekről. Kiderült, hányan vannak karanténban itthon.

Szeretnénk a legtovább fenntartani a megelőzés szakaszát, vagyis azt, hogy a továbbiakban sem lesz koronavírusos megbetegedés

- fejtette ki az országos tisztifőorvos. A járványügyi megfigyelés egyik módja a karantén elrendelése - fejtette ki Müller Cecília. Jelenleg 18-an tartózkodnak karanténban a Szent László kórházban a koronavírus miatt.

Ezzel megvédjük a behurcolástól az embereket

- húzta alá a tisztifőorvos.

Megerősítete, Magyarországon nincs koronavírussal fertőzött betegről tudomásuk a mai napig. Müller részletes tájékoztatást adott az olaszországi eseményekről, betegekről és halálesetekről, majd bejelentette: a magyar népegészségügyi központ megváltoztatja az eddig használt esetleírását, és az eljárásrendet az európai járványterjedés miatt.

Kiterjesztették tegnaptól Debrecenre is a testhőmérséklet-mérést. Ide is érkezik Olaszországból gép. A mai napon kerül kiadásra a koronavírussal kapcsolatos eljárásrend, ennek kapcsán kérdésre válaszolva azt mondta, közúti ellenőrzéseket a határokon, tehát az Olaszországból, vagy más járványos helyszínről hazaérkezők esetében történő vizsgálatokat is be kell vezetni, ugyanakkor a schengeni határokat nem lehet lezárni. Két telekonferencia lesz ma: Európai Járványügyi Központ és a WHO tartja. Szeretnék az ő véleményüket is figyelembe venni, közös bölcsesség alapján alakítjuk ki az eljárásrendet.

Aki fertőzött területen járt és mutatja a vírusfertőzés tüneteit, az hívja fel a háziorvosát, ne menjen a váróterembe. Valamennyi kérdésre ez az eljárásrend választ fog adni

- fejtette ki kérdésre válaszolva Müller Cecília. Arra a kérdésre, hogy biztonságos-e Olaszországba utazni most, kifejtette: országos tisztifőorvosként nem támogatná, hogy valaki kockázatos területre utazzon.

A járványos területre nem javaslom az utazást. Az egyéb nem érintett területre pedig lehet utazni, alapos tájékozódás után

- fejtette ki.

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

  Ajánlatunk