2 °C Budapest

Hoppá! A bécsi karácsonyi vásárban a kolbász is olcsóbb, mint a Vörösmarty téren

2019. november 20. 11:45

Bár még a november sem ért véget, már javában nyitnak a karácsonyi vásárok szerte az országban, és természetesen külföldön is. Ez utóbbi helyszínekre pedig rengeteg magyar is elutazik a decemberi szezonban, úgyhogy annak jártunk utána, hogy a már álló, bécsi karácsonyi vásárok milyen árakkal várják az oda kilátogató közönséget. Lesz itt sültkolbász 1 500 forintért, 2 és fél deci bor 1 100-ért, de még linzerkarika is 2 600-ért.

Ha karácsonyi vásárokról van szó, akkor Magyarországnak és azon belül Budapestnek biztosan nincs szégyenkeznivalója. Még akkor sem, ha a legnagyobbakkal hasonlítjuk össze, például a méltán elhíresült Vörösmarty téri fővárosi vásárunkat. Legalábbis, ami az árakat illeti simán pariban vagyunk a tőlünk nyugatabbra fekvő külföldi húzónevekkel. 

November elején például arról számoltunk be, hogy az akkor még javában épülő ikonikus vásárunkon 3 500 forintba kerül a hot dog, 2 200-ba a sültkolbász, miközben a sima lángosért 1 000 forintot kell kiperkálni. Akik pedig megszomjaznának a nagy lakomára vagy alapból csak vedelni mennének ki, azok nagyjából 300 forintért vásárolhatják meg maguknak a forral bor decijét, miközben egy löket pálinka 1 200 - 1 300 forintba kerül. 

Sokak haja nyílván már ezektől az áraktól az égnek áll, nem is véletlen, hogy a Pénzcentrum tavalyi videójában egy magyar anyuka például azt nyilatkozta nekünk, hogy bár a vásár szépsége őt is és családját is kivonzza a helyszínre, inkább csak nézelődnek és sétálgatnak mert az árakat igen magasnak vélik.

Az itthoni árak ismeretében kíváncsiak voltunk arra, hogy a Bécsben, a karácsonyi vásárok fellegvárában hogyan alakulnak idén az árak. Sikerült is több helyszíni képet szereznünk olvasóinktól, akik már kilátogattak a már üzemelő vásárokra, úgyhogy csemegézhetünk az árlistákból. 

Nagytestvér

Bár a legnagyobb és leghíresebb bécsi vásárok még nem nyitották meg kapuikat, egy belvárosi vásárba kaphatunk némi ízelítőt:

Ahogy a képen is látszik a bécsi belvárosi vásárban a sült kolbászért és a grillezett sajtért 4 euro 50 centet kell fizetni, ami mai árfolyamon számolva 1 500 forint. Ehhez képest egy hot dogért már 6 eurót kérnek el, ami már több mint 2 000 forint kiadást jelent. Igaz, a pénzünkért teljes kiőrlésű (!) buci jár. A különböző húsos/sajtos szendvicsekért pedig 3 eurót kell kiperkálni, ami nagyjából 1 000 forintos költséget jelent. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ételeknél a vásárokban nyilvánvalóan fontosabb a forralt bor és annak az árak. A tábla tanulsága szerint ezen a helyszínen 4 euróért azaz 1 340 forintért mérik a forral bor bögréjét, ami nagyjából 2-2,5 dl nedűt jelent a megfáradt vásárutazóknak. Aki pedig nem szereti a bort, ugyanezért a pénzért nyugodt szívvel ihat különböző ízesített puncsokat az almástól, a narancsoson át az áfonyásig. 

Ahogy azt a bevezetőben is írtuk, sikerült egy másik bécsi vásár árairól is képeket szereznünk. Ezen a helyszínen valamivel olcsóbban mérik a forralt bort és a puncsot is. Előbbit 3 euró 50 centért meg lehet kapni, ami mai árfolyamon forintosítva 1 170 forint, és ezért 2,5 dl italt kapunk, ami 470 forintos decis árat jelent. 

A második vásáron készült képek arról árulkodnak, hogy a vásárok bizony nem csak kolbászból és borból állnak, simán lehet például süteményeket is vásárolni, fél kiló linzerkarika például 8 euro, azaz 2 680 forint.

És ha mindez például nem lenne elég az édesszájúaknak, 1 euró 40 centért (469 forint) kiadós méretű fánkocskákat is lehet vásárolni, ami forintban átszámítva majdnem egy Rákóczi mínuszt jelentene.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem