17 °C Budapest
Close up shot of woman carrying shopping basket and shopping groceries in supermarket. City solo life concept. Single person.

Ezzel a pár trükkel rengeteg pénzt spórolhatnak a magyar háztartások: nem nagy dolog, de sokat jelent

2022. augusztus 29. 19:30

Ma már a városban sem jelent óriási kihívást, csak némi figyelmet, tájékozottságot, tudatosságot igényel az, hogy környezetbarát legyen a háztartásunk. Ráadásul nemcsak a bolygónknak teszünk vele jót, hanem az egészségünkre és a pénztárcánkra is kedvező hatással lehet a fenntarthatóbb életmód.

Ma már mindössze egy kis odafigyelés szükséges ahhoz, hogy egy sokkal környezetbarátabb és olcsóbb életet éljünk. Ráadásul ma már ezeket nem csak a nagyvárosokban, vagy a termelői piacok közelében lehet megoldani óriási összegekért, hanem egy egyszeri párezer forintos befektetés után sokkal környezettudatosabbak lehetünk.

Összeszedtünk most a Rossmann Magyarország segítségével összeszedtünk 8 hasznos tippet, amivel óvhatjuk a környezetünket és még spórolhatunk is.

Legyen egy mindennapos „túlélőkészleted”!

Mindig legyen nálad kulacs (ivópohár), evőeszköz, szatyor (több kicsi a zöldségnek, gyümölcsnek, szendvicsnek és egy nagyobb az általános bevásárláshoz) - és minden olyan dolog, amire napközben szükséged lehet. Ehhez sem kell mindenből újat venned, a kávédat például nyugodtan beleteheted egy kis befőttesüvegbe, az evőeszközből a fém is tökéletes.

Egy-két nap után természetes lesz számodra, hogy csekkold a készleted, nagyon sok felesleges vásárlást és műanyaghasználatot megspórolhatsz így.

Válaszd a lebomlót!!

Hétköznapi fogyasztási eszközöknél pl. kendőnél, szalvétánál vagy fogkefénél válassz újrahasznosított anyagokból készülő és lehetőség szerint lebomló termékeket - keresd például a Rossmannban a Beeem méhviaszos kendőjét, ami komposztálható https://shop.rossmann.hu/termek/beeem-mehviaszos-kendo-m-meret-2-db vagy akár a Dove lebomló törlőkendőjét: https://shop.rossmann.hu/termek/dove-baby-lebomlo-torlokendo-75-db.

Használj kevesebb vizet!

Minimális lemondással és pár egyszerű trükkel azonnal a felére csökkentheted a vízfogyasztásod: zuhanyozz kádfürdőzés helyett, zárd el a csapot fogmosás közben, ne mosogass folyóvízben, ne indítsd el a mosógépet félig telt dobbal. A valóban környezetbarát háztartás az úgynevezett szürke (használt) vizet is újrahasznosítja: mossunk fel a gyerek megmaradt fürdővizével, öblítsük a wc-t a mosógépből kijövő szürke vízzel, locsoljunk a főzésből megmaradt, de tiszta vízzel.

Világíts Nappal-Holddal!

Rengeteg energiát megspórolhatsz, ha a legtermészetesebb fényforrást használod: nappal a Napot, éjjel a Holdat. Nem érdemes például teljesen lehúzni éjjel a rolót, ha közben égve hagysz egy kislámpát, hogy kitalálj a mosdóba. Használj környezetbarát LED izzókat, amelyek sokkal kevesebb energiát használnak - erre is igaz azonban a „ne vásárolj újat, amíg megvan a régi” szabály: várd meg, amíg kiég a régi, hagyományos izzó, az új vásárlásánál azonban már LED-es terméket válassz: hidd el, bőven behozza majd az árát: 5-6-szor kevesebb áramot fogyaszt, 15-25-ször hosszabb az élettartama. És nagyszüleink aranyszabályát se feledd: kapcsold le a lámpát, ha kimész a helyiségből.

Ne használj alkáli elemet!

Ha teheted, mindig hálózatról működtethető elektromos eszközt vegyél és ne elemeset (például amikor fényfüzért választasz). Ha pedig elemre van szükséged, vásárolj tölthető darabokat, melyekhez ma már napelemes töltőkészülék is beszerezhető.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Vásárolj környezetbarát termékeket és informálódj róluk!

Ma már minden háztartási és kozmetikai kihívásra találsz környezetbarát megoldást. Az ablaktisztítástól a vízkőoldásig minden háztartási munkát el tudsz végezni magad készítette szerekkel vagy drogériában is megvásárolható zöld termékekkel. Ugyanez igaz a kozmetikai árukra: nagy hatékonyságú arc-, haj- és testápoló- készítmények, dekorkozemtikumok széles választékban várnak.

Csökkentsd a hulladékot!

Próbáld meg a lehető legkevesebb hulladékot „előállítani”. Ennek aranyszabályai: ne dobd ki, amit még te vagy más felhasználhat; ne vásárolj feleslegesen; válaszd a csomagolásmentes megoldást (pl. amikor zöldséget-gyümölcsöt vásárolsz), válaszd a környezetbarát csomagolást; vegyél nagy kiszerelésű termékeket!

Hulladék így is keletkezni fog, de csökkentheted a károkat, ha figyelmet fordítasz a hulladék szétválogatására és arra, hogy a különleges kezelésű (veszélyes) hulladékot - használt sütőolajat, gyógyszert, elemet, festéket stb. - eljuttasd a megfelelő gyűjtőhelyre. Komposztálj! - ma már számtalan tudásmegosztó csoport és helyi közösség nyújt neked információt és segítséget ahhoz, hogy a szerves hulladékot visszaforgasd a természetbe.

Legyen a kedvencednek is kisebb a biológiai tappancsnyoma!

Ma már a kisállataink számára is beszerezhetünk környezetbarát játékot, ételt, nasit, almot. Ha mindezekre esetleg nincs lehetőségünk, akkor is érdemes figyelni arra, hogy a környezetet kevésbé terhelő csomagolásban vegyünk eledelt (a konzervdoboz például könnyebben újrahasznosítható, mint a műanyagzacskó).

Érdemes lebomló kakizsákot választani, vagy újságpapírt használni és ha van a közelben, akkor a speciális ürülékgyűjtőbe dobni a kutyagumit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?