5 °C Budapest

Melyik a legértékesebb márka? - Szédületes összegek...

Pénzcentrum
2006. július 31. 13:00

A Fortune 500-as listához hasonlóan az Interbrand és a BusinessWeak is megalkotta közösen a világmárkák top 100-as felsorakoztatását. A cégek által kifejlesztett számítási rendszeren alapuló számítások szerint a világvezető márkanevek közül még mindig a Coca-Cola a legértékesebb.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A rangsorból kiderül, hogy a legtöbbet érő márkák közül 52 amerikai foglal helyet a 100 között, ezen belül is 7 amerikai szerepel a top 10-ben. Az Interbrand 20 éve fejlesztette ki márka-értékelő rendszerét. 2006-ban azok a vállalatok juthattak be a 100-as élmezőnybe, akik legalább 2,7 milliárd dolláros márkaértékkel, hozzáférhető pénzügyi és marketinges adatokkal rendelkeznek, valamint bevételük legalább egyharmadát az export üzlet teszi ki- olvashatjuk az Interbrand honlapján.

A Nokia évről évre történő gyengülését egy újabb megerősödés követte, melynek eredményeképpen jelenleg a 6. helyre került, mintegy 14%-os pozitív értékváltozással. A legnagyobb értékű javulással a Google vezeti a sort, mintegy 46%-kal nőtt a cég presztízse a 2004-es évhez képest. A legtöbb veszteséget a 100 között a Gap amerikai ruházati vállalat könyvelheti el, amely 22 százalékpontot zuhant. A Kodak megpróbált felzárkózni digitális árucikkeivel a világmárkákhoz, ám még mindig nem járt teljes sikerrel, hiszen 12%-os veszteségéből nem tudott lejjebb faragni.

A ranglistát idén is az elektronikai ipar képviselői vezetik, viszont az autóipar csökkenésével értékvesztést könyvelhet el a Ford és a General Motors amerikai autógyártó cég. Az európai piacon viszont új terek nyíltak meg a BMW előtt (plusz 15%), és szintén hódít a japán Hyundai a piacon.


 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?