2017. október 23. hétfő Gyöngyi

5 hétköznapi tünet, mellyel irány a sürgősségi: súlyos kórra utalhat

A mindennapi életünkben számtalanszor érezzük, hogy fáj valamink, levertek vagyunk vagy kicsit folyik az orrunk. Ha minden apró tünettel orvoshoz rohangálnánk, akkor az egész életünket a rendelőkben töltenénk. Mutatunk azonban öt olyan tünetet, melyekkel irány a sürgősségi osztály, egy hatodikat pedig, amellyel nem érdemes sokáig húzni a rendelő felkeresését. 

Sok helyen lehet arról olvasni, hogy meglehetősen egészségtelenül él a magyar, egy nemrég publikált kutatás egyenesen beválasztotta hazánkat a világ 20 legegészségtelenebb országa közé.

Ebből arra lehet következtetni, hogy nem sokat törődünk az egészségünkkel, így hazánkban még az átlagosnál is fontosabb, hogy felismerjük a betegségek első jeleit is. A következő hat tünetet gyűjtötte össze Dr Evelyn Lewin orvos az ausztrál Whimn hírportálnak, melyeket nem érdemes egy kézlegyintéssel elintézni.

Hirtelen megváltozó látás

Ha csak egyre nehezebben tudod elolvasni az utcatáblákat vagy a hirdetéseket, akkor érdemes megvizsgáltatni a szemedet, de valószínűleg nincs vészhelyzet. Amennyiben viszont hirtelen villanásokat látsz, az arra utalhat, hogy gond van a retináddal, ebben az esetben pedig azonnal orvoshoz kell fordulni. Szintén keress fel orvost, ha hirtelen minden sötétté vagy homályossá válik.

Hirtelen fellépő fejfájás

Bár a fejfájásnak rendkívül sokfajta oka lehet, ha egyszer csak előzmény nélkül, szokatlanul éles fájdalmat érzel, amely jó eséllyel életed eddigi legrosszabb fejfájása, akkor irány a kórház, lehet, hogy agyvérzésed van.

Légszomj

Ha éppen edzel, akkor normális lehet, hogy légszomjad van, de ha épp nyugalmi állapotban vagy, és hirtelen alig kapsz levegőt, akkor lehet, hogy tüdőembóliád van, amivel azonnal a sürgősségire kell menni. Nagyobb eséllyel alakul ki tüdőembólia, ha dohányzol, ha fogamzásgátlót szedsz, vagy ha sokáig ültél egyhelyben. 

A hirtelen legszomjnak más okai is lehetnek, ezek közé tartozik a pánikroham, az asztma és a tüdőgyulladás is.

Szúró, nehéz, kellemetlen érzés a mellkasban

Ez a tünet szívrohamra utalhat, mely férfiaknál 45 éves kor fölött, nőknél pedig 55 éves kor vagy menopauza után esélyesebb. Az érzés lehet nyomásszerű is, nem kell, hogy klasszikusan fájjon a mellkasod. Hirtelen és néhány perc alatt is kialakulhat.

A szívrohamot kísérheti emellett egy furcsa, kisugárzó érzés a karodban, hányinger, nehézlégzés és hányinger is. Természetesen magát a mellkasi fájdalmat okozhatja más betegségek is, például a reflux.

Hirtelen fellépő vagy súlyos hasfájás

Ebben az esetben is igaz, hogy számtalan apróbb problémára is visszavezethető a hasfájás, de ha hirtelen jelentkezik vagy nagy súlyos, akkor érdemes azonnal orvoshoz menni. Lehet például vakbélgyulladásod, ami azonnal orvosi segítséget igényel.

+1: Csillapíthatatlan szomjúság

Ezzel nem a sürgősségire kell menni, de ha állandóan szomjas vagy, pedig elég folyadékot viszel be a szervezetedbe, az cukorbetegségre utalhat. Mivel a szervezeted nem tudja lebontani a cukrot, ezért a veséden keresztül próbálja üríteni, mely gyakori vizeléshez vezethet, ami miatt meg állandósan szomjas leszel.

(via Daily Mail)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Azért ez durva: ennyit kaszál egy magyar autószerelő Németországban
A magyar cégek ezzel nem tudják felvenni a versenyt.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

A magyar nők lenyomták a franciákat: többen vállalkoznak

Végre egy OECD-rangsor, ahol nem is szerepel Magyarország olyan gyászosan. A 15 és 64 év közötti magyar nők 8 százaléka vállalkozó, ami egy százalékponttal magasabb érték, mint francia társaiké....
 

7 meglepő trükk műanyag csövekkel

Méregdrága fali tartók és szekrények helyett, használj te is műanyag csöveket, mutatjuk, hogyan:  
NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

10.19-10.25
Országos

Spar

10.19-10.25
Országos

Interspar

10.19-10.25
Országos

Aldi

10.19-10.25
Országos

Auchan

10.19-10.25
Országos

Tesco

10.19-10.25
Országos

Auchan

Borkatalógus
10.05-10.25
Országos

Diego

10.01-10.31
Országos

  Ajánlatunk