28 °C Budapest

Ki az, aki nem segít?

Pénzcentrum
2006. augusztus 14. 15:00

Dánia, Norvégia, Svédország és Hollandia a legadakozóbb a fejlődő országok segélyezését illetően, áll egy nemzetközi felmérésben, mely a világ leggazdagabb országait vizsgálva kialakított egy 21-es rangsort, mely országok a világ fejlődéséhez leginkább hozzájárultak a 2005-ös évben.


A tanulmány egy meghatározott értékekből álló indexsorozat értékét vizsgálja, megállapítva ezzel a pontos sorrendet. A Commitment to Development Index (Fejlődésre elhivatottság-index) alapján a 2005-ös évben a világ fejlődését leginkább elősegítő ország Dánia lett, mögötte kicsivel elmaradva Hollandia, a 3. helyen pedig Svédország végzett.

Az indexben szereplő értékek adják meg az összpontszámot, melyet ezek után egy skálán hasonlítottak össze. Az index komponensei a következők: a nemzetközi segélyek nagysága és minősége, a fejlődő országok exportjai iránti nyitottság, befektetési politika, környezetvédelmi, biztonságpolitikai és bevándorlásügyi intézkedések, valamint nem utolsó sorban az új technológia elterjesztése a világban.

A jelentés szerint Dánia az a fejlett ország, amelyik a legtöbbet tesz azért, hogy a világ fejlődő országaiban javuljanak az életkörülmények. A 2005-ös év GDP-jének 12,3 %-át költötte segélyezésre, ezt követi Norvégia 10,8, Svédország 9,8 és Hollandia a 8,7 százalékos GDP értékekkel. Az Amerikai Egyesült Államok csupán a 12. helyen áll az összesített ranglistán. Az USA egyedül a kereskedelemben és a befektetésekben aktív, a többi értékre átlagos pontot kapott, segélyeket pedig csak kis százalékban adományoz.

A rangsor legutolsó tagjaként Japánt említik a szakértők: rendkívül alacsony értékekkel -egy helyen még negatív irányba is átváltott az egyik érték indexe - az összesítettben mindössze 2,8 pontot szerzett meg. Japán az egyedüli ország, amely valamelyik komponensének negatív értékével bekerült a táblázatba.

A CGD (Centre for Global Development) igazgatója, Nancy Birdsall szerint javuló tendenciát mutat az országok és nemzetek segélyekre irányuló elhivatottsága. A szakértő szerint azonban a segélyek összege messze elmaradt a várakozásoktól, mivel több segélyt ígértek a fejlett országok a tavalyi évben, mint amennyi ténylegesen megvalósult belőlük.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

 

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?