Pénzbehajtó orvosok - A vizitdíj mellékhatásai

Pénzcentrum
2007. augusztus 14. 08:40

A 300 forintos napidíj bevezetése óta átlagosan egy-két nappal csökkent esetenként a kórházban tartózkodás ideje. Míg korábban az okozott problémát, hogy a kórházak - anyagi megfontolások miatt - indokolatlanul hosszúra nyújtották az ápolási időt, "szándékosan" növelve ezzel az egészségbiztosító kiadásait, mostanában az ellenkezője okoz gondot, vagyis az, hogy az intézményekből - szintén pénzügyi okokból - idejekorán távoznak a betegek - írja a Napi Gazdaság.

Egyelőre nincs összesített adat arról, hogy a betegek hány százaléka megy haza az indokoltnál hamarabb a napidíj-fizetési kötelezettség miatt. Azt sem tudni pontosan, hogy eddig milyen arányban fordult elő, hogy a beteg fizetés nélkül távozott az intézményből. Azonban ilyen esetben a kórház feladata az elmaradt napidíj "behajtása".

A végrehajtási rendelet értelmében az intézményeknek két tanú aláírásával kell igazolniuk, hogy a bent ápolt személy fizetés nélkül távozott.

A kórházak ezt követően felszólíthatják a renitens beteget a számla kiegyenlítésére. Amennyiben az írásos felszólítás is eredménytelen marad, az intézmény akár bírósági úton is kezdeményezheti az elmaradt napidíj behajtását. Kérdéses azonban, hogy vajon megéri-e a költséges és időigényes procedúra a kórházaknak. A hatályos törvény alapján ugyanis húsz nap után, azaz hatezer forint felett nem kell napidíjat fizetni, így egy esetleges végrehajtási eljárás is legfeljebb ezt az összeget célozza.

Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint májusban az intézményeknek összesen mintegy 810 millió forintos bevételük származott kórházi napidíjból és vizitdíjból, ebből a napidíj csaknem 251 millió forintot tett ki. A kórházak havi bevétele több mint tízmillió forinttal nőtt a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetése óta. Egy korábbi kormányszóvivői tájékoztatón elhangzott az is, hogy volt olyan kórház, amelynek bevételei több mint 20 millió forinttal nőttek a beszedett díjakból. A legkevesebb beszedett vizit- és napidíj 600 ezer forint, a legtöbb 22,7 millió forint volt.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?