Florence, Italy - December 27, 2021: Supermarket aisle with merchandise and no people in Italy

Indul a visszaszámlálás: egy hónap múlva teljesen új világ jön a boltokban, erre kell készülni

2024. június 4. 15:01

Már csak kevesebb mint egy hónapig, 2024. június 30-ig van haladékuk a gyártóknak arra, hogy a kötelezően visszaváltási díjas termékekre vonatkozó szabályok figyelmen kívül hagyásával hozzanak forgalomba az egyébként a DRS (Deposit Refund System) hatálya alá tartozó termékeket. Az új szabályozásnak való megfelelés 50 forintos áremelkedést jelent majd termékenként, amit a fogyasztónak kell viselnie – hacsak vissza nem váltja a kérdéses italosdobozokat és -üvegeket. Mutatjuk a részletes szabályokat a Jalsovszky Ügyvédi Iroda segítségével.

Tavaly ősztől fokozatosan lép életbe a DRS, azaz a kötelező visszaváltási rendszer. A DRS hatálya alá tartozó termékek (a tejtermékekét leszámítva az 1 deciliter és 3 liter közötti űrtartartalmú üveg-, fém- vagy műanyag palackos, illetve dobozos italtermékek csomagolásai) kötelezően visszaváltási díjas termékeknek minősülnek, amelyek forgalomba hozatalára az új rendszer különböző bejelentési és díjfizetési kötelezettségekkel együtt járó rendelkezéseket vezetett be.

A következő hónaptól már csak regisztrált termékek kerülhetnek a forgalomba

A gyártókat már tavaly november 15-től regisztrációs – gyakorlatilag engedélyeztetési – kötelezettség terhelte az érintett termékekre vonatkozóan. Ez alól kaptak haladékot a piaci szereplők 2024 júliusáig. Azonban már most el van késve, aki még nem kezdte meg a felkészülést az átállásra, ugyanis a regisztrációt legalább 45 nappal a forgalomba hozatal előtt meg kell tenni a koncessziós partner (a MOHU Zrt.) felé.

„A megfelelő regisztráció nélkül a DRS-termékek nem hozhatók forgalomba, továbbá a nem megfelelően forgalomba hozott termékeket az országos hulladékgazdálkodási hatóság – az egyéb szankciók alkalmazása mellett – kötelezően vissza is hívja” – emeli ki Bereznai Henrik, a Jalsovszky ügyvéde. „Fontos megjegyezni, hogy a még nem egészen egy hónapig tartó türelmi idő ez alól is kivétel, hisz a 2024. június 30-ig forgalomba hozott termékek – a szabályozás természetéből fakadóan kifutó jelleggel – továbbra is a 2023. november 15. előtti szabályok szerint maradhatnak a forgalomban. Itt a forgalmazhatóságot leginkább a szavatossági idő befolyásolja, továbbá ezeknek a termékeknek a visszagyűjtése sem a DRS alapján fog megtörténni: a hulladékká vált terméket – a korábbi gyakorlatnak megfelelően – szelektív kukába kell helyezni.”

Nem lesz kibúvó a visszaváltási díj alól sem

Ráadásul most júliustól a gyártóknak különböző fizetési kötelezettségük is keletkezik: a gyártási volumenük mértékétől függően csatlakozási és szolgáltatási díjat kell fizetniük a MOHU Zrt. felé, valamint a DRS hatálya alá tartozó, nem újrahasználható termékek visszaváltási díját (darabonként 50 forintot) is meg kell előlegezniük a MOHU Zrt.-nek. (Az újrahasználható termékek visszaváltási díját, amelynek mértékét a gyártók maguk határozzák meg, a gyártóknak a visszavételkor kell a forgalmazó vagy a fogyasztó részére visszaadniuk.). Minden vissza nem váltott termék esetén viszont a visszaváltási díj a MOHU Zrt. „nyeresége” lesz.

Bár úgy tűnhet, hogy a MOHU Zrt. érdeke pont az lenne, hogy minél kevesebben váltsák vissza a termékeket, ez nem így van. A MOHU Zrt.-nek az Európai Unió jogszabályai alapján 2029-re el kell érnie a 90%-ban előírt PET visszagyűjtési arányt. Ennek elősegítése érdekében pedig az „extra bevételt” a fogyasztók visszaváltási tudatosságának előmozdításához szükséges kampányokra, valamint a visszaváltási rendszer működtetésére, fejlesztésére kell fordítania.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kisüzemi termelőknek nem kell a DRS rendelkezései szerint eljárni

Jó tudni, hogy tavaly év végi módosításként kivették a DRS hatálya alól az ún. „csekély mennyiségű kibocsátó”-kat. A vélhetően a kisebb pincészeteket célzó kedvezménybe minden évben azok a gyártók tartoznak, akik a megelőző évben legfeljebb 5.000 darab kötelezően visszaváltási díjas terméket hoztak forgalomba. „Az általuk forgalomba hozott palackok július 1-jét követően sem fognak a DRS hatálya alá tartozó, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülni, így a DRS-sel együtt járó különböző kötelezettségek sem fogják terhelni ezeket a gyártókat” – hívja fel a figyelmet az ügyvéd.

Retro-élmény: újra él a bolti visszaváltás

A DRS másik nagy pillére maga a visszaváltási rendszer. Ebben a tekintetben a szabályozás a forgalmazókra (azaz a boltokra) testál nagyobb felelősséget, hisz nekik kell a visszaváltás folyamatát fizikailag lebonyolítaniuk. Valamennyi forgalmazónak kötelessége a termékek visszaváltását a teljes nyitvatartási időben biztosítani, de a 400 m2-nél nagyobb eladóterű élelmiszerüzletek a nem újrahasználható termékek visszaváltására kötelesek automata visszaváltót is beszerezni a MOHU Zrt.-től.

Ha DRS van, akkor EPR és termékdíj nincs

Bár a DRS hatálya alá tartozó termékek egy részét az EPR-rendszer is lefedi, a vonatkozó szabályozás rögzíti, hogy nem merülhet fel egyszerre EPR-díj és csatlakozási, szolgáltatási díj fizetési kötelezettség is. Nem kell ugyanis EPR-díjat fizetni a termék után, ha a csatlakozási és szolgáltatási díj fizetése már megtörtént. A DRS hatálya alá tartozó termékek esetében nem keletkezik termékdíj fizetési kötelezettség sem, ha ezeket a termékeket visszaváltási díjas rendszerben használják fel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 20. 19:21
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem