27 °C Budapest
Ilyen egyszerűen fosztják ki a számládat: lopják a jelszavad, ez a csalók új trükkje

Ilyen egyszerűen fosztják ki a számládat: lopják a jelszavad, ez a csalók új trükkje

2019. március 22. 15:03

A fogyasztók 46 százaléka aggódik a számítógépes bűnözés rohamos terjedése miatt, ugyanakkor a lakosság mindössze egyharmada védekezik megfelelően a veszélyek ellen. Magyarországon a fogyasztók nemzetközi összehasonlításban is le vannak maradva a kiberbiztonság terén.

A magyar, cseh, román, olasz, francia, spanyol, svájci, osztrák, illetve amerikai állapotokat feltérképező kutatásból kiderül, hogy bár átlagosan a válaszadók 31 százaléka érzi úgy, hogy ki van téve számítógépes támadásoknak, nem sokat tesz saját digitális védelme érdekében - derül ki az Europ Assistance kilenc ország, többek között a magyarországi helyzetet is vizsgáló felméréséből. A számítógépes vírusok okozta cyber-kockázatok viszonylag közismertek, a számítógép-használók 88 százaléka rendelkezik vírusirtó programmal, ugyanakkor a tabletet használók körében ez az arány csak 52, az okostelefont használók körében pedig csupán 50 százalékos. A kutatás rávilágít arra, hogy az adatlopásokkal és az adathalászattal kapcsolatos veszélyek jóval kevésbé közismertek a felhasználók körében.

A kutatás súlyos biztonsági problémákra is ráirányítja a figyelmet. Azoknak az aránya, akik megfelelő gyakorisággal módosítják a belépési jelszavakat, illetve digitális hitelesítő adataikat, az USA-ban és Dél-Európában 30 százalék fölött van, ugyanakkor a többi vizsgált országban, pl. Magyarországon, Csehországban vagy Romániában a biztonsági okokból, megfelelő időközönként új belépési jelszót váltók száma nem éri el a 20 százalékot sem.

A védelemmel kapcsolatos tudatosság ennek ellenére lassan növekszik, és ez Magyarországra is igaz. Ehhez hozzájárulnak azok a nyilvánosságra került visszaélések, amelyekre az elmúlt hetekben több példa is akadt Magyarországon. Egy számlatulajdonos az egyik hazai nagybanknál vezetett számlájáról emeltek le -hatszor egymás után - 50-50 dollárnyi összeget, illetve ugyancsak a közelmúltban került nyilvánosságra, hogy a bíróság pénzbüntetésre ítélt egy budapesti férfit, aki a károsult számlatulajdonos adatait megszerezve, webáruházakban költött el jogosulatlanul több mint 200 ezer forintot.

Egyre komolyabb veszélyt jelentenek a virtuális térben elkövetett visszaélések, és mint az Europ Assistance nagy nemzetközi kutatásából is kiderült, a válaszadók szerint a gyerekek és az idősek fokozottan ki vannak téve ezeknek a kockázatoknak.

- jelentette ki Kalmár László, az Europ Assistance Magyarországért is felelős régiós vezetője.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Amit érdemes megszívlelni:

  • Célszerű különböző oldalakon különböző jelszavakat használni
  • A jelszó legyen legalább 8-10 karakterből álló, s egyaránt tartalmazzon kis- és nagybetűket
  • A jelszavakat érdemes kéthavonta újra cserélni
  • A Facebook-oldalon javasolt a biztonságos bejelentkezést alkalmazni, amellyel nyomon követhető, hogy milyen eszközökről lépnek be a Facebook-fiókba
  • Új telefonról vagy számítógépről történő belépéskor kérhető kétfaktoros bejelentkezés a Facebook-fiókba, amikor a rendszer kiegészítő védelemként felajánlja, hogy hitelesítő kódot küld a profil-tulajdonos által megadott telefonszámra

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?