16 °C Budapest
Close-up if a heap of watermelon for sale in retail fruit farmers marketplace

Elkezdődött a dinnyeháború a magyar boltokban: 2000 forint különbség is van egy 10 kilós darabon

2022. július 7. 16:02

Már most megkezdődött a dinnyeháború a magyar boltok, pedig gyakorlatilag ezen a héten indult el a hazai szezon. Ha végignézzük az árakat, akkor egy 10 kilós görögdinnyén már most bukhatunk 2 000 (!) forintot csak abból kifolyólag, hogy melyik boltban vásároltuk. Jelenleg egyébként a kilós átlagárak 299 forint környékén mozognak, de van aki már nagyon közel ment a 200 forinthoz, de olyan üzlet is akad, ahol a klasszikus magyar dinnye kilója még 400 forintot kóstál.

Immáron ezzel a héttel kezdetét vette a dinnyeszezon Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy az igazi szabadföldi görögdinnye szedése most kezdődik csak el igazán. Az első hírek pedig biztatóak, a szakma úgy számol, hogy az időjárásnak köszönhetően a magyar vásárlók szeptemberig élvezhetik a magyar dinnyét. Sőt, nem csak ők, de a termelők is reményekkel teli nyárnak néznek elébe, mivel az elmúlt hetek időjárása kifejezetten kedvezett a dinnyének, így a várakozások szerint felülmúlhatja a korábbi éveket az idei év termésminősége.

Mennyi dinnyét eszünk?

Nem véletlen, hogy a magyarok kedvenc nyári gyümölcse (bár termesztéstechnológiai értelemben a dinnye zöldség) egyértelműen a dinnye. A hazai fogyasztási szokásokról annyi elmondható, hogy itthon még mindig van kereslet a nagyobb dinnyékre, elsősorban a kiskereskedelmi és alkalmi árusító helyeken. Az áruházláncoknál ugyanakkor egyre inkább a kisebb, 5-8 kilogrammos dinnyéket keresik a vásárlók.

Az is biztos, hogy folyamatosan nő az igény magszegény - úgynevezett magnélküli - dinnyék iránt, ezekből leginkább a fekete héjú érhető el, de a csíkos változat is terjed. Mindez összességében oda fut ki, hogy hazánkban átlagosan fejenként 10 kg dinnyét fogyasztunk el egy évben.

Mennyi most a dinnye?

Azzal, hogy hivatalosan is megkezdődött a hazai dinnyeszezon, a 27-i hét akciós újságjaiban már a legnagyobb hazai áruházak is megkezdték a hirdetéseket. A Pénzcentrum pedig meg is nézte, milyen dinnyeárakkal kezdődik a szezon a hazai termékeket illetően.

Az Auchan például akciós újságja címoldalán hirdeti a magyar görögdinnyét, kilóját 218 forintos áron adja. A Lidl ezen a hétvégén július 9-10. között akciózta be az első magyar görögdinnyéket, ők ekkor a kilóját 399 forint helyett 279 forintért fogják adni, ami 30 százalékos árleszállítást jelent. A Penny Market csütörtöktől vasárnapig bio görögdinnyével támad, azonban ennek a kilós ára 349 forint lesz.

A Tesco akciós újságjában klasszikus dinnyét most nem, de magszegény görögdinnyét hirdetnek. Ráadásul akciós is lesz a nyári kedvenc, 499 forint helyett 349 forintért lesz beszerezhető a finomság, ami 30 százalékos akciót jelent a termék esetében. A klasszikus görögdinnye kilója a hipernél egyébként (online ár) 299 forint. A Spar és a CBA/Príma heti kiadványában egyáltalán nem találtunk viszont dinnyeakciókat, de a boltok hivatalos online felületét megnézve kiderült, hogy a Prímában 399 forint a görögdinnye kilója, míg a Sparban 299 forint jelenleg.

Mustránk során tehát kiderült, hogy ezen a héten az Auchanban lehet a legolcsóbban dinnyét venni, ott egy 5 kilós darab 1 090 forintra jön ki, egy tíz kilós pedig 2 180-ra. Ehhez képest a legdrágább Prímában 5 kiló dinnye 1 995 forintba, 10 kiló pedig 3 990 forintba kerülne. Ez majdnem a duplája a legolcsóbbnak. A többi helyen átlagosan 299 forint körül mozog a dinnye ára, ez 5 kiló esetén 1 495, 10 kiló esetén 2 999 forintos árat jelentene.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Lesz még 100 forintos dinnye?

Mint ismeretes, még a pandémia előtti években sorra botrányokat okozott az, hogy az egyes kereskedelmi láncok 100 forint alá, jellemzően 99 forintra akciózták le termékeiket. A termelők ilyenkor mindig azt mondták, hogy ez veszélyezteti a dinnyeellátást, a boltok meg azt, hogy nagy a termelők feleslege, és ők csak ezt segítenek értékesíteni. Bárhogy is, a forró hangulatnak úgy látszik a pandémia valamennyire véget vetett, az utóbbi években nem igazán láttunk 100 forint alatti dinnyeárakat. Maximum a szezon végén, de persze az mindig kérdés marad, hogy ez mikor éri el a hazai piacot, illetve hogy meddig tart.

Bárhogy is, a KSH statisztikái szerint a görögdinnye kilójának havi átlagára tavaly nyáron mindössze 214 forintig csökkent, szemben a 2020-as 221 forinttal. Ez egyébként 2019-ben még 183 forint volt, előtte, azaz 2018-ban pedig csupán 170 forint. Jól látható tehát, hogy a pandémia után nagyságrendileg árállóbbak a dinnyék akár még a szezon végén is, mint előtte.

A jó dinnyeválasztás titka

Mindenki másra esküszik: egyesek kopogtatják, mások szaglásszák, míg van, aki tapintás útján próbálja a tökéletes dinnyét megtalálni. Horváth Béla, dinnyetermelő azonban korábban elárulta a titkot lapunknak, hogyan választható ki a finom, érett dinnye:

Azokat a dinnyéket érdemes kerülni, amik nagyok, de súlyra könnyűnek tűnnek, mert ott nem igazán van beltartalom. Tehát a minél tömörebb, méretre inkább kisebb, ám súlyra nagyobb darabokat érdemes keresni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem