-1 °C Budapest

A legnagyobb élelmiszer-átverés Magyarországon: évek óta megy

2015. november 11. 14:32

Gyakorlatilag lehetetlen megkülönböztetni a libamájat a kacsamájtól. Még maguk az élelmiszerbiztonsági szakemberek is csak a DNS-azonosításban bíznak. 

Időről-időre találnak az élelmiszerbiztonsági szakemberek kacsamájat libamájként árusítva. Bár mindkettő a magyar gasztronómia kedvelt alapanyaga, az árakban nagy különbség van.

  • Egy kiló libamáj 6-9 ezer forintba kerül,
  • míg egy kiló kacsamáj 4-7 ezer forintért kapható.

A NÉBIH, azaz a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai országszerte több hónapig vettek mintákat fagyasztott libamáj termékekből. Az esetek többségében a fajazonossági DNS vizsgálatok kimutatták, hogy liba helyett kacsából származott az adott termék.

Az ellenőrzéssorozat jelenlegi szakaszában több mint 2 tonna termék forgalmát korlátozták, a hatóság kötelezte az érintett céget az általa gyártott valamennyi "fagyasztott libamáj" jelölésű termék forgalomból történő visszahívására és hiánytalan megőrzésére a vizsgálat lefolytatásáig. Az élelmiszerhamisítás elkövetője milliós nagyságrendű bírságra számíthat.

10-ből 9-szer kacsát veszünk liba helyett

Két évvel ezelőtt a Magyar Libamáj szövetség csinált egy budapesti tesztvásárlást. Rejtett kamerával libamájat szerettek volna venni különböző boltokban és piacokon. Azt állították: tíz vásárlásból kilencszer kacsamájat adtak el nekik a hentesek libamáj helyett.


Vásárláskor szinte nem lehet megkülönböztetni

A Pénzcentrum megkereste a NÉBIH-et: kíváncsiak voltunk arra, hogyan tudja a vásárló megkülönböztetni a libamájat a kacsamájtól.

A hivatal azt közölte, hogy mindennapi felhasználás során pusztán "ránézésre", szabad szemmel és tapintással rendkívül nehéz megállapítani a csalást, sokszor még sokat tapasztalt szakácsokat is megtéveszt az ilyen jellegű hamisítás.

Abban az esetben, ha kacsmájat hoznak libamájként forgalomba, érzékszervi vizsgálatokkal (tehát ránézve, megtapintva, megszagolva)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a hatósági szakemberek sem tudják egyértelműen azonosítani a hamisítást,

ezért használtak most is úgynevezett fajazonossági DNS vizsgálatot.

A TV2 Tények c. műsorának nyilatkozó hentes szerint a libamáj enyhén rózsaszínű, míg a kacsamáj inkább sárgás. Viszont ha megszagoljuk - már ha meg tudjuk szagolni, a legtöbb termék ugyanis vákuumozva kapható - a kacsának markáns az illata, a friss libamájnak pedig szinte nincs is. Sütés közben pedig a libamáj zsiradéka világos, fehér színű, míg a kacsamáj zsírja sárgás.

Várjuk olvasóink tapasztalatait is: ti meg tudjátok különböztetni vásárláskor a libamájat és a kacsamájat? Mi a titok? Kommenteljetek Facebook-oldalunkon, vagy e-mailben! Címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05