14 °C Budapest

Pénzbehajtó orvosok - A vizitdíj mellékhatásai

Pénzcentrum
2007. augusztus 14. 08:40

A 300 forintos napidíj bevezetése óta átlagosan egy-két nappal csökkent esetenként a kórházban tartózkodás ideje. Míg korábban az okozott problémát, hogy a kórházak - anyagi megfontolások miatt - indokolatlanul hosszúra nyújtották az ápolási időt, "szándékosan" növelve ezzel az egészségbiztosító kiadásait, mostanában az ellenkezője okoz gondot, vagyis az, hogy az intézményekből - szintén pénzügyi okokból - idejekorán távoznak a betegek - írja a Napi Gazdaság.

Egyelőre nincs összesített adat arról, hogy a betegek hány százaléka megy haza az indokoltnál hamarabb a napidíj-fizetési kötelezettség miatt. Azt sem tudni pontosan, hogy eddig milyen arányban fordult elő, hogy a beteg fizetés nélkül távozott az intézményből. Azonban ilyen esetben a kórház feladata az elmaradt napidíj "behajtása".

A végrehajtási rendelet értelmében az intézményeknek két tanú aláírásával kell igazolniuk, hogy a bent ápolt személy fizetés nélkül távozott.

A kórházak ezt követően felszólíthatják a renitens beteget a számla kiegyenlítésére. Amennyiben az írásos felszólítás is eredménytelen marad, az intézmény akár bírósági úton is kezdeményezheti az elmaradt napidíj behajtását. Kérdéses azonban, hogy vajon megéri-e a költséges és időigényes procedúra a kórházaknak. A hatályos törvény alapján ugyanis húsz nap után, azaz hatezer forint felett nem kell napidíjat fizetni, így egy esetleges végrehajtási eljárás is legfeljebb ezt az összeget célozza.

Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint májusban az intézményeknek összesen mintegy 810 millió forintos bevételük származott kórházi napidíjból és vizitdíjból, ebből a napidíj csaknem 251 millió forintot tett ki. A kórházak havi bevétele több mint tízmillió forinttal nőtt a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetése óta. Egy korábbi kormányszóvivői tájékoztatón elhangzott az is, hogy volt olyan kórház, amelynek bevételei több mint 20 millió forinttal nőttek a beszedett díjakból. A legkevesebb beszedett vizit- és napidíj 600 ezer forint, a legtöbb 22,7 millió forint volt.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm