20 °C Budapest
A colorful supermarket aisle withe no people but an abundance of food.

Jöhetnek az eladó nélküli kisboltok Magyarországon: ezzel kísérleteznek most az üzletláncok

G7
2024. május 23. 09:47

A nyitva tartás személyzet nélküli meghosszabbításával vagy kiváltásával nem a Magyarországon piacvezető multi hátterű élelmiszerbolt-láncok, hanem három tisztán magyar hátterű szereplő fog hamarosan kísérletezni - írja a G7. Ezek közül kettő egy-egy országos franchise-ba tartozik - egyik a fővárosban, a másik pedig egy megyeszékhelyen és annak környékén üzemeltet élelmiszerboltokat -, a harmadiknak csak Budpesten vannak boltjai. A vidéki szereplőnek regionálisan elég sok boltja van, a két fővárosi érdekeltségű üzletlánc pedig összesen pár tucat egységgel rendelkezik.

A lap úgy tudja, hogy az indulást kezdetben erősen kísérleti jelleggel tervezik, mindössze egy-egy boltban, vagyis a technológia csak kedvező fogadtatás esetén terjedhet el. A boltláncok a cikkhez nem nyilatkoztak.

Az alkalmazottak nélküli élelmiszerbolt ugyan nem újdonság, de eddig jellemzően csak kis méretű, új építésű, konténerszerű boltokban lehetett vele találkozni. Ezek inkább nagyobb étel-italautomatákra hasonlítanak, amelyeket eleve a speciális igényekre terveztek. Működő, nagyobb élelmiszerboltokat azonban más technológiával lehet automatizálni - írják. Bessenyei Attila, a hasonló rendszereket is fejlesztő Laurel Kft. ügyvezetője elmondta: évek óta foglalkoztatja őket a kérdés, hogy milyen modellben tudnának Magyarországon tömegesen elterjedni a távfelügyelt boltok. Részletesen megvizsgálták az ehhez hasonló németországi, ausztriai és csehországi sikeres bevezetéseket, és ezek alapján dolgozták ki azt a megoldást, ami idehaza a legkeresettebb és legeredményesebb lehet. "Ennek alapja a digitális irattárca és beléptetés, az egyedi diszpécserközpont, valamint olyan technológiák – például önkiszolgáló kassza, be- és kiléptető kapu –, amik már sok helyen üzembiztosan működnek" – mondta.

Az alkalmazottak nélküli nyitva tartás azért lehet érdekes az élelmiszerboltoknak, mert ezzel a technológiával akár éjjel-nappal is nyitva lehetnek anélkül, hogy növelni kellene a dolgozók létszámát. Az eleve éjjel-nappal nyitva tartó láncnál pedig ezentúl nem kell éjszakára munkaerőt biztosítani a működéshez - írják. Az évek óta erős munkaerőhiánnyal küzdő kiskereskedelmi szektorban ez az újítás komoly racionalizálási tényező lehet.

A Laurel megoldása például előzetes regisztráción is alapul. A boltba csak beazonosított vásárlók léphetnek majd be, a kapu a mobiljukra küldött egyszer használatos QR-kóddal nyílik ki. Mindig tudni lehet tehát, hogy ki van a boltban, és a kamerák azt is látják, hogy mit csinál a vásárló. 18 éven aluliak alapértelmezetten nem mehetnek majd be vásárolni, hiszen náluk nehézkes volna kontrollálni, hogy vásárolnak-e alkoholt. A távfelügyelethez ezért állandó háttér-ügyfélszolgálatot kell majd biztosítani, ennek pedig szintén költsége lesz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A megoldás a nemzetközi tapasztalatok alapján érdekes módon segíthet abban is, hogy a kisebb településeken működő boltok életben maradjanak. Igény vidéken is lenne a nyitva tartás meghosszabbítására, és a technológiára a jelek szerint egyáltalán nem csak a nagyvárosi lakosság lehet vevő - írják.

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem