18 °C Budapest

Ezekre az ingóságokra utaznak a magyar betörők: változás a hivatalos toplistán

2019. augusztus 15. 05:37

Az elmúlt egy évben Magyarországon 100 ezer főre Heves megyében és Budapesten jutott a legtöbb betörés. Erről a rendőrség hivatalos statisztikát vezet, miközben arról szinte egyáltalán nem esik szó, hogy a hazai betörések mekkora tényleges károkat okoznak a sértetteknek, illetve, hogy a betörők napjainkban mire utaznak a leginkább. Azért, hogy ezt kiderítsük a Pénzcentrum biztosítótársaságoktól kért ki hivatalos adatokat, melyekből kiderült többek között, hogy a készpénzre még mindig nagyon szívesen utaznak a rosszfiúk, illetve a könnyen mozgatható, nagy értékű elektronikai eszközök is a kedvencek között vannak. Ám ezek csupán a jéghegy csúcsát jelentik, hiszen van, hogy a betörők kályhát vagy kolbászt lovasítanak meg a tetthelyről. Mutatjuk azt is, milyen kritikus tanácsokat kell megfogadni ahhoz, hogy a lehető legkevesebb eséllyel váljunk betörés áldozatává.

Az Országos Rendőr Főkapitányság hivatalos adatbázisa szerint az elmúlt egy évben Heves megye volt betörések tekintetében a legfertőzöttebb megye Magyarországon. Itt 100 ezer lakosra 124 betörés jutott 2018.07.13. - 2019.07.13. között. Országosan a második befutó Budapest volt a betörések tekintetében, itt 100 ezer lakosra 79 betöréses bűncselekmény jutott, miközben a dobogó harmadik fokára Jász-Nagykun-Szolnok megye futott be, itt 100 ezer lakosra 78 betörést regisztráltak.

Az jól látszik tehát, hogy a betörések számáról folyamatosan friss adatokhoz juthatunk hozzá az ORFK adatbázisából, ami például lakásvásárlásnál és/vagy bérlésnél hasznos információ lehet. Arról azonban már kevesebbszer szól a fáma, hogy a rosszfiúk pontosan milyen értéktárgyakra, eszközökre vadásznak, illetve, hogy a betörők megközelítőleg milyen jellegű és mekkora károkat okoznak egy-egy elkövetés során. 

Azért, hogy ezekre a kérdésekre választ kapjunk a Pénzcentrum biztosítótársaságoktól kért ki adatokat, melyek jól szemléltetik a hazai betörések valós károkozását, illetve betekintést nyújtanak az elkövetések módszereibe is. 

Sokan védve vannak

Legelőször is arról kérdeztük meg a biztosítókat, hogy lakásbiztosításaik mekkora része tartalmaz betöréses lopás fedeztet. A K&H arról tájékoztatta lapunkat, hogy náluk 10-ből 8 szerződésen elérhető ez a fedezet, hasonló arányokról számolt be az Union biztosító is, az ő becsléseik szerint is 80 százalékos saját ügyfeleik védelme ezen a téren. Az Aegon tájékoztatása szerint az ő lakásbiztosításaik majdnem 100 százaléka tartalmaz betörésre vonatkozó kiegészítőket. 

A Groupama pedig bár konkrét arányokat nem mondott, azt elárulta lapunknak, hogy a náluk megkötött lakásbiztosítási alapcsomagok tartalmaznak betöréses lopás kockázatot, ám aki az ingóságokra külön nem kér fedezetet, azokra a kockázat az épületbe történő behatolással kapcsolatos rongálásra vonatkozik, a nem biztosított ingóságokra nem. 

Jó, de mit jelent ez pénzben

Azok a magyarok tehát, akik lakásbiztosítással rendelkeznek, nagy eséllyel védettek a betöréses lopások ellen is. De mit jelent ez pontosan? Azért, hogy ezt kiderítsük megkérdeztük a biztosítókat, az elmúlt egy évben mi volt a legkisebb, illetve a legnagyobb kifizetett összeg, amit betöréses lopás esetén fizettek az ügyfeleknek. 

Az Union arról tájékoztatta lapunkat, hogy a legkisebb kifizetett összeg náluk nem érte el a 30 000 forintot, míg a legmagasabb kifizetés 400 000 forint alatt maradt. Az Allianz nem árult el pontos adatokat lapunknak, ők azt mondták, hogy a kifizetett kártérítések náluk pár ezer forinttól több millió forintig is terjedtek, nagy volt a szórás. A Groupamánál a betöréses lopásnál a legkisebb térítés 1 300 forint volt, míg a legmagasabb szolgáltatási összegként 1,7 millió forintot térítettek.

Az Aegon biztosító arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy a legkisebb kifizetésük pár tízezer forint volt, de előfordult 2-3 ezres térítés is, amit kizárólag rongálásból eredő kárra adtak ki. A legnagyobb összegű kifizetés náluk 4,5 millió forint volt. A K&H-nál a tavalyi évben a legkisebb kifizetés 13 300 forint volt, míg a legnagyobb 1,4 milliónál tetőzött. 

A kifizetésekből jól látszik, hogy a káresetek óriási különbségeket mutatnak, ezért kíváncsiak voltunk az átlagos biztosítói kifizetésekre is, amiket betöréses lopás károkra fordítottak a társaságok. Az Unionnál az ez összeg 150 000 forint körül mozog, a Groupama arról tájékoztatta lapunkat, hogy egy betöréses lopás kárra átlagosan 62 000 forint térítést fizettek, az Aegonnál pedig kb. 60 000 forint a térítés erre a kártípusra átlagosan. 

Kápé, nemesfémékszer, kolbász

Bár a mondás úgy tartja, hogy a betörők mindent visznek, amit érnek, ennél sokszor jóval szofisztikáltabban zajlik a vadászat értéktárgyaink után. Azért, hogy össze tudjunk állítani egy listát, arról is megkérdeztük a biztosítókat, hogy saját tapasztalataik alapján készítsenek egy sorrendet, mely tárgyaink vannak a legnagyobb veszélyben a betörőktől. 

K&H - Top 5:

 • 1. készpénz
 • 2. ékszer
 • 3. kisebb, de drága műszaki berendezések (laptop, tablet)
 • 4. barkácsgépek, horgászfelszerelések
 • 5. kerékpár

Aegon - Top 10:

 • készpénz
 • ékszer
 • tablet
 • laptop
 • fényképezőgép
 • Herendi/Zsolnai porcelánok
 • márkás órák, mobiltelefon, márkás ruházat, márkás illatszerek
 • de volt esetük ellopott kályhával és a kamrából meglovasított kolbásszal is

Union - Top 10:

 • készpénz
 • nemesfémékszerek
 • könnyen mobilizálható műszaki cikkek (laptop, tablet, fényképezőgép, mobil telefon, de előfordult már drón és hallókészülék is)
 • márkás órák és luxus bizsuk
 • kisebb szerszám gépek
 • kisebb konyhagépek
 • márkás italok, márkás ruhaneműk
 • napszemüvegek
 • adathordozók

A Groupama az eltulajdonított értékekkel kapcsoltban arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy a "betöréses lopással eltulajdonított vagyontárgyak palettája az elmúlt két évtizedben igencsak változatos volt, fogalmazhatnánk úgy is, hogy minden időszaknak megvannak a trendjei. Régebben jellemzően elektromos (leginkább híradás- és számítástechnikai) eszközöket vittek el, vagy ismert márkájú, magas értékű porcelán eszközöket (Zsolnay, Herendi). Ezek ma már sokkal könnyebben beszerezhetők, árban is elérhetőbbek, így nem annyira közkedveltek."

Ma a lakásokból leggyakrabban laptopokat, készpénzt, nagy értékű órákat, festményeket, nemesfémeket, ékszereket és egyedi értékes vagyontárgyakat tulajdonítanak el. Ezen tárgyak eltulajdonítása esetén megfigyelhető, hogy sajnos leggyakrabban "célzottan" történik a betörés. Ez azt jelenti, hogy maga a tulajdonos vagy közvetlen környezete szivárogtatja ki - akár véletlenül is - az információt az értékes tárgyról az otthonában.

Ezen felül a társaság arról a tendenciáról is beszámolt, hogy a 2000-es évek elején népszerű volt, hogy eltulajdonították az épülő lakásokban/házakban elhelyezett - sok esetben még be nem szerelt - teljes gépészeti egységeket (kazán, szaniter, konyhai berendezés stb.). Sajnos az ilyen esetek manapság is egyre többször előfordulnak, hiszen az építkezések száma ma viszonylag magas.

A korábban felsoroltakhoz hasonló top tárgyakról számolt be lapunknak az Allianz is, mint írták, saját tapasztalatik szerint a betörők első sorban a kisebb méretű, könnyen mozdítható és értékesíthető vagyontárgyakat, értéktárgyakat tulajdonítanak el. Ezek elsősorban ékszerek, számítástechnikai, híradástechnikai, foto-optikai, mobilkommunikációs eszközök.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezt bizony felfeszítették

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a betörés gyakorta jár rongálással is, aminek az utólagos költségével is számolnia kell a pórul jártaknak. Így például szerencsésebb esetben lehet, hogy csak egy zárat tesznek tönkre az elkövetők vagy betörnek egy ablakot. Ellenben, ha egy drága nyílászárót rombolnak szét azért, hogy bejussanak az érintett ingatlanba, akkor már rögvest sokkal magasabb lehet a kár. 

A szórás tehát a nyílászárók, zárak káresetében is nagy, megközelítőleg azonban úgy számolhatunk, hogy "a rongálási kár általában az eltulajdonított vagyontárgyak értékének a 10 százalékát teszi ki" - mondta el lapunknak az Aegon Biztosító.

Kivédhető?

Érdekes, hogy ami szinte az összes biztosító toplistáján szerepelt az a készpénz volt, mint eltulajdonított tárgy. Ezzel azonban az a faramuci helyzet, hogy a készpénz nagyon kis összegre biztosítható. Így a kártérítésekben általában a használati tárgyak, ékszerek jelennek meg igazán. Fontos tehát látni, hogy nagy összegű készpénzt egyáltalán nem éri meg otthon tartani, hiszen egyfelől nem igazán biztosítható, másfelől ha nevezetesen megtakarításunk egy tetemes részéről van szó, akkor egy betörés egy egész élet munkáját teheti tönkre.

Megtudtuk azt is, hogy különösen figyelnünk kell arra, hogy ha valamilyen nagy értékű tárgy, műtárgy vagy bármilyen más jellegű eszköz található háztartásunkban, azt nem biztos, hogy érdemes világgá kürtölni. Hiszen lehet, hogy pontosan ez az információ tesz fel bennünket a betörök térképére.

Hasznos tanácsok a betörők ellen

Bár egyetlen ökölszabály sem véd meg 100 százalékig bennünket attól, hogy betörés áldozatai legyünk, érdemes a lehető legtöbb mindent megtenni azért, hogy a lehető legkevesebb esélyünk legyen célponttá válni. 

Az Allianz biztosító szerint érdemes a tulajdonosoknak felmérniük azt, hogy hogy betörés esetén, egy betörő 2-10 percen belül milyen mértékű kárt tudna okozni, ha bejut a lakóingatlanba. Ez azért fontos meg sok tolvajt az alkalom szül, sőt ahogy azt érthető is, a betörők nem szeretnek sok időt eltölteni az ingatlanban, hiszen minél tovább ejtőznek, annál nagyobb a lebukás veszélye.

A Groupama szakértő kifejezetten felhívják a figyelmet, hogy ha elmegyünk otthonról, soha ne hagyjuk nyitva - még bukóra sem - a nyílászárókat! Ez kitűnő célpont, és kifejezetten hívogató a nem kívánt személyeknek. A vasalatot minimális erőfeszítéssel ki tudják akasztani, és már bent is vannak a lakásunkban. Ezen felül érdemes nyaralás előtt lenyírni a sövényt, s ezáltal belátást engedni az utcáról, a szomszédok felől. Az illetéktelen behatolók nem szeretik, ha láthatók.

Azt is fontosnak tartották kiemelni, hogy a kertben sem érdemes nagyobb értékű tárgyakat elől hagyni, hiszen ezek kifejezetten csalogatják a betörőket. Nem beszélve például egy kerti létráról, ami a házba való bejutást is megkönnyítheti. Ami pedig talán még ennél is fontosabb 

Semmiképpen se tegyük közhírré a közösségi portálokon, hogy nem tartózkodunk otthon, és a lakásunk üresen áll a nyaralásunk során.

A régi zárakat is érdemes ezen felül lecserélni, nem beszélve arról, hogy a védelmi rendszer beszerelésekor érdemes egyeztetni a biztosítóval, és olyan rácsot felszerelni például, ami biztosan véd, és a biztosító is tényleges védelmi rendszerként tartja számon. Ugyanez igaz a széf használatára is, egy jó széf ugyanis egyfelől megnehezíti a betörők dolgát, másfelől a biztosítók is jobban biztosítják a széfben elhelyezett tárgyakat. 

Ha építkezünk, gondosan válogassuk meg beszállítóinkat, kivitelezőnket. Nem egyszer tapasztaltuk, hogy időnként maga a beszállító gondoskodik a tulajdonos által megrendelt eszközök eltűnéséről

- hívta fel a figyelmet a Groupama szakértő csapata. A K&H arra hívta fel kifejezetten a figyelmet, hogy senki ne tartson otthon az indokoltnál több készpénzt, illetve jó, ha van távfelügyeletre bekötött riasztó kivonuló szolgálattal. Ugyanis igazából ez jelent valós védelmet, önmagában a riasztó nem lehet mindig elég. 

Az Aegon azt emelte ki szerkesztőségünknek, hogy családi ház esetén az utcafront felöl ne telepítsünk átláthatatlan sűrű bokrokat, mert ezzel megkönnyítjük a betörők dolgát, mivel takarásban "nyugodtan" tudnak dolgozni. Legyünk mindig körültekintőek és óvatosak, ezzel megelőzhetjük a bajt.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 14. 19:31
A triplán csavaros ügy középpontjában egy flamingós kép áll. Először mindenki elhitte róla, hogy a m...
Bankmonitor  |  2024. június 14. 13:38
A napokban jelent meg az MNB negyedéves statisztikai jelentés a biztosítási, és ezen belül az életbi...
ChikansPlanet  |  2024. június 14. 13:07
Egyre többet tesz hozzá a gazdaság növekedéséhez a tisztaenergia: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA...
Holdblog  |  2024. június 14. 08:14
Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 15. szombat
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem