1 °C Budapest
Tízezrekkel húznak le a magyar biztosítók: így kerüld el az átverést

Tízezrekkel húznak le a magyar biztosítók: így kerüld el az átverést

2017. május 17. 10:30

Nyakunkon a nyár, és nem árt elkezdeni lefoglalni a nyaralásunkat. Mostanra a külföldi utak elengedhetetlen kelléke lett az utasbiztosítás, amely olyan horror összegek kifizetésétől menthet meg minket, amelyek az egész családot megrendíthetik anyagilag. Megnéztük, melyik biztosító most a legolcsóbb és milyen biztosítást érdemes most kötni, ha külföldön nyaralunk.

Hamarosan itt a nyár, sokan már most tervezgetik az idei nyaralásukat. Kíváncsiak voltunk, hogy melyik biztosítónál mennyiért köthetünk utasbiztosítást, és egyáltalán milyen védelemmel tudjuk legjobban biztosítani a család nyaralását.

A kalkulációnk során egy kétgyerekes családot vettünk, akik két hetet (14 éjszaka) töltenek külföldön, július második felében. Két úti céllal végeztük el a számításokat a biztosítók saját kalkulátorain, az egyik egy horvátországi nyaralás, a másik pedig egy olasz út (ez a két külföldi úti cél a legnépszerűbb a magyarok körében).

Melyik most a legolcsóbb biztosítás?

A legolcsóbb utasbiztosítás a fenti feltételek mellett az Uniqánál érhető el, amely a két hétre az egész családnak 15 600 forintért nyújt fedezetet, de a kiemelkedő, extrákkal ellátott bővített csomag is 22 230 forintba kerül (a legfontosabb fedezeteket az alap biztosítás is tartalmazza).

Alapvetően kijelenthető, hogy a legtöbb biztosítónál vagy családi kedvezményt vehetünk igénybe, vagy a gyerekek után jár jelentős diszkont. Érdekesség, hogy az Union csak alap csomagot értékesít az online felületén, míg a nagyobb értékű utasbiztosítások a cégcsoporton belüli Vienna Life-nál érhetők el. A Generali most 10 százalékos kedvezményt ad a Horvátországba vagy a Szlovéniába utazóknak, amit a kalkulátorában is kiemel, egyébként emiatt drágább az olasz biztosításuk, mint a horvát.

Tényleg a legolcsóbb a legjobb?

A biztosítók kalkulátorai egyébként kész csomagokat kínálnak nekünk, így a biztosítási összegeket és a fedezetek kiterjedését legfeljebb a nagyobb csomag megvásárlásával tudjuk elérni, és csak ezzel tudjuk magunkat bevédeni például strandos lopás ellen, ez az alap csomagoknak a legtöbbször nem része.

Emellett a biztosítási díj (amit befizetünk) szorosan összefügg a biztosítási összeggel (amit kár esetén kapunk), így hiába olcsóbb egy biztosítás, valószínűleg a kár esetén fizetett maximális összeg is kisebb.

 Emiatt érdemes jól megnézni, mit fedez az adott biztosítás, van-e szükség arra, hogy a drágább védelmet válasszuk, vagy már az olcsóbb is minden szükséges veszély ellen biztosít minket. Persze ez nem enyhíti azt a tényt, hogy hiába nincs szükségünk nagyobb biztosítási összegre, sok kiegészítőt csak a nagyobb csomagban fogunk megkapni.

A biztosítási összeg kiválasztásakor egyébként arról se feledkezzünk meg, hogy az EU-n belül (így Horvátországban és Olaszországban is) elfogadják az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (kék kártya), amit a Nemzeti egészségbiztosítási Alapkezelőnél (volt OEP) igényelhetünk. Ez ugyanis több ország esetén szinte a teljes orvosi ellátást fedezi, igaz, az utasbiztosítást ez nem helyettesíti.

Az autóról se feledkezzünk meg

A legtöbb biztosítás mellé köthetünk autó assistance kiegészítőt, attól függetlenül, hogy milyen csomagot választunk. Ezek elsősorban akkor nyújtanak védelmet, ha az autónk út körben meghibásodna, vagy balesetet szenvedünk vele.

A fenti 15 napos útra jellemzően 4 és 7 ezer forint közötti díjat kell kifizetnünk ezért, de a szerviz, a vonatatás kifizetése akár több százezer forintba is kerülhetne, így érdemes lehet megkötni ezt a kiegészítőt, különösen, ha régebbi (legalább 5-6 éves) autónk van. Persze korlátozó tényező lehet, ha már nagyon régi kocsival vágunk neki az útnak, a biztosítók ugyanis 10-12 évnél idősebb gépjárműveket már jellemzően nem biztosítanak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 8. 15:03
A Media1 megtudta, hogy még idén decemberben megújul a 90.9 Jazzy Rádió, és ezentúl egyszerűbb néven...
Holdblog  |  2022. december 8. 12:04
Mely nemzet képviselteti magát a legnagyobb létszámban a foci-világbajnokságon? Másként fogalmazva;...
MNB Intézet  |  2022. december 8. 11:10
A FIFA által rendezett futball-világbajnokság a világ második legnépszerűbb sporteseménye, több mint...
Bankmonitor  |  2022. december 8. 08:58
Sokan panaszkodnak a magas bankszámla költségek miatt, pedig már Magyarországon is találni olyan szá...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?