18 °C Budapest
Close-up of German drivers license

Friss infók jöttek a középiskolások ingyenes jogosítványáról: erre számíthatnak a magyar diákok

2024. március 22. 09:15

Az Eduline számításai szerint szeptembertől körülbelül 50 ezer forinttal lesz olcsóbb a jogosítvány megszerzése a középiskolás diákok számára.

Bár egy kommunikációs malőr miatt sokáig azt hihettük, hogy a jövőben ingyen szerezhetnek a középiskolások jogosítványt, később mégis kiderült, hogy ez nem így van. A középiskolai oktatás részévé válik a KRESZ és az egészségügyi tanfolyam, míg a gyakorlati oktatás megszervezését idén csak pilot jelleggel indítja el az állam, így azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikortól válik teljesen ingyenessé.

Annyi biztos, hogy egy online KRESZ-kurzus jelenleg vizsgával együtt körülbelül 50 ezer forintba kerül, elsősegélytanfolyamot már hétezer forintért lehet találni, a vizsgadíja viszont borsosabb, egységesen 18 ezer forintot kell érte fizetni. Ha beleszámoljuk a középiskolások számára eddig is elérhető állami támogatást is, akkor szeptembertől körülbelül 50 ezer forinttal lesz olcsóbb a jogosítvány a diákoknak - számolt be róla az Eduline

A portál szerint ez azért is érdekes, mert a húsz év alatti jelentkezők, vagy CSED, GYES, GYED ellátásban részesülő szülők eddig is 25 ezer forint állami támogatást vehettek igénybe az elméleti tanfolyam és a vizsga díjához. Tehát gyakorlatilag annyi az újítás a mostani rendszerhez képest, hogy a kormány biztosítja a középiskolások számára az egészségügyi oktatást is, illetve a KRESZ-tanfolyam fennmaradó összegét.

Végül a cikkben kitértek rá: a B kategóriás jogosítvány megszerzése a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2022 végén átlagosan 305 ezer forintba került, ami jelentős drágulás, hiszen 2020 utolsó hónapjában még „csupán” 216 ezerbe került mindez. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem