20 °C Budapest
Close-up of unrecognizable white man purchasing groceries at self-checkout kiosk in supermarket

Ez lesz a magyar önkiszolgáló kasszák sorsa: lábon lövik magukat a boltok, ez minden vásárlót érint

2024. március 16. 13:04

Az önkiszolgáló pénztárgépek elterjedésével párhuzamosan nő a bolti lopások száma, ami jelentős veszteségeket okoz a kiskereskedőknek. Ők azonban ennek ellenére a nagyobb forgalom reményében továbbra is előnyben részesítik ezeket a rendszereket, de hogy meddig maradnak velünk a robotkasszák, nagy kérdés.

Az önkiszolgáló pénztárgépek növekvő népszerűsége a kiskereskedelmi szektorban jelentős veszteségeket okoz a boltoknak. Egy friss felmérés szerint a vásárlók közel 14%-a bevallotta, hogy lopott már szándékosan az önellenőrző pénztárnál. A Grabango, a pénztárgép nélküli technológia vezető szolgáltatója által végzett elemzés rámutat arra, hogy az önkiszolgáló pénztáraknál 21-szer nagyobb eséllyel történik lopás, mint a hagyományos kasszáknál.

Nem minden esetben történik szándékosan a lopás; sokszor előfordulnak becsületes hibák is. Egy korábbi LendingTree felmérés szerint minden ötödik vásárló véletlenül viszi el termékeket fizetés nélkül. A Z generáció tagjai között, valamint és az évi 100 ezer dollár feletti jövedelemmel rendelkezők körében magasabb a lopások aránya.

Az újabb technológia alkalmazása egy lehetséges megoldás erre a problémára: a Grabango vezérigazgatója szerint automatizált rendszereik segíthetnek csökkenteni a lopásokat, mivel pontosan nyomon követik, mit vesznek meg a vásárlók írja a Business Insider.

Ennek ellenére a Walmart és a Costco is változtatott önellenőrző stratégiáján az áruveszteség növekedése miatt. Az önkiszolgáló rendszerek használatakor tapasztalt veszteség aránya körülbelül 4%, ami jelentős az iparági átlaghoz képest. A technológiai problémák mellett gyakoriak az emberi hibák is, például téves termékazonosítás vagy alkoholvásárlás során fellépő korhatár-ellenőrzési nehézségek. Ezek a problémák tovább bonyolítják a robotpénztárak használatát.

Összességében látható, hogy bár az önkiszolgáló pénztárak kényelmet és gyorsaságot ígérnek mind a vásárlóknak, mind a kiskereskedőknek, komoly kihívást jelentenek az áruveszteség és a bolti lopások tekintetében. Ennek eredményeként egyre több üzletlánc dönthet úgy, hogy korlátozza vagy teljesen eltörli ezeket a rendszereket üzleteiben.

Szeretjük az önkiszolgáló kasszákat?

Miközben az elkövetkező években még mindig nagyon nagy ütemben fognak terjedni a robotkasszák, addig már most vannak olyan kutatások, amik azt mutatják, ennek a vásárlók nem biztos, hogy annyira örülnek. A legfrissebb adatok szerint, a robotkasszás üzletek iránt a vásárlóknak kisebb a hűsége, és egyre többen, egyre szívesebben térnek vissza olyan üzletekbe vásárolni, ahol hagyományos kasszák vannak. A megoldás ilyen téren egyfajta hibrid modell lenne, ám a vásárlókat rendkívül megosztja a téma, ahogy az a Pénzcentrum felméréséből is látszik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Pénzcentrumon évek óta foglalkozunk a magyar vásárlókat nagyjából fele-fele arányban rendkívül megosztó témával. Egy éve, mikor legutóbb olvasóinkat kérdeztük a témában, az jött ki, hogy a majd 13 ezer szavazatból 3400-an voltak azok, akik abszolút szeretik az önkiszolgáló kasszákat, miközben 2000-en azok, akik szerint egyenesen be kellene azokat tiltani. Igen ám, de további 3200-an voltak azok is, akik egyértelműen azt mondák, nem szeretik ezeket a kasszákat, ezért ha tehetik, nem is használják őket.

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem