2017. szeptember 23. szombat Tekla

Ez fájni fog a családoknak: újabb költség, amit csak a gyerekeseknek kell kifizetni

Alig kezdődött el az iskola, máris irathatod be a gyerekedet a különböző különórákra. A Pénzcentrum annak járt utána, hogy miért érdemes a gyereksportra is áldozni, és havonta mennyibe kerülhetnek a legnépszerűbb sportok.

Egy nemrég megjelent banki kutatás szerint 30 ezer forintba kerül a családoknak az iskolakezdés, a KSH ennek az összegnek a kétharmadát mutatta ki. Arról kevesebb szó esett viszont mostanában, hogy milyen költségekkel néznek szembe a szülők évközben, ha azt szeretnék, hogy a gyerekük sportoljon.

A legfontosabb, hogy a gyerek azt a mintát lássa otthon, hogy a család aktív életmódot folytat, a szülők és a testvérek is kirándulnak, kocognak, sportolnak. Ettől ő is motivált lesz, nem a TV előtti tespedést fogja természetesnek tartani, hanem azt, ha ő is kimegy a természetbe illetve mozog

- mondta el a Pénzcentrumnak Matusovits Andrea sportorvos, aneszteziológus, intenzív terapeuta, a Sportorvosi Központ munkatársa. Az orvos szerint az otthonról hozott szemléletmód jóval fontosabb, mint, hogy egy gyerek konkrétan milyen sportot választ, vagy a szülő milyen sport felé tereli.

A fiatalkori sport ráadásul nemcsak a mozgásszervi fejlődés szempontjából előnyös, többek között fejleszti a koncentrációs képességet, segíti a viselkedési zavarban szenvedőket, sőt, egyes esetekben meg is előzheti az ilyen problémák kialakulását.

A doktornő azt is elmondta, hogy tapasztalata szerint serdülőkorban dől el, hogy valaki elég komolyan veszi-e az által űzött sportot ahhoz, hogy továbbra is versenyszinten űzze. Ekkor kezdenek ugyanis a fiatalok érdeklődni a másik nem iránt, és akik a versenysportnál maradnak, azoknak ez napi 4-5 órás megterhelést jelenthet, sokkal kevesebbet lehet mellette bulizni és inni, a cigarettáról pedig értelemszerűen le kell mondani. Ez a vízválasztó időszak fiúknál kicsit hamarabb köszönt be, a lányokra pedig leginkább az első komolyabb kapcsolatuk kialakulásakor jellemző.

Mégis mit válasszunk?

A szakember a Sportorvosi Központban betöltött praxisában legtöbbször labdarúgókkal illetve vizes sportolókkal találkozik.

Több mint 200 ezer igazolt labdarúgó van Magyarországon, ez óriási szám, gyerekek közül is a legtöbben ezt a sportot választják. A focin túl népszerűek még a vízi sportok, úgymint az úszás, a kajak-kenu és a vízilabda

- osztotta meg tapasztalatait Matusovits Andrea. Elmondása szerint nem kap elegendő hangsúlyt itthon az evezés, pedig az olimpiai sportágak közül nemzetközi szinten ez a harmadik legnépszerűbb, az atlétika és az úszás után. Az evezés egyébként nemcsak azért jó választás, mert jellemzően jó levegőn űzik, és a teljes testet átmozgatja hanem azért is, mert a legtöbb sporthoz viszonyítva kevésbé számít sérülésveszélyesnek.

A mindennapos testnevelésórával kapcsolatban a doktornő megjegyezte, hogy az egyértelműen jó hatással van a gyerekek mozgás iránti hozzáállására és eredményességére. Mindemellett az emelt sportóraszám feltételei nincsenek még mindenhol megteremtve, ezért az ebben rejlő lehetőségek teljes kiaknázása további időt vesz majd igénybe.

Ez mennyibe kerül?

Szétnéztünk a fenti sportok között, hogy azok mennyiért elérhetőek Budapesten, de egyesületenként jelentősen eltérő árakat tapasztaltunk. Úszásoktatás esetében az egyik legnagyobb úszóiskola 12-13 ezer forintért árul 10 alkalmas bérleteket, és ez meg is felelhet körülbelül a gyerek havi edzésköltségének.

Vízilabdaedzéssel kapcsolatban érdeklődtünk több klubnál is, ez sem számít olcsó mulatságnak, alkalmanként 2500 forintot is elérhet az edzések ára, mely így havonta akár 25-30 ezer forint költséget is jelenthet.

A fentieknél valamivel jobban járunk, ha a gyerek kajakozni, kenuzni vagy evezni szeretne, ebben az esetben elegendő a havi 10 ezer forint körüli tagsági díjat kifizetni, és ennek fejében részt vehet az előre kiírt edzéseken. A legnépszerűbb sportnak számító focival kapcsolatosan pedig észrevehető a jelentős igény és hátszél: jellemző, hogy néhány ezer forintos tagdíjat kell csak a szülőknek fizetni. 

A tagsági, illetve edzési költségeken túl, minden sport esetében figyelembe kell venni a felszerelés illetve a különböző versenyek nevezési költségét is, melyek mértéke jelentősen eltér a különböző sportok tekintetében.

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Gondolnád, hogy ezek az országok viszik hátukon a világot?

A lenti infografika megmutatja, hogy a világ országai mennyire veszik ki részüket a globális gazdaság gigantikus batyujából. Az Egyesült Államok és Kína a torta majd 40 százalékát szakítják...
 

Nem kell ide dizájnfarmer: csináld meg otthon

Ha neked is tetszenek a boltokban a dizájnfarmerek, de nem szeretnél ennyi pénz elkölteni, mutatunk néhány nadrágos trükköt.  
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

09.21-09.27
Országos

Spar

09.21-09.27
Országos

Lidl

09.21-09.27
Országos

Auchan

09.21-09.27
Országos

Aldi

09.21-09.27
Országos

Tesco

09.21-09.27
Országos

Spar, Interspar

Borkatalógus
09.06-09.27
Országos

Diego

09.01-09.30
Országos