15 °C Budapest
A girl is driving her car wearing flip flops.

Időzített bombák szabadultak a magyar utakra: bolond, aki így vezet, pillanatok alatt kész a tragédia

2021. augusztus 1. 12:55

Komoly baj lett a papucsban vezetésből: egy férfi felborult autójával, mert a lábbeli beszorult a pedálok közé. Ugyan a magyar jogszabályok nem tiltják, hogy valaki papucsban vezessen, de ha balesetezünk, akkor a károk, sérülések mellett még vádemeléssel is számolhatunk.

Minden évben előkerül a téma, hogy milyen lábbelivel nem szabad vezetni, de úgy tűnik, vannak, akiknek még mindig nem esett le, miért is különösen veszélyes ez. Így járt az a férfi is, aki májusban tetőre vágta az autóját.

Az ok elég banális volt: autóval Konyár felé haladtak, amikor egy vasúti kereszteződéshez balra, majd jobbra ívelő útkanyarulat vezetett, ám a férfi papucsa beszorult a pedálok közé, ezért nem tudott eléggé lelassítani. Az autó letért a menetirány szerinti jobb oldali útpadkára majd nekimenve a vasúti fénysorompónak kidöntötte azt. A járműben utazott a sofőr felesége és két gyermeke is. Valamennyien be voltak kötve, a kisebb gyerek gyerekülésben utazott.

Címlapkép: ugyeszseg.hu
Címlapkép: ugyeszseg.hu

Az ügyészség közleménye szerint közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt emeltek vádat ellene. A férfi az eset után beismerte a bűncselekményt, az ügyészség pénzbírság kiszabását kérte.

Mindezt azért, mert papucsban vezetett.

És rajta kívül valószínűleg még sokan mások is úgy vannak vele, hogy strandolás, úszás után egyszerűen bepattannak az autóba, nem is cserélik le a papucsot cipőre - vagy szimplán a nagy melegben nem akarnak cipőt húzni a vezetéshez.

Ezt ugyan konkrétan semmilyen szabály nem tiltja Magyarországon, de mint a fenti példa mutatja:

Ha netán balesetet okozunk, akkor bizony megnézhetjük magunkat!

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Márpedig egyértelmű, hogy eléggé balesetveszélyes papucsban, mezítláb vezetni - a flip-flop nem fogja a bokát, bizonytalanabb, mint egy szandál, csúszkál. Ha nagyon szőrszálhasogatóak akarunk lenni, akkor a KRESZ-jogszabály szerint

Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles gy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon.

Emellett a negyedik paragrafus azt is kimondja, hogy járművet csak az vezethet, aki a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van.

A papucsos vezetés márpedig minden, csak nem biztonságos: ugyanis, ahogyan a tesztek is megmutatták, papucsban, vagy mezítláb kevésbé lehet kontrollálni a pedálokat, gyakran lecsúszik róluk az ember lába. Így pedig nem fog tudni olyan gyorsan reagálni az esetleges veszélyhelyzetekre, mint ahogyan az elvárható lenne.

A vizsgálatok szerint egyébként a vezetéshez a legoptimálisabb egy sportcipőt viselni, mivel az kényelmes, és nem csúszik le a pedálokról. A szakértők azt javasolják, hogy ha nem is folyamatosan ilyen lábbeliben vagy, legalább akkor vedd fel, ha volán mögé ülsz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 21. 14:15