12 °C Budapest

Alig győzik a plázák az akcióvadász vásárlók rohamát

2014. november 6. 13:33

13 ezer forintot hagynak a vásárlók egy-egy alkalommal az egyik legnagyobb magyar bevásárlóközpont pénztárainál. Az akciók viszont legyőzhetetlenek: imádják a magyarok a kuponos napokat és a leértékeléseket.

Úgy tűnik, visszatért a magyarok vásárlókedve: ha lassan is, de nő a kiskereskedelmi forgalom, a vevők egyre nagyobb számban keresik fel a bevásárlóközpontokat.

Ezt ugyanakkor az üzletláncok is érzékelik: a nagyobb márkák nagyobb üzlethelyiséget igényelnek, illetve egyre több olyan - elsősorban ruházati - márka is van, amelyik eddig távol tartotta magát a magyar piactól, most viszont elérkezettnek látja az időt arra, hogy üzleteket nyisson. Így a prémium (de nem luxus) márkák is egyre nagyobb helyet keresnek maguknak. - mondta el egy csütörtöki sajtótájékoztatón Balla Erna, az egyik legnagyobb magyar bevásárlóközpont, az Arena Plaza igazgatója.

Az idei év egyik legérdekesebb trendje, hogy az ingatlanpiac lassú éledezésével a prémium lakberendezési márkák (Zara Home, H&M Home) is nyitnak a magyar fogyasztók felé.

13 ezret hagynak a vevők a pénztárnál

A magyar vásárlók általában 5-6 ezer forintot hagynak a plázák pénztárainál egy-egy alkalommal (ez a szám persze bevásárlóközpontonként eltérő, az Arenában eléri a 13 ezer forintot is - igaz, itt más plázákhoz képest a kevesebb vásárló, "mindössze" 10-11 millió évente - többet költ).

A plázánál azt várják, hogy a karácsonyi szezon idén is jó lesz: az olyan, a fogyasztók számára pozitív hírek, mint a devizahitelek kérdésének rendezése vásárlásra ösztönözhet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az azonban biztos, hogy a magyar vásárlókra továbbra is hihetetlen hatással vanak az akciók: a két ünnep közötti forgalom is hatalmas - a januári leértékelések miatt. Az ősz legnagyobb kuponos kampánya, az ún. "Glamour-napok" idén is  félelmetes forgalmat generál: az év legforgalmasabb hétvégéjét jelentik a kedvezmények, egy ilyen nap erősebb, mint a karácsonyt megelőző forgalom - mondta el a Pénzcentrum kérdésére az áruházvezető.

Nem lenne szerencsés a vasárnapi zárva tartás

Komoly visszaesés lenne a kiskereskedelem számára a vasárnapi zárva tartás - mondta el Balla Erna. Úgy látja, az időzítés sem szerencsés, mivel épp felfelé ívelő ágban van a kiskereskedelem, a magyar piacnak is évekbe kerülne, amíg visszaáll a jelenlegi állapot.

Európában több olyan ország is van, ahol a vasárnapi zárva tartás fokozatosan puhul fel, a magyar piacnak is évekbe kerülne, amíg visszaáll a jelenlegi állapot.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem