7 °C Budapest

A nyugdíjunkat is érintheti ez a határidő: a szakértő válaszol

2015. november 27. 10:50

Izgalmas hetet zárunk: az elmúlt napokban a Pénzcentrum a nyugdíjcélú megtakarításokra, konkrétabban a nyugdíjbiztosításokra fókuszált. Természetesen olvasóink is kérdezhettek: sok megkeresést kaptunk a témában, többek között az adó-határidőkkel, a megfelelő nyugdíjcélú megtakarítás kiválasztásával és az első lépésekkel kapcsolatban. A kérdéseket a Generali Biztosító szakértői válaszolták meg.

Önkéntes nyugdíjpénztári tag vagyok, 64 évesen. Egy éve nyugdíjat kapok. Az utolsó évemben a nyugdíj mellett dolgozom még ma is és fizetek kb. 30 ezer forint nyugdíjjárulékot. Fizetem az önkéntes megtakarításomat is. Kérdésem: visszaigényelhetem a befizetett járulékomból adódó 20 százalékot mint nyugdíjas?

Nyugdíjas magánszemély is jogosult az önkéntes nyugdíjpénztári kedvezményre. Személyi jövedelemadó bevallásában az önkéntes nyugdíjpénztári befizetése 20 százalékról rendelkezhet, de maximum 150 ezer forintról. Ez az összeg a pénztári számláján kerül jóváírásra. A kedvezmény összege nem lehet nagyobb, mint az adóévben az összevont adóalap (pl. bérjövedelme) után fizetett személyi jövedelemadó összege.

Érdeklődnék, hogy a NYESZ (nyugdíj-előtakarékossági) számla utáni adó-visszaigénylés változott- e tavalyhoz képest? A külön adózó jövedelmek után fizetett adóból lehet e visszaigényelni avagy továbbra is csak a bérjellegű jövedelemből?

Nem változott a NYESZ számlához kapcsolódó szabály. A külön adózó jövedelmek után fizetett adóból nem, kizárólag az összevont adóalap terhére fizetendő szja-ból lehet rendelkezni.

Szeretném megkérdezni, hogy akkor is célszerűnek tartanák-e az államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítást elkezdeni, ha valaki munkanélküli, illetve a meglevő állása bizonytalan és bármikor munkanélkülivé válhat?

Megtakarítani mindenkinek érdemes. Számos megoldás közül választhat a lehetőségeinek megfelelően. A nyugdíjbiztosítások munkanélküliség esetén például átmenetileg szüneteltethetők, de ilyen bizonytalan helyzetben inkább javasolnánk olyan konstrukciót, amelynek nem a rendszeres befizetés az alapja, így például nyugdíj-előtakarékossági számlát.

Válthatok-e biztosítót, vagyis a nyugdíjbiztosításban lévő eddigi megtakarításaimat átvihetem-e egy másik szolgáltatóhoz, szintén nyugdíjbiztosításba fektetve? Ha igen, ennek van-e valamilyen adóvonzata?

Sajnos hazánkban nincs lehetőség így biztosítóváltásra. Az egyik biztosítónál fel kell mondani a meglévő szerződést, és a másiknál ezt követően lehet újat kötni. A felmondás feltételeinek érdemes utánanézni a szerződési feltételekben a veszteségek minimalizálása érdekében.

Mindent a nyugdíjbiztosításról

Az elmúlt napokban beszéltünk arról, miért fontos előre gondoskodnunk nyugdíjas éveink anyagi biztonságáról, átnéztük a nyugdíjbiztosítások közötti főbb különbségeket, és szót ejtettünk az ezekhez kapcsolódó adókedvezményekről is.  Csütörtöki interjúnkban Schaub Erikát, a Generali személybiztosítási igazgatóját kérdeztük arról, miért és mennyire fontos az, hogy félretegyünk aktív éveinkben, miért érdemes minél korábban elkezdeni, milyen előnyei lehetnek a nyugdíjbiztosításnak.

A nyugdíjbiztosításban lévő megtakarítást átvihetem-e önkéntes nyugdíjpénztárba, anélkül, hogy a visszafizetendő adójóváírást terhelő 20 százalékos adót meg kellene fizetnem?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jelenleg hatályos jogszabályok szerint nincs mód az egyes megtakarítási formákban már felhalmozott megtakarítások átcsoportosítására.

Arra lennék kíváncsi, hogy hogy van most pontosan ez az adózási határidő a nyugdíjbiztosításoknál? Hogy kell meghosszabbítanom?  És ha csak két ünnep között tudom ezt elintézni, az még belefér?

Amennyiben adójóváírást szeretne igényben venni befizetései után, és ennek maximalizálása érdekében fizetne be díjat még az idei évben, azt tegye meg minél előbb. Az összegnek december 31-ig be kell érkeznie a biztosítási szerződésre. Kérjük, vegye figyelembe az átfutási időt, a banki nyitvatartást, illetve javasoljuk, hogy egyeztessen tanácsadójával vagy biztosítójával erről.

Én csak havonta 2-3 ezer forintot tudok félretenni (37 éves vagyok). Megéri ennyi pénzzel elkezdeni a nyugdíjbiztosítást, vagy inkább valami mást ajánlanak?

Kis összeggel is érdemes elkezdeni megtakarítani. Ekkora összegnél például az Önkéntes Nyugdíjpénztári befizetést javasoljuk.

Nejemmel együtt sok éve közalkalmazottak vagyunk, középvezetőként dolgozunk, főiskolai végzettséggel. A közalkalmazotti bértáblához nem nyúltak idestova 8 éve, csak a minimálbért emelték. Minden évben egyre kevesebb a fizetésünk: most ott tartok, hogy a szakmunkás minimálbér 122 ezer, a fizetésem pedig 122 600 forint.
Ez mellett 3 csemeténk van, a nagyobb már végzett az egyetemen, a középső most kezdte, a legkisebb pedig még gimnazista.

Azokat a megtakarításos életbiztosításokat is visszavásároltattam a biztosítókkal, amik voltak a családban, hogy a gyerekeket ruházni, taníttatni tudjam. Nem élünk nagy lábon, mára teljesen feléltük a tartalékainkat is. Miért nem inkább előtakarékoskodunk? Az egyetlen kérdésem csupán, hogy ugyan miből?

Sajnos tudjuk, hogy sokan vannak hasonló helyzetben.

Folyamatosan végzünk kutatásokat, a legfrissebb is azt mutatja, hogy bár a hazai internetezők 91 százaléka gondolja úgy, hogy valamilyen mértékben magának kell gondoskodnia nyugdíjas évei anyagi biztonságáról, csak az ötödük rendelkezik valamilyen nyugdíjcélú biztosítással vagy előtakarékossági termékkel. Sajnos, tudjuk azt is, hogy átlagosan a jövedelmünk kétharmadát rezsire és élelmiszerre költjük, és átlagosan mindössze 4 százalékot tudunk félretenni. Sőt, sokan ennél kevesebbet, vagy egyáltalán nem. Azoknak, akiknek erre lehetőségük van, mégis azt tanácsoljuk, bármilyen kis összeggel is, de gondoskodjanak idős korunkról. Számos olyan lehetőség van, amely rugalmasan, kis összeggel, de szépen gyarapodva, ha csak kis mértékben is, de kiegészíti majdani nyugdíjukat.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 31. 10:22
Chochol Károly eredeti szakmája optikus volt, a budapesti Fotóklubban tanult fényképezni.
Holdblog  |  2023. január 31. 05:59
Az ENSZ adatai szerint a Föld szárazföldi területeinek 31 százalékát borítják erdőségek. Levegő- és...
Bankmonitor  |  2023. január 30. 16:44
Az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a magán egészségügybe járók száma. A szolgáltatásokért zsebből f...
MNB Intézet  |  2023. január 30. 10:42
Do editors and reviewers have strong preferences for statistically significant estimation results? T...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 31. kedd
Marcella
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?