Betörők járják Budapest utcáit: erre portyáztak november óta

Betörők járják Budapest utcáit: erre portyáztak november óta

2021. február 18. 11:02

Karácsonykor és újévkor sem pihentek a bűnözők a fővárosban, kihasználták, hogy sokan nem voltak otthon az ünnepek alatt. A rendőrségi bűntérkép szerint az esetek a belvároson kívül Ferihegy környékén, Csepelen koncentrálódtak, de Budán is volt olyan környék, ahol több betörés is történt pár napon belül. A biztosítótársaságok korábban elárulták, hogy milyen értéktárgyakra utaznak leginkább a betörők.

Még karácsony és újév napján is rengeteg lakásbetörés volt a fővárosban. A rendőrség bűnügyi térképén látható, hogy tavaly november 19-e és január 18-a között (ezek a legfrissebb adatok) főképpen a belvárosra koncentrálódtak a lakásbetörések. Több esetben is azt használhatták ki a bűnözők, hogy a lakástulajok vélhetően a rokonoknál voltak az ünnepek alatt.

Az említett időszakban a Hungária körút / Könyves Kálmán körút és a Duna közötti városrészből 17 betörést jelöl a térkép. Emellett látható az is, hogy Budán a Szent Ferenc kórház környékét járták végig a betörők, valamint a Gellérthegynél is pár napon belül örtént négy betörés decemberben.

A Liszt Ferenc reptér környékén, Pestszentlőrincről és Rákoshegyről is feltűnően sok (17) betörést jelentettek a vizsgált, 60 napos időtartam alatt. Ugyanezen idő alatt Csepelen volt még viszonylag sok betörés kis területi eloszlásban.

Erre utaznak a betörők

A Pénzcentrum korábbi körképéből kiderült, hogy a legtöbb lakásbiztosítással rendelkező ügyfél a betörések ellen is védett, legalábbis megtérítik a kárt, ha bekövetkezne a baj. Arra is rákérdeztünk a társaságoknál, hogy tapasztalataik szerint milyen értéktárgyakra utaznak a hazai bűnözők.

Tendencia, hogy a betörések "súlya", kárhányada csökken az elmúlt évtizedekhez képest, ugyanis ma már megfizethetőek azok a vagyontárgyak, melyek korábban nem, vagy nehezen voltak elérhetőek, ezért a standard betöréses lopásból jellemzően eltulajdonított vagyontárgyak sora csökken

- mondta el a Pénzcentrumnak a Groupama. Amiért azonban a biztosító szerint még mindig betörnek, azok olyan slágercuccok, amik könnyen eladhatók a feketepiacon, ilyen például az:

  • ékszer,
  • otthon tárolt pénz, nemesfém  - sajnos gyakran maguktól a károsultaktól jut el az információ az otthon tárolt értékes vagyontárgyakról olyanok részére, ahová nem kellene,
  • laptop  - jobb minőségűek elsősorban,
  • épülő, de már lezárt lakóépületből a közvetlenül a beépítés előtt letárolt gépészeti berendezések,
  • melléképületekből a motoros kéziszerszámok - jellemzően ezekből is a jobb minőségűeket keresik,
  • egyedi, nagyértékű vagyontárgyak, ha vannak, például értékes hangszer.

A K&H ügyei azt mutatják, hogy az eltulajdonított tárgyakban az elmúlt évhez képest nem történt változás, még mindig a készpénz, ékszerek, laptopok, tabletek, mobiltelefonok, kerti gépek és kisebb műszaki cikkek a leggyakoribb tételek. Hasonló felsorolást küldött lapunknak az Allianz is, szerintük az erre szakosodott elkövetők körében a készpénz a legkedveltebb, de a betörők szívesen visznek nagy értékű elektronikai eszközöket is (tévék, laptopok, mobiltelefonok stb.). De ugyanígy gyakori szerintük a családi ékszerek eltulajdonítása is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A digitális technológiák elterjedtsége miatt egyre nagyobb arányt képviselnek az okos eszközök terhére elkövetett lopások is. E körben az okosotthon felszerelések, a smart játékok és még a smart pet eszközök is célpontjai lehetnek a betöréseknek. Mindemellett találkozunk szezonalitással is, például a téli disznóvágási időszakban nem egyszer a mélyhűtőben tárolt élelmiszerek bánják a betörők látogatását

- közölte a Pénzcentrummal az Allianz. Az Aegon listáján a készpénz, illetve az elektronikai kütyük mellett szerepelt még a márkás órák, illetve a nívós ruházat is, amire a rosszfiúk szívesen utaznak. Ezen felül a biztosító azon tapasztalatát is megosztotta lapunkkal, miszerint

kisebb értékű betörésnél a hálószobában, a nappaliban a szekrényekben keresik a készpénzt, az ékszereket a tettesek. Nagyobb értékű betörés károknál a fali széfet, a pénzkazettát keresik.

Itt kutakodnak leginkább

Nem meglepő, hogy a betörők kedvenc kutakodási területei a házon belül összefüggnek a keresett vagyontárgyakkal. Ezekkel pedig a biztosítók listái alapján leginkább a nappaliban, hálóban, illetve a kertben futhatnak igazán össze a betolakodók. 

Az elmúlt időszakban az elkövetés szempontjainak prioritásai sem változtak, vagyis cél, hogy: ne tartózkodjon otthon senki, fel van-e az ingatlan szerelve riasztóval, milyen az ingatlan minősége - hiszen ez nagyban meghatározza, hogy milyen értékű lehet a betörés, vannak-e (okos) megfigyelő-eszközök, könnyű-e a bejutás (pl.: nyitva hagyott ablak, teraszajtó), illetve ennek ellenkezője: milyenek a menekülési lehetőségek, és az is, hogy van-e házi kedvenc a háznál, aki mellesleg még vigyáz is az ingatlanra, amíg a család nem tartózkodik otthon

- mondta el a Pénzcentrumnak adott válaszaiban az Allianz. Megdöbbentő lehet persze első hallásra de abszolút logikus, a biztosító szerint sajnos az sem ritka ugyanis, hogy

az elkövetők kifejezetten a magas szintű vagyonvédelemmel, okos megoldásokkal ellátott ingatlanokra specializálják magukat, tekintettel a várható nagy értékű zsákmányra.

A Groupama konkrét kártérítési listát is megosztott velünk, melyben azok a tételek szerepelnek, amiket maga a betörés ténye okozott a különböző nyílászárókon, falakon. Ezek alapján:

  • zártörés: ez sajnos a régi, nem törésmentes zárak miatt még mindig jellemző, átlagos kárérték: 25 000 Ft
  • ablak befeszítése, ez még a korszerű, műanyag ablakokra is jellemző, mert könnyű ezeket kifeszíteni, átlagos kárérték: 70 000 Ft
  • terasz, erkélyajtó befeszítése, elsősorban a könnyű megközelíthetőségük miatt, átlagos kárérték: 90 000 Ft

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 15:39
Hazai kommunikációért és országmárkázásért felelős kormánybiztosként az ő dolga lesz a médiával való...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25