12 °C Budapest

Tízezrekkel húznak le a magyar biztosítók: így kerüld el az átverést

2017. május 17. 10:30

Nyakunkon a nyár, és nem árt elkezdeni lefoglalni a nyaralásunkat. Mostanra a külföldi utak elengedhetetlen kelléke lett az utasbiztosítás, amely olyan horror összegek kifizetésétől menthet meg minket, amelyek az egész családot megrendíthetik anyagilag. Megnéztük, melyik biztosító most a legolcsóbb és milyen biztosítást érdemes most kötni, ha külföldön nyaralunk.

Hamarosan itt a nyár, sokan már most tervezgetik az idei nyaralásukat. Kíváncsiak voltunk, hogy melyik biztosítónál mennyiért köthetünk utasbiztosítást, és egyáltalán milyen védelemmel tudjuk legjobban biztosítani a család nyaralását.

A kalkulációnk során egy kétgyerekes családot vettünk, akik két hetet (14 éjszaka) töltenek külföldön, július második felében. Két úti céllal végeztük el a számításokat a biztosítók saját kalkulátorain, az egyik egy horvátországi nyaralás, a másik pedig egy olasz út (ez a két külföldi úti cél a legnépszerűbb a magyarok körében).

Melyik most a legolcsóbb biztosítás?

A legolcsóbb utasbiztosítás a fenti feltételek mellett az Uniqánál érhető el, amely a két hétre az egész családnak 15 600 forintért nyújt fedezetet, de a kiemelkedő, extrákkal ellátott bővített csomag is 22 230 forintba kerül (a legfontosabb fedezeteket az alap biztosítás is tartalmazza).

Alapvetően kijelenthető, hogy a legtöbb biztosítónál vagy családi kedvezményt vehetünk igénybe, vagy a gyerekek után jár jelentős diszkont. Érdekesség, hogy az Union csak alap csomagot értékesít az online felületén, míg a nagyobb értékű utasbiztosítások a cégcsoporton belüli Vienna Life-nál érhetők el. A Generali most 10 százalékos kedvezményt ad a Horvátországba vagy a Szlovéniába utazóknak, amit a kalkulátorában is kiemel, egyébként emiatt drágább az olasz biztosításuk, mint a horvát.

Tényleg a legolcsóbb a legjobb?

A biztosítók kalkulátorai egyébként kész csomagokat kínálnak nekünk, így a biztosítási összegeket és a fedezetek kiterjedését legfeljebb a nagyobb csomag megvásárlásával tudjuk elérni, és csak ezzel tudjuk magunkat bevédeni például strandos lopás ellen, ez az alap csomagoknak a legtöbbször nem része.

Emellett a biztosítási díj (amit befizetünk) szorosan összefügg a biztosítási összeggel (amit kár esetén kapunk), így hiába olcsóbb egy biztosítás, valószínűleg a kár esetén fizetett maximális összeg is kisebb.

 Emiatt érdemes jól megnézni, mit fedez az adott biztosítás, van-e szükség arra, hogy a drágább védelmet válasszuk, vagy már az olcsóbb is minden szükséges veszély ellen biztosít minket. Persze ez nem enyhíti azt a tényt, hogy hiába nincs szükségünk nagyobb biztosítási összegre, sok kiegészítőt csak a nagyobb csomagban fogunk megkapni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A biztosítási összeg kiválasztásakor egyébként arról se feledkezzünk meg, hogy az EU-n belül (így Horvátországban és Olaszországban is) elfogadják az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (kék kártya), amit a Nemzeti egészségbiztosítási Alapkezelőnél (volt OEP) igényelhetünk. Ez ugyanis több ország esetén szinte a teljes orvosi ellátást fedezi, igaz, az utasbiztosítást ez nem helyettesíti.

Az autóról se feledkezzünk meg

A legtöbb biztosítás mellé köthetünk autó assistance kiegészítőt, attól függetlenül, hogy milyen csomagot választunk. Ezek elsősorban akkor nyújtanak védelmet, ha az autónk út körben meghibásodna, vagy balesetet szenvedünk vele.

A fenti 15 napos útra jellemzően 4 és 7 ezer forint közötti díjat kell kifizetnünk ezért, de a szerviz, a vonatatás kifizetése akár több százezer forintba is kerülhetne, így érdemes lehet megkötni ezt a kiegészítőt, különösen, ha régebbi (legalább 5-6 éves) autónk van. Persze korlátozó tényező lehet, ha már nagyon régi kocsival vágunk neki az útnak, a biztosítók ugyanis 10-12 évnél idősebb gépjárműveket már jellemzően nem biztosítanak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem