27 °C Budapest
Mégis mi folyik a magyar szülészeteken? Rengeteg gyerek így jön világra

Mégis mi folyik a magyar szülészeteken? Rengeteg gyerek így jön világra

2019. december 18. 16:50

Európa országai között hatalmas eltérések vannak abban, hogy egy élve születésre hány műtéti beavatkozás, vagyis császármetszés jut. A természetes szülés Finnországban, Svédországban, Litvániában és Észtországban a leggyakoribb, a csecsemők több mint 80 százaléka ilyen úton születik. Míg Cipruson, Romániában és Bulgáriában kevesebb, mint 60 százalék a természetes szülések aránya.

Lengyelországban 39,3 és Magyarországon pedig 37,3 százaléka a szüléseknek császármetszés útján történik, tehát a 25 vizsgált ország közül ezeken a helyek, köztünk hazánkban is jóval magasabb a császármetszéses szülések aránya az Eurostat 2017-es adatai alapján.

{{EMBED:infogram_9ca02061-fea8-4dd3-8461-14d3310af75a}}

A császármetszéses szülések száma stagnált a 2016-os adatokhoz viszonyítva, a minimális csökkenés az eleve csökkenő születésszámnak tudható be. Viszont néhány országban találhatók nagyobb eltérések. Romániában például a születések száma csökkent 3622-vel 2016-ról 2017-re, a császármetszéses szülések száma több mint 2000-el emelkedett. Olaszországban mintegy 15 ezerrel kevesebb gyermek született, de a császármetszések száma is csökkent 10 ezerrel. Az Egyesült Királyságban 19632 csecsemővel kevesebb született, viszont 2536-at nőtt a császármetszéses szülések száma.

Magyarországon 2017-ben 715-el kevesebb gyermek látta meg a napvilágot 2016-hoz képest, a császármetszéses esetek száma 50-el csökkent.

Hazánkban 2016-ban 95361 gyermek született, 2017-ben 94646, míg három éve a császármetszések száma 35355 volt, két éve 35305. A KSH Népességtudományi Kutatóintézet által indított friss kutatás szerint a magyar várandósok 97 százaléka az állami kórházban vagy klinikán szülne, és csak 2 százalékuk szülne magánúton (az otthonszülők száma elenyésző.). A kismamák 35 százalékának van vagy lesz választott szülészorvosa, 29 százalékának választott szülészorvosa és szülésznője is, 5 százalékának csak választott szülésznője.

Az állami ellátás a többség számára inkább csak a helyszínt jelenti, a szolgáltatásokat illetően sokan saját zsebből is hozzájárulnak a szüléssel kapcsolatos költségek finanszírozásához - írja a KSH kutatása.

Bár az állami egészségügyi ellátásban mind a terhesség idejére szóló vizsgálatok, mind a szülés támogatott és ingyenes, a gyakorlatban sokan döntenek a fogadott orvos, vagy szülésznő lehetősége mellett. Ezért a szolgáltatásért természetesen fizetni kell, általános tapasztalat szerint az orvosnak a konzultációs díj tízszeresét. Tehát, ha 10-15 ezer forintot fizetett a kismama a nőgyógyásznak alkalmanként, akkor 100-150 ezer forintba fog kerülni a szülés. Ezen túl fixáras tarifák is vannak. Ez a rendszer sokakat felháborít, hiszen túlnyomórészt ugyanúgy az állami, többágyas kórtermekben helyezik el a "fizető" kismamát, és súlyos történeteket is hallani arról, hogy az orvos hamarabb indítja be a szülést, hogy az akkor történjen, mikor ő "ráér".

Mennyibe kerül a magánszülés?

Akár tízszeresét is fizethetjük egy fogadott orvos vagy szülésnő tiszteletdíjánál, ha magánklinikán vesszük meg - akár a legolcsóbb - szülési csomagot. Míg korábban a hüvelyi és a császármetszés útján történő szülés között voltak árban különbségek, addig idén rengeteg klinika egységesítette az árait - valószínűleg az etikusság jegyében. Korábbi cikkünkben megvizsgáltuk, mennyibe kerül pontosan a magánklinikákon a szülés, és megállapítható, hogy a legolcsóbb csomagok ára is elég borsos a magyarok pénztárcájához viszonyítva. 

A Róbert Magánkórházban több csomag közül is választhatunk. Az Arany csomag 455 ezer forint, mely magában foglalja a magánklinikai szülést az ügyeletes orvossal és szülésznővel, a műtői költségeket császármetszés esetén, az apás szülést, gyermekágyi ápolást, az újszülött ellátást. Az elhelyezés kétágyas szobában történik, 2 éjszaka ára és étkezés van még az árban.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Dr. Rose magánszülészetén például a hüvelyi szülés érzéstelenítéssel és anélkül, illetve a császármetszéses szülés is 1082700 forinttól kérhető. Műtét esetén pedig kérhetünk sterilizációt 125400 forint felárért.

A Maternity klinikán az alap szülési csomag nem választott orvossal 680 ezer forintba kerül. Ebben benne van a természetes szülés, vagy császármetszés levezetése, epidurális fájdalomcsillapítás, vagy műtéti érzéstelenítés, 2 éjszaka komfortos családi szobában étkezéssel, 1 választott kísérővel, valamint az édesanya és az újszülött megfigyelése, ellátása. Tartalmazza továbbá a császármetszés esetén egy alkalmas gyógytornát, szoptatási tanácsadást, az anyakönyvezést és védőnői szolgáltatást.

Vidéken még feláras a császármetszés

A nyíregyházi Finnamed magánklinikán az exkluzív szülészeti csomag ára 890 ezer forint, császármetszés esetén 90 ezer forintos felárral. Ha extra napokat szeretnénk bent tölteni a kórházban, napi ötszöri étkezéssel és ápolási díjjal 39 ezer forintba kerül egy éjszaka. 

A pécsi Da Vinci Magánklinikán a hüvelyi szülés 850 ezer forint, míg a császármetszés 990 ezer forint. Ezen felül az előbbi esetben két, utóbbiban három éjszakára szóló ellátásért napi 25 ezer forintot számítanak fel.

A magánklinikák egyre keresettebb alternatívát jelentenek az állami ellátással szemben az egészségügyi piacon. A magánegészségügy jelentőségét az is növeli, hogy hozzájárul a szektor "kifehéredéséhez", tehát hogy visszaszoruljon a hálapénz-rendszer, valamint jelentős terhet vesz le az állami intézményekről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 25. 10:11
Még az idei évben képernyőre kerül a díjazott széria folytatása.
Holdblog  |  2022. május 25. 06:45
Nem először és sejthetően nem utoljára, manapság a geopolitika alakulása határozza meg a dollár „biv...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?