24 °C Budapest
Delicious chocolate Easter bunny, eggs and sweets on rustic backgroundDelicious chocolate Easter bunny and eggs on rustic background

Drága húsvét elébe nézünk: az egekbe emelkedett a sonka, tojás és a csokinyuszi ára is a boltokban

2023. március 16. 19:39

Bár még majdnem egy hónap van húsvétig, sok boltban már el is kezdődött a nagy bevásárlás a négynapos ünnepre. A Húsiparosok Országos Szövetsége pedig arra figyelmeztet mindenkit, hogy akár 30-40 százalékos áremelkedés is lehet az egy évvel ezelőtti árakhoz képest a sonkáknál, de a tojás esetében sem jobb a helyzet: az árstoppal is duplájába kerül – számolt be az RTL.

Elkezdődött a húsvétra való bevásárlás: egyre többen vesznek sonkát, csokit az ünnepre, hiszen ezek bőven elállnak addig, sőt akár még tovább is. Ráadásul sonkára már sok helyen felvesznek előrendelést, ami egy, az RTL által megkérdezett kis üzletben 10 százalékot drágult, de az áremelkedés könnyen elérheti a 30-40 százalékot is akár a Húsiparosok Országos szövetsége szerint.

A tojás áremelkedése pedig még nagyobb: az árstop ellenére is közel a duplájára emelkedett a tojás ára, ami sok helyen eléri a 100 forintot is darabonként. De a csokik esetében sem jobb a helyzet: emelkedett az alapanyagok ára, ráadásul magasabb adókulcsba is tartozik.

Azt látjuk a kereskedők visszajelzései alapján, hogy a fogyasztók a legkevésbé a minőségből hajlandóak engedni. Inkább vesznek kevesebb, jobb minőségű édességet

– mondta Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem