35 °C Budapest
A beautiful display of a nice decorated antique shop filled with statues, old frames, furniture and some old lamps.

Százezrekért kelnek el a régi kacatok a Vaterán: ezekért a tárgyakért fizetik a legtöbbet

2024. május 2. 19:31

Az egyre értékesebbé váló vintage elektronikai tárgyak még az örök slágernek számító porcelántárgyakat is maguk mögé utasították az elmúlt évek folyamán a Vaterán - olvasható a cég közleményében. A piactéren vásárlók, licitálók pedig mostanság több otthoni dekorációként is használható régi tárgyat vesznek, mint festményt - utóbbiakból pedig messze a tájképek és utcaképek a legnépszerűbbek.

Jelentős átalakulást tapasztalt a Vatera az online piacterének régiségek licitjeire, eladásaira kialakított részlegében. Bár a régi bútorok, vázák, festmények vagy épp étkészletek továbbra is népszerűek, az élre tört a vintage elektronika (például magnókazetták), de sokan rendelnek az oldalról elektroncsövet vagy  licitálnak régi elektroncsöves rádiókra is.

Top 5 antik, régiség kategória a Vaterán 2019-ben

  • Lakberendezés, lakásdekoráció
  • Porcelánok
  • Festmények és képek
  • Nosztalgia  készülékek, adathordozók
  • Konyhafelszerelés, tálalás

Top 5 antik, régiség kategória a Vaterán 2023-ban

  • Nosztalgia  készülékek, adathordozók
  • Porcelánok
  • Lakberendezés, lakásdekoráció
  • Konyhafelszerelés, tálalás
  • Festmények és képek

Utóbbiak közül egyértelműen a porcelánfigurák a leginkább kelendőek a piactéren, de hasonlóan sokan szereznek be a piactérről régi  porcelán étkészletet, tányért, bögrét. A konyhai eszközök közül az antik evőeszközök, konyhai edények (például zsírosbödön) és  kiegészítők népszerűek a diótörőtől kezdve a kávéfőzőig.

Ezek az antik tárgyak a legnépszerűbb lakásdíszek

A lakásdekorációként szolgáló tárgyak közül a terítők, függönyök, szőnyegek a legnépszerűbbek, amely kategóriát a megvalósult tranzakciók száma alapján az antik csillárok és lámpák, valamint a szobrok követnek.

A grafikáknál, rézkarcoknál metszeteknél lényegesen jobban fogynak az online piactéren az antik festmények, amelyek közül a tájképek és utcaképek kínálata a legszélesebb - mert ezek iránt a legnagyobb a kereslet. Ennek tudatában nem meglepő, hogy az utóbbi évben a legmagasabb áron elkelt festmény Juhász Árpád több mint két méter széles Gödöllői panoráma tájképe volt, amelyet 1,6 millió forintért ütöttek le.  Míg festményből egy év alatt közel háromezer darab talált gazdára az oldalon, a litográfiák, reprodukciók, grafikák  vagy metszetek egyelőre csak e forgalom töredékét generálják.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az elmúlt év rekorderei közt megtalálható még másfélmillió forintért elkelt, 86-darabos Zsolnay porcelán étkészlet, egy postás életnagyságú bronzszobra (ez egymillió forintot ért meg egy licitálónak), illetve egy félmillióért elkelt ezüst gyertyatartó-pár.

Egy forintos licittel is kaszálhat az eladó

Az online piactér egyik fő vonzerejének számítanak az egy forintról induló licitek: az oldal szerint tévedés azt gondolni, hogy az ilyen alacsony áron indított árverések ne generálhatnának jelentős összeget az eladóknak - ezért a piactér legjelentősebb eladóinak bevonásával válogatott antik termékeket és egyedi gyűjteményi darabokat kínáló 1 Ft-ról indított aukciós kampányt indított.

A korábbi rekorderek tekintetében az egy forintról induló aukción indított klasszikus műkincsek közül 530 ezer forintot ért meg Héya Zoltán festőművész portréfestménye egy vaterázónak, Szentgyörgyi Kornél absztrakt alkotása pedig 280 ezer forintért talált gazdára. A bútorok közül az utóbbi egy év rekordere egy reneszánsz stílusú, faragott vitrin volt, ez 595 ezer forintért került új tulajdonoshoz, egy századeleji zenedoboz pedig 299 ezer forintot ért meg egy felhasználónak.

Az elmúlt egy év egyforintos aukcióinak csúcstartója meglepő módon egy bakelit játékautó  - ez ugyanis a Lemezárugyár korai szériáiból származhatott, és több mint 620 ezer forintért talált gazdára. Más játékok is magas áron keltek el 1 forintos indulóárukhoz képest: például egy  a több mint 400 ezer forintos kisvasút-szett, amelyet az ötvenes években az Állami Pénzverdében gyártottak a szabad gyártási kapacitásokat kiaknázandó.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 17. szerda
Endre, Elek
29. hét
Július 17.
Emoji világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 17. 11:30
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem