2020. június 2. kedd Kármen, Anita

Koronavírus: ha készülsz a karanténra, jobb ha beszerzed ezeket az alapvető élelmiszereket, háztartási eszközöket - túlélőkészlet


Igazoltan immár 9 koronavírussal fertőzött ember van hazánkban, ám feltehetően tovább emelkedik ez a szám. Összeszedtük, hogy karantén elrendelése esetén melyek azok a tartós élelmiszerek, háztartási eszközök, melyek segíthetnek gond nélkül átvészelni ezt az időszakot.

Habár sok jóval nem biztattak minket, a járvány kitörése után egy darabig azért még reménykedhettünk, hogy minket nem ér el a koronavírus: nem így történt. március 4-én két iráni állampolgárnál diagnosztizálták a kórt, és azóta összesen 9 Magyarországon tartózkodó ember igazoltan fertőzött, de feltételezhető, hogy ennél több esetre is fény derül a közeljövőben.

Az olaszországi eseményeket látva egyáltalán nem kizárt, hogy a március 15-i központi ünnepség elhalasztásán, és a kórházakban, szociális intézményekben elrendelt látogatási tilalmon túl, további intézkedéseket is foganatosít a kormányzat annak érdekében, hogy megakadályozzák a járvány további terjedését.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon hazánkban is sor kerülhet-e iskolák és más intézmények lezárására, valamint a karantén, határzár és hasonló intézkedések bevezetésére. Olaszországhoz hasonlóan egy hazai járványhelyzet esetén szükségszerű lépés lehet a bölcsődék, óvodák, iskolák, középfokú és felsőfokú oktatási intézmények működésének felfüggesztése. A döntéshozóknak számos jogi eszköz áll rendelkezésre egy járványhelyzet kezelésére. Bizonyos területeken korlátozhatják vagy akár meg is tilthatják a személyforgalmat, a lakosok egymással való érintkezését.

És habár a szakemberek óva intenek a felesleges termékfelhalmozástól, hiszen biztosítottnak látják az üzletek ellátását, azért nem árt körbenézni, milyen tartós élelmiszerek, háztartási cikkek vannak otthon, és ha valamiből fogyóban van a készlet, pótoljuk!

Gyógyszerek

Első és legfontosabb, ha van a családban krónikus beteg, és rendszeresen szed gyógyszert, akkor gondoskodjunk róla, hogy legyen otthon több hétre elegendő adag számára. Emellett nézzük át, van-e otthon:

 • láz- és fájdalomcsillapító
 • hashajtó/széntabletta, hányáscsillapító
 • lázmérő
 • kötszer és fertőtlenítőszer
 • fertőzések esetén életmentő lehet az olyan oldat, mely pótolja az elveszített ásványi anyagokat
 • feltétlenül legyen otthon legalább két hétre elegendő C-vitamin, multivitamin az egész családnak

Víz és tartós élelem

Élelem nélkül több napig is ki lehet bírni, de folyadék nélkül sokkal rövidebb ideig. Aki biztosra megy, így mindenképpen felhalmoz személyenként legalább napi 2 liternyi folyadékot. Ám aki igazán körültekintő, az napi 4 liter vízzel számol, így futja majd esetlen tisztálkodásra is belőle ara az esetre, ha a vezetékes vízszolgáltatás felmondaná a szolgálatot. Erre célra tökéletesen megfelelnek az üres ásványvizes palackok, alapos mosás után. Fénytől és hőtől védett helyen tartsuk őket, az így tárolt víz akár fél évig minden gond nélkül eláll. De ivóvíz tárolására alkalmas, 10-20 literes kannákat is befoghatunk erre a célra. Vízen kívül legyenek otthon jó tápértékkel bíró ételek: tartós tej, kétszersült, keksz, és olyan kenyér, mely sokáig eláll. Tartós élelmiszerek: bab, lencse, csicseriborsó, valamint az ezek elkészítéséhez elegendő hozzávaló, azaz , liszt, cukor és olaj.

Nem árt beszerezni konzerveket sem: halat, készételeket, különféle húskészítményeket. Viszonylag sokáig eláll a burgonya, a répa és az alma, ezekből is érdemes tehát bespájzolni, lletve mirelit-termékekből (gyorsfagyasztott zöldségkeverékek, előkészített húsok) is, így nem kell majd nélkülöznünk kb. semmit, ha időszakosan lennének fennakadások.

Tiszta otthon, rendes ház: tisztítószerek

Gondoljunk arra, hogy karantén idején is kell tisztálkodni, mosni a ruhákat, valamint takarítani az otthonunkat. Szükségünk lesz tehát:

 • szappanra (mindenmennyiségben)
 • fogkrémre
 • mosószerre (a mosószóda takarításhoz is jó)
 • ecetre, ami nem csak fertőtleníti a felületeket, de öblítőként is funkcionálhat
 • wc papírra, valamint
 • fertőtlenítőszerekre, gumikesztyűre, szemeteszsákokra.

Legyen minden rendben: anyakönyvek, kötvények, szerződések

Az otthon töltött napok alatt érdemes rendbe szedni és egy helyre pakolni a személyes iratokat, igazolványokat, összeszámolni mennyi készpénz van otthon, helyezzük biztonságba az anyakönyvi kivonatokat, a betétszámlakönyveket, részvényeket, kötvényeket, és a szerződéseket.

Túrjuk fel a padlást vagy a pincét egy zsebrádióért, hiszen végszükség esetén jó szolgálatot tehet. Gondoskodjunk zseblámpáról és tartalék elemekről. Ha gyerek is van a családban, az ő szórakoztatásukról is érdemes előre gondoskodni filmekkel könyvekkel társasjátékokkal.

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 1 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidővel, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 20 093 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen Bank nyújtja (THM 7,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 20 126 forintos törlesztőt (THM 7,64%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Rengeteg sofőrt keresnek: 600 ezres fizetés, 8 általános is elég
Ahhoz képest is sok pénz ez, milyenek a körülmények?


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Auchan

05.28-06.03
Országos

Tesco

05.28-06.03
Országos

Aldi

05.28-06.03
Országos

Lidl

05.28-06.03
Országos

Praktiker

04.02-07.31
Országos