2020. december 1. kedd Elza

Bunkó volt a biztonsági őr: százezreket ítéltek a vásárlónak

  • 2015. november 17. kedd 10:01

Több százezer forintot ítélt meg a bíróság egy szegedi férfinak, akit egy évvel ezelőtt áruházi tolvajnak néztek a biztonsági őrök.

Tavaly szilveszter előtt egy nappal mentem be üdítőt vásárolni az egyik hipermarketbe. A pénztár után megállított egy biztonsági őr, miközben már ittam az italomat, és kérte, mutassam meg a táskámat

 - mesélte a Délmagyarországnak Kovács Gergely. A férfi nem volt erre hajlandó, ám jelezte, hogy az áruház vezetőjének szívesen megmutatja. Erre további két biztonsági őr jelent meg, mire Gergely inkább megmutatta táskáját.

Ezt követően távozni akartam, de az őrök az ellenőrző helyiség felé tereltek. Az utamat elállták és egyikük a kezemre is ráfogott

 - idézte fel a történteket.

Mint utóbb kiderült, a biztonsági szolgálat számára gyanús volt a férfi viselkedése az áruházban, ezért vizsgálták át a csomagját, és ezért nem engedték el az áruházból, amíg meg nem bizonyosodtak róla, hogy nem lopott semmit. Csakhogy ezt nem tehették volna meg. Ezt már a bíróság is kimondta, és nem vagyoni kártérítés - több százezer forint - megfizetésére kötelezte az áruházat.

A jogszabály alapján egy áruházban csak akkor kérhetik a táska kinyitását, ha megalapozottan feltehető, hogy ellopott valamit. A gyanús viselkedés ehhez kevés, még akkor is, ha az illetőt korábban lopáson kapták. Ráadásul miután megmutatta a vásárló a táskát, semmi nem indokolja, hogy bekísérjék egy helyiségbe, pláne hozzáérjenek - ez a személyes szabadság korlátozása és az emberi méltósághoz fűződő jog megsértése.

Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke szerint a leggyakoribb hiba, hogy rutinellenőrzéseket tartanak az áruházakban. A legtöbb helyen már van riasztókapu és videós megfigyelés, pont azért, hogy legyen elegendő ok megállítani valakit.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk