Mégis mi folyik a magyar szülészeteken? Rengeteg gyerek így jön világra

2019. december 18. 16:50

Európa országai között hatalmas eltérések vannak abban, hogy egy élve születésre hány műtéti beavatkozás, vagyis császármetszés jut. A természetes szülés Finnországban, Svédországban, Litvániában és Észtországban a leggyakoribb, a csecsemők több mint 80 százaléka ilyen úton születik. Míg Cipruson, Romániában és Bulgáriában kevesebb, mint 60 százalék a természetes szülések aránya.

Lengyelországban 39,3 és Magyarországon pedig 37,3 százaléka a szüléseknek császármetszés útján történik, tehát a 25 vizsgált ország közül ezeken a helyek, köztünk hazánkban is jóval magasabb a császármetszéses szülések aránya az Eurostat 2017-es adatai alapján.

{{EMBED:infogram_9ca02061-fea8-4dd3-8461-14d3310af75a}}

A császármetszéses szülések száma stagnált a 2016-os adatokhoz viszonyítva, a minimális csökkenés az eleve csökkenő születésszámnak tudható be. Viszont néhány országban találhatók nagyobb eltérések. Romániában például a születések száma csökkent 3622-vel 2016-ról 2017-re, a császármetszéses szülések száma több mint 2000-el emelkedett. Olaszországban mintegy 15 ezerrel kevesebb gyermek született, de a császármetszések száma is csökkent 10 ezerrel. Az Egyesült Királyságban 19632 csecsemővel kevesebb született, viszont 2536-at nőtt a császármetszéses szülések száma.

Magyarországon 2017-ben 715-el kevesebb gyermek látta meg a napvilágot 2016-hoz képest, a császármetszéses esetek száma 50-el csökkent.

Hazánkban 2016-ban 95361 gyermek született, 2017-ben 94646, míg három éve a császármetszések száma 35355 volt, két éve 35305. A KSH Népességtudományi Kutatóintézet által indított friss kutatás szerint a magyar várandósok 97 százaléka az állami kórházban vagy klinikán szülne, és csak 2 százalékuk szülne magánúton (az otthonszülők száma elenyésző.). A kismamák 35 százalékának van vagy lesz választott szülészorvosa, 29 százalékának választott szülészorvosa és szülésznője is, 5 százalékának csak választott szülésznője.

Az állami ellátás a többség számára inkább csak a helyszínt jelenti, a szolgáltatásokat illetően sokan saját zsebből is hozzájárulnak a szüléssel kapcsolatos költségek finanszírozásához - írja a KSH kutatása.

Bár az állami egészségügyi ellátásban mind a terhesség idejére szóló vizsgálatok, mind a szülés támogatott és ingyenes, a gyakorlatban sokan döntenek a fogadott orvos, vagy szülésznő lehetősége mellett. Ezért a szolgáltatásért természetesen fizetni kell, általános tapasztalat szerint az orvosnak a konzultációs díj tízszeresét. Tehát, ha 10-15 ezer forintot fizetett a kismama a nőgyógyásznak alkalmanként, akkor 100-150 ezer forintba fog kerülni a szülés. Ezen túl fixáras tarifák is vannak. Ez a rendszer sokakat felháborít, hiszen túlnyomórészt ugyanúgy az állami, többágyas kórtermekben helyezik el a "fizető" kismamát, és súlyos történeteket is hallani arról, hogy az orvos hamarabb indítja be a szülést, hogy az akkor történjen, mikor ő "ráér".

Mennyibe kerül a magánszülés?

Akár tízszeresét is fizethetjük egy fogadott orvos vagy szülésnő tiszteletdíjánál, ha magánklinikán vesszük meg - akár a legolcsóbb - szülési csomagot. Míg korábban a hüvelyi és a császármetszés útján történő szülés között voltak árban különbségek, addig idén rengeteg klinika egységesítette az árait - valószínűleg az etikusság jegyében. Korábbi cikkünkben megvizsgáltuk, mennyibe kerül pontosan a magánklinikákon a szülés, és megállapítható, hogy a legolcsóbb csomagok ára is elég borsos a magyarok pénztárcájához viszonyítva. 

A Róbert Magánkórházban több csomag közül is választhatunk. Az Arany csomag 455 ezer forint, mely magában foglalja a magánklinikai szülést az ügyeletes orvossal és szülésznővel, a műtői költségeket császármetszés esetén, az apás szülést, gyermekágyi ápolást, az újszülött ellátást. Az elhelyezés kétágyas szobában történik, 2 éjszaka ára és étkezés van még az árban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Dr. Rose magánszülészetén például a hüvelyi szülés érzéstelenítéssel és anélkül, illetve a császármetszéses szülés is 1082700 forinttól kérhető. Műtét esetén pedig kérhetünk sterilizációt 125400 forint felárért.

A Maternity klinikán az alap szülési csomag nem választott orvossal 680 ezer forintba kerül. Ebben benne van a természetes szülés, vagy császármetszés levezetése, epidurális fájdalomcsillapítás, vagy műtéti érzéstelenítés, 2 éjszaka komfortos családi szobában étkezéssel, 1 választott kísérővel, valamint az édesanya és az újszülött megfigyelése, ellátása. Tartalmazza továbbá a császármetszés esetén egy alkalmas gyógytornát, szoptatási tanácsadást, az anyakönyvezést és védőnői szolgáltatást.

Vidéken még feláras a császármetszés

A nyíregyházi Finnamed magánklinikán az exkluzív szülészeti csomag ára 890 ezer forint, császármetszés esetén 90 ezer forintos felárral. Ha extra napokat szeretnénk bent tölteni a kórházban, napi ötszöri étkezéssel és ápolási díjjal 39 ezer forintba kerül egy éjszaka. 

A pécsi Da Vinci Magánklinikán a hüvelyi szülés 850 ezer forint, míg a császármetszés 990 ezer forint. Ezen felül az előbbi esetben két, utóbbiban három éjszakára szóló ellátásért napi 25 ezer forintot számítanak fel.

A magánklinikák egyre keresettebb alternatívát jelentenek az állami ellátással szemben az egészségügyi piacon. A magánegészségügy jelentőségét az is növeli, hogy hozzájárul a szektor "kifehéredéséhez", tehát hogy visszaszoruljon a hálapénz-rendszer, valamint jelentős terhet vesz le az állami intézményekről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
MEDIA1  |  2024. április 24. 17:44
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 hazai médiafelületet elemezve megvizsgálta, hogy a...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem