Fontos határidő közeleg! A nyugdíjunkról van szó

2015. november 24. 05:47

Sokak számára már nem kérdés, hogy szükség van nyugdíj-előtakarékosságra, egyre többen vannak, akik ismerik a legjobb megtakarítási termékeket. A nyugdíjbiztosítást, a NYESZ-t és az önkéntes nyugdíjpénztárakat azért is megéri használni, mert komoly állami támogatást is kaphatunk hozzájuk - adókedvezmény formájában. A Pénzcentrum mutatja, hogy működik ez a gyakorlatban.

Az idén januári adatok alapján hazánkban több mint 2 millióan kapnak öregségi nyugdíjat, az elmúlt négy évben pedig a nyugdíjasok száma csaknem 300 ezerrel növekedett.

Az öregségi nyugdíjasok számának folyamatos növekedése a népesség korösszetételének változásával magyarázható. A 65 év feletti korosztály létszáma megszakítás nélkül emelkedik Magyarországon. Míg 1990-ben a 65 év felettiek a népesség 13 százalékát tették ki, addigra ez a szám 2014 elejére 17,5 százalékra emelkedett.

Felmérések szerint Magyarországon az emberek 18 százaléka gondolja csak azt, hogy az állami nyugdíj elegendő lesz ahhoz, hogy tisztességesen megéljenek belőle, pedig a kétharmad szerint az állam feladata, hogy gondoskodjon az idősekről. Ezért is fontos, hogy időben elkezdjük takarékoskodni a nyugdíjas éveinkre.

Érdemes kihasználni az államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarításokat

Az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) és a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) mellett 2014-től kezdve már a nyugdíjbiztosításoknál is 20 százalékos személyi jövedelemadó jóváírásban részesülhetünk befizetéseink után.

Az ÖNYP-nél általában 3-5 portfolió közül választhatjuk ki azt, hogy mibe szeretnénk, ha befektetnék a befizetéseinket, míg a NYESZ egy speciális értékpapírszámla, ahol mi magunk intézzük a befektetéseinket. A legtöbb nyugdíjbiztosítás esetében pedig a befektetési alapokból magunknak állíthatjuk össze saját portfóliónkat. Ez alkalommal pedig a nyugdíjbiztosításokat néztük meg közelebbről.

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítások esetében az évenkénti állami támogatások a biztosítónkhoz, a nyugdíjbiztosítási szerződésünkre kerülnek, így az adókedvezmény nem a pénztárcánkat, hanem a megtakarításunkat gyarapítja hozamokkal növelve. Ezért ehhez az összeghez is a nyugdíjbiztosítás lejárta után juthatunk csak hozzá.

Hogy működik az adójóváírás?

Az adójóváírást a személyi jövedelemadót fizetők kaphatják meg, ami a biztosító által évente kiadott adóigazolás alapján igényelhető az adóbevallásban.

Vagyis az adóév végéig - december 31-éig - még optimalizálható az adójóváírás összege, így a következő hetekben még élhetünk a jogszabály adta lehetőségekkel.

Az év utolsó hónapjai hagyományosan is intenzívebbek az életbiztosítási piacon, a nyugdíjbiztosítások után igényelhető adókedvezmény lehetősége a következő hetekben pedig várhatóan tovább erősítheti majd a kötési hajlandóságot.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mennyit igényelhetünk vissza?

Az általunk befizetett biztosítási díj összegének 20 százalékát utaltathatjuk a szerződésünkre a megfizetett - kedvezményekkel (pl. családi kedvezménnyel csökkentett - adónkból, ami a nyugdíjbiztosítások esetében legfeljebb évi 130 ezer forint lehet. Ez azt jelenti, ha évente 650 ezer forintot fizetünk be egy nyugdíjbiztosításra, akkor tudjuk kihasználni a maximális adójóváírást.

Abban az esetben, ha nyugdíjbiztosításunk, nyugdíj-előtakarékossági számlánk és önkéntes pénztári megtakarításunk is van, akkor a három jogcímen együttvéve maximálisan 280 ezer forintnyi adónkról rendelkezhetünk. Azt azonban érdemes tudni, hogy amennyiben idő előtt szükségünk lenne a pénzre, akkor az addig igénybe vett adójóváírást 20 százalékkal növelten kell visszafizetnünk az adóhatóságnak.

Élj a visszaigénylés lehetőségével!

Idén 410 ezren éltek a nyugdíjcélú megtakarítás után járó adókedvezménnyel a 2014. évi befizetéseik után, összesen 11 milliárd forintot írtak jóvá a számlákon. Ez jelentős, 44 százalékos növekedés, hiszen egy évvel korábban "csupán" 7,8 milliárd forint került jóváírásra. A növekedés elsősorban a nyugdíjbiztosítások megjelenésének volt köszönhető, a biztosítási szerződésekre 1,6 milliárd forint érkezett az államtól.

Ugyan 68 ezer kedvezményre jogosító biztosítást kötöttek tavaly, a szerződők harmada egyáltalán nem élt a visszaigénylés lehetőségével.

Természetesen olvasóink kérdéseit is várjuk a témában, szerda délig. Címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu A kérdéseket a Generali Biztosító szakértői válaszolják meg.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem