22 °C Budapest
Close-up shot of female hand putting a red bell pepper into a mesh grocery bag. Shopping with eco-friendly shopping bag for a sustainable lifestyle.

Brutál drágaság a magyar piacokon: már a bio zöldség, gyümölcs sem luxus, összeértek az árak

2021. október 22. 13:04

Míg tavaly az alma drágult meg drasztikusan, idén a burgonyaárak szöktek az egekbe: de mi történt a zöldség és gyümölcs árával, mi az oka az áringadozásnak? Aki figyeli az árakat, az észrevehette, hogy a korábban méregdrágának titulált bio termékek árai, mostanra már nem is tűnnek olyan borsosnak. Vajon lesz olyan, hogy a bio és a konvencionális termények árai összeérnek? Szakértők szerint végeredményben ez lenne a végső cél.

Arról, hogy mi történt a zöldségek árával, már több ízben is beszámoltunk a Pénzcentrum oldalán, röviden: az egekben vannak. Holott egy friss uniós statisztika szerint Magyarországon csaknem 13 százalékkal olcsóbb a gyümölcs és a zöldség, mint az EU-ban átlagosan. Azonban az olcsó magyar gyümölcs- és zöldségárakon mostanra vastagon meglátszik a járvány okozta válság, a munkaerőhiány, és a két éve tartó szélsőséges időjárás hatása. Míg tavaly az alma drágult meg drasztikusan, idén a burgonyaárak szöktek az egekbe.

Mitől drága, mitől olcsó?

"Általában egy-egy túltermelésnek a következménye, ha valaminek nagyon alacsony az ára; túlkínálat alakul ki. Most azt látjuk, hogy a zöldség és gyümölcs árak egyre magasabbak, de nem azért, mert mostanra állt fel a reális áruk. Vannak olyan jellegű termékek, amelyek nagyon munkaigényesek, és egyrészt kevés a munkaerő, másrészt nőttek a növényvédőszer árak is, amelyek mind megmutatkoznak a termékek árain is. Jelen pillanatban nincs olyan jellegű túltermelés, mint korábban; átalakult a gazdaság" - mondta el a Pénzcentrumnak Kazi Péter, a Zabosfa KerTÉSZ Kft. ügyvezető igazgatója.

Aki gyakran nézegeti, hasonlítgatja a piaci, bolti árakat, mint ahogy a Pénzcentrum, észrevehette, hogy a korábbi óriási különbség a bio és a nem bio  (hagyományos, konvencionális) zöldség, gyümölcs között mára eltűnt.

Míg korábban akár háromszor-négyszer is többe került a bio minősítéssel ellátott termény, ma már alig valamivel több.

Miért drága a bio?

Maga a bio termesztési technológiának egyik alappillére, hogy ha olyan területen termesztik ezeket a termékeket, ahol előtte normál, konvencionális gazdálkodással folyt a termelés, akkor ott van egy 3 éves átállási idő. Ez idő alatt nem tudják a termelők bio-ként értékesíteni a termékeket, viszont műtrágyával és növényvédő szerrel sem tudják javítani a termésátlagot. A művelési költségek is lényegesen magasabbak a bio termesztésnél, mert például gyomírtót nem lehet használni bio gazdálkodás esetén, és ezt mind kézi munkaerővel kell elvégezni, amely most különösen drága.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hosszú távon a cél az, hogy a kétfajta zöldség ára közelebb kerüljön egymáshoz, mert a termelési technológia fejlődésével már lehet sok mindent gépesíteni, de ez még nem reális a mai termelő számára mondta el a szakember.

A bio termesztés törekszik a hagyományos termesztési formára. Régebben a baracknak barack íze volt, a paradicsomnak paradicsom íze. Nem kőzetgyapoton termelték, és nem tápanyaggal pótolták utána a hiányzó vitaminokat, valamint nem használtak ízfokozókat vagy érésgyorsítókat, hanem a természet normál rendje szerint termesztették a zöldségeket és gyümölcsöket. Mára már rájöttünk arra, hogy bármi, ami gyorsítja vagy megváltoztatja a folyamatokat, azok általában hosszú távon kárt okoznak, ebből lesznek az intoleranciák, az allergiák és a rákos megbetegedések.

Ha kellőképpen odafigyelünk a saját biológiánkra, és szeretnénk hosszan, minőségi életet élni, akkor kerülnünk kell a vegyszereket, és törekednünk kell arra, hogy olyan termékeket fogyasszunk, amelyektől nem csak pillanatnyilag érezzük magunkat jól, hanem tartósan is. Továbbá az sem utolsó szempont, hogy ha tudatosak vagyunk, és odafigyelünk a Földünkre, akkor ne romboljuk különböző vegyszerekkel, illetve kemikáliákkal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?