18 °C Budapest

Ki az, aki nem segít?

Pénzcentrum
2006. augusztus 14. 15:00

Dánia, Norvégia, Svédország és Hollandia a legadakozóbb a fejlődő országok segélyezését illetően, áll egy nemzetközi felmérésben, mely a világ leggazdagabb országait vizsgálva kialakított egy 21-es rangsort, mely országok a világ fejlődéséhez leginkább hozzájárultak a 2005-ös évben.


A tanulmány egy meghatározott értékekből álló indexsorozat értékét vizsgálja, megállapítva ezzel a pontos sorrendet. A Commitment to Development Index (Fejlődésre elhivatottság-index) alapján a 2005-ös évben a világ fejlődését leginkább elősegítő ország Dánia lett, mögötte kicsivel elmaradva Hollandia, a 3. helyen pedig Svédország végzett.

Az indexben szereplő értékek adják meg az összpontszámot, melyet ezek után egy skálán hasonlítottak össze. Az index komponensei a következők: a nemzetközi segélyek nagysága és minősége, a fejlődő országok exportjai iránti nyitottság, befektetési politika, környezetvédelmi, biztonságpolitikai és bevándorlásügyi intézkedések, valamint nem utolsó sorban az új technológia elterjesztése a világban.

A jelentés szerint Dánia az a fejlett ország, amelyik a legtöbbet tesz azért, hogy a világ fejlődő országaiban javuljanak az életkörülmények. A 2005-ös év GDP-jének 12,3 %-át költötte segélyezésre, ezt követi Norvégia 10,8, Svédország 9,8 és Hollandia a 8,7 százalékos GDP értékekkel. Az Amerikai Egyesült Államok csupán a 12. helyen áll az összesített ranglistán. Az USA egyedül a kereskedelemben és a befektetésekben aktív, a többi értékre átlagos pontot kapott, segélyeket pedig csak kis százalékban adományoz.

A rangsor legutolsó tagjaként Japánt említik a szakértők: rendkívül alacsony értékekkel -egy helyen még negatív irányba is átváltott az egyik érték indexe - az összesítettben mindössze 2,8 pontot szerzett meg. Japán az egyedüli ország, amely valamelyik komponensének negatív értékével bekerült a táblázatba.

A CGD (Centre for Global Development) igazgatója, Nancy Birdsall szerint javuló tendenciát mutat az országok és nemzetek segélyekre irányuló elhivatottsága. A szakértő szerint azonban a segélyek összege messze elmaradt a várakozásoktól, mivel több segélyt ígértek a fejlett országok a tavalyi évben, mint amennyi ténylegesen megvalósult belőlük.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

 

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?