Aerial view of houses, hotels, buildings, boats, marina, Indian Creek in South Beach Miami Florida on a beautiful sunny day, United States of America

Megdöbbentő: ennyit költ élelmiszerre a dúsgazdag Polgár Árpád és Tünde az USA-ban

2023. március 17. 14:02

Még a Polgár házaspárt is megdöbbentette, hogy a floridai nagybevásárlásuk, még ha kicsivel is, de olcsóbbra jön ki, mintha Magyarországon vásárolnának. Arról nem is beszélve, hogy az amerikai boltba rengeteg az 1-et fizet, kettőt kap akció, így ha azokat az „ingyen” termékeket is beleszámoljuk, már jóval brutálisabbá válik a különbség.

Néhány napja új videóval jelentkezett a Polgár házaspár. Bejelentkezésükben azt vizsgálták, mennyibe kerül ugyanaz a hétvégi bevásárlás Floridában és Magyarországon. Fontos megemlíteni, hogy az árakat 356 forintos dollár-forint árfolyamon számolták. Klasszikus ételekhez vásároltak, úgy mint sült csirkemell vagy egy teljesen átlagos sajtos, tejfölös tészta.

Mindezekhez vettek, tésztát, sajtot, tejfölt, tojást csirkemellet, de olyan nasinak valót is, mint például a csokoládé. Teljes bevásárlásukat egyébként videójukban végig is lehet követni, a floridai boltban a számlájuk összesen 83 dollár lett, amiből viszont csupán 63 cent (!) az adó. A bevásárlás után meg is jegyzik, hogy náluk ott kinn egyáltalán nem terheli áfa az alapélelmiszereket, de amúgy is csak 7 százalékos áfáról lehet beszélni alap esetben is. Emlékeztetnek arra is a videóban, hogy ez Magyarországon 27%.

De vissza a bevásárláshoz, miután a házaspár megejtette a floridai bevásárlást, Tünde otthon leült a számítógépe elé és egy magyar nagyáruház webshopjában összerakta megközelítőleg ugyanazt a bevásárlókosarat, mint amit élőben is elkészítettek. Lett is nagy meglepődés, Tünde ugyanis az online vásárlás végeztével kijelenti,

Floridában olcsóbb elkészíteni a sajtos-tejfölös tésztát, mint Magyarországon.

Mint mondja, idehaza például a bevásárlókosárban szereplő Barilla tészta 1199 forint, míg az USA-ban 679 forint volt. A Nutelláért viszont kb. ugyanannyit fizettek, de a tejföl is olcsóbb volt Flordiában, úgy ráadásul, hogy a kiszerelés sokkal nagyobb is volt. Polgárék szerint nagyon sok mindenben van eltérés, például a tej, a rizsital is olcsóbb Floridában. Míg a Lindt csokoládé nagyjából egy áron volt. De viszont a Häagen-Dazs fagyi is már olcsóbban jött ki kinn, mint Magyarországon.

Arról nem is beszélve, és ezt a videó is megmutatja, hogy az USA-ban, abban a boltban, ahol vásárolni szoktak rengeteg termékre van 1-et fizet, kettőt kap akció, ami Magyarországon azért meglehetősen ritka. Ekképpen ezeknél a termékeknél az ár nagyon gyorsan feleződhet is. Tehát véleményük szerint, kinn igazából olcsóbban kijönnek a bevásárlásból.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Polgár Árpád egy ponton arról is beszél, hogy durván 20 éve élnek Floridában is, és mint mondja, anno tényleg kétszer, de akár háromszor is többet fizettek a termékekért kint, mint Magyarországon. De ez a különbség az évtizedek alatt egyre szűkült, sőt Polgár szerint, az utóbbi 2-3 évben megfordult a kocka, és már Magyarországon drágábbak a dolgok. A házaspár verdiktje egyébként az, hogy

az amerikai bevásárlás 29 807 forintba, míg a magyar 32 101 forintba került.

Igaz, az amerikai akciók miatt 6247 forintnak megfelelő terméket még ingyen megkaptak. Sőt, míg Floridában 200-210 forint áfát fizettek összesen az egész bevásárlásra, addig Magyarországon ezt több mint 6000 forintra rúgott. Polgár Árpád a videó egyik pontján úgy fogalmaz a hazai viszonyok tekintetében, hogy a „27 százalékos áfa elmebeteg”, majd hozzáteszi, hogy Floridában a 3000-4000 dolláros átlagfizetésből azért más kifizetni ezt a 30 ezer forintot, mint az otthoni átlagfizetésből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem