21 °C Budapest
Mégis mi folyik a magyar szülészeteken? Rengeteg gyerek így jön világra

Mégis mi folyik a magyar szülészeteken? Rengeteg gyerek így jön világra

2019. december 18. 16:50

Európa országai között hatalmas eltérések vannak abban, hogy egy élve születésre hány műtéti beavatkozás, vagyis császármetszés jut. A természetes szülés Finnországban, Svédországban, Litvániában és Észtországban a leggyakoribb, a csecsemők több mint 80 százaléka ilyen úton születik. Míg Cipruson, Romániában és Bulgáriában kevesebb, mint 60 százalék a természetes szülések aránya.

Lengyelországban 39,3 és Magyarországon pedig 37,3 százaléka a szüléseknek császármetszés útján történik, tehát a 25 vizsgált ország közül ezeken a helyek, köztünk hazánkban is jóval magasabb a császármetszéses szülések aránya az Eurostat 2017-es adatai alapján.

{{EMBED:infogram_9ca02061-fea8-4dd3-8461-14d3310af75a}}

A császármetszéses szülések száma stagnált a 2016-os adatokhoz viszonyítva, a minimális csökkenés az eleve csökkenő születésszámnak tudható be. Viszont néhány országban találhatók nagyobb eltérések. Romániában például a születések száma csökkent 3622-vel 2016-ról 2017-re, a császármetszéses szülések száma több mint 2000-el emelkedett. Olaszországban mintegy 15 ezerrel kevesebb gyermek született, de a császármetszések száma is csökkent 10 ezerrel. Az Egyesült Királyságban 19632 csecsemővel kevesebb született, viszont 2536-at nőtt a császármetszéses szülések száma.

Magyarországon 2017-ben 715-el kevesebb gyermek látta meg a napvilágot 2016-hoz képest, a császármetszéses esetek száma 50-el csökkent.

Hazánkban 2016-ban 95361 gyermek született, 2017-ben 94646, míg három éve a császármetszések száma 35355 volt, két éve 35305. A KSH Népességtudományi Kutatóintézet által indított friss kutatás szerint a magyar várandósok 97 százaléka az állami kórházban vagy klinikán szülne, és csak 2 százalékuk szülne magánúton (az otthonszülők száma elenyésző.). A kismamák 35 százalékának van vagy lesz választott szülészorvosa, 29 százalékának választott szülészorvosa és szülésznője is, 5 százalékának csak választott szülésznője.

Az állami ellátás a többség számára inkább csak a helyszínt jelenti, a szolgáltatásokat illetően sokan saját zsebből is hozzájárulnak a szüléssel kapcsolatos költségek finanszírozásához - írja a KSH kutatása.

Bár az állami egészségügyi ellátásban mind a terhesség idejére szóló vizsgálatok, mind a szülés támogatott és ingyenes, a gyakorlatban sokan döntenek a fogadott orvos, vagy szülésznő lehetősége mellett. Ezért a szolgáltatásért természetesen fizetni kell, általános tapasztalat szerint az orvosnak a konzultációs díj tízszeresét. Tehát, ha 10-15 ezer forintot fizetett a kismama a nőgyógyásznak alkalmanként, akkor 100-150 ezer forintba fog kerülni a szülés. Ezen túl fixáras tarifák is vannak. Ez a rendszer sokakat felháborít, hiszen túlnyomórészt ugyanúgy az állami, többágyas kórtermekben helyezik el a "fizető" kismamát, és súlyos történeteket is hallani arról, hogy az orvos hamarabb indítja be a szülést, hogy az akkor történjen, mikor ő "ráér".

Mennyibe kerül a magánszülés?

Akár tízszeresét is fizethetjük egy fogadott orvos vagy szülésnő tiszteletdíjánál, ha magánklinikán vesszük meg - akár a legolcsóbb - szülési csomagot. Míg korábban a hüvelyi és a császármetszés útján történő szülés között voltak árban különbségek, addig idén rengeteg klinika egységesítette az árait - valószínűleg az etikusság jegyében. Korábbi cikkünkben megvizsgáltuk, mennyibe kerül pontosan a magánklinikákon a szülés, és megállapítható, hogy a legolcsóbb csomagok ára is elég borsos a magyarok pénztárcájához viszonyítva. 

A Róbert Magánkórházban több csomag közül is választhatunk. Az Arany csomag 455 ezer forint, mely magában foglalja a magánklinikai szülést az ügyeletes orvossal és szülésznővel, a műtői költségeket császármetszés esetén, az apás szülést, gyermekágyi ápolást, az újszülött ellátást. Az elhelyezés kétágyas szobában történik, 2 éjszaka ára és étkezés van még az árban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Dr. Rose magánszülészetén például a hüvelyi szülés érzéstelenítéssel és anélkül, illetve a császármetszéses szülés is 1082700 forinttól kérhető. Műtét esetén pedig kérhetünk sterilizációt 125400 forint felárért.

A Maternity klinikán az alap szülési csomag nem választott orvossal 680 ezer forintba kerül. Ebben benne van a természetes szülés, vagy császármetszés levezetése, epidurális fájdalomcsillapítás, vagy műtéti érzéstelenítés, 2 éjszaka komfortos családi szobában étkezéssel, 1 választott kísérővel, valamint az édesanya és az újszülött megfigyelése, ellátása. Tartalmazza továbbá a császármetszés esetén egy alkalmas gyógytornát, szoptatási tanácsadást, az anyakönyvezést és védőnői szolgáltatást.

Vidéken még feláras a császármetszés

A nyíregyházi Finnamed magánklinikán az exkluzív szülészeti csomag ára 890 ezer forint, császármetszés esetén 90 ezer forintos felárral. Ha extra napokat szeretnénk bent tölteni a kórházban, napi ötszöri étkezéssel és ápolási díjjal 39 ezer forintba kerül egy éjszaka. 

A pécsi Da Vinci Magánklinikán a hüvelyi szülés 850 ezer forint, míg a császármetszés 990 ezer forint. Ezen felül az előbbi esetben két, utóbbiban három éjszakára szóló ellátásért napi 25 ezer forintot számítanak fel.

A magánklinikák egyre keresettebb alternatívát jelentenek az állami ellátással szemben az egészségügyi piacon. A magánegészségügy jelentőségét az is növeli, hogy hozzájárul a szektor "kifehéredéséhez", tehát hogy visszaszoruljon a hálapénz-rendszer, valamint jelentős terhet vesz le az állami intézményekről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?