15 °C Budapest

Megtört a csend: 2011-ben euró?

Pénzcentrum
2006. május 17. 11:00

2011-re tervezi a lengyel kormány az euró bevezetését. A közép-európai ország volt az egyedüli a 2004-ben az EU-hoz csatlakozott új tagállamok között, mely nem rendelkezett hivatalos céldátummal a közös pénz bevezetését illetően. A miniszterelnök szerint 2009-ben megindulhatnak a tárgyalások a közös pénz bevezetéséről, 2011-től pedig már euróval lehet fizetni Lengyelországban. A lengyel

2011-re tervezi a lengyel kormány az euró bevezetését. A közép-európai ország volt az egyedüli a 2004-ben az EU-hoz csatlakozott új tagállamok között, mely nem rendelkezett hivatalos céldátummal a közös pénz bevezetését illetően.

A miniszterelnök szerint 2009-ben megindulhatnak a tárgyalások a közös pénz bevezetéséről, 2011-től pedig már euróval lehet fizetni Lengyelországban. A lengyel gazdaság az adósság és inflációs kritériumot már most is teljesíti, a deficitet illetően az idei évben várhatóan 3% fölé kerülnek. Kazimierz Marcinkiewicz miniszterelnök szerint azonban 2007-ben visszatérhet a 3% alatti szint, így nem lesz komolyabb akadálya a maastrichti feltételek teljesítésének. A képet árnyalja, hogy a deficitadatok a nyugdíjpénztári korrekció utáni számok, ha viszont Brüsszelben a korrekciót nem engedik, akkor a hiányt tovább kell mérsékelni.A lengyel konvergencia program 2007-re 2.2%-os deficittel számol, ugyanakkor a hiány a nyugdíjkorrekció nélkül elérheti a 4.1%-ot is.

A céldátum ellenére azonban a lengyel gazdasági és politikai vezetés igen megosztott. A most alakult kormánykoalíció kisebb, populistának nevezhető pártjai jellemzően elutasítják a közös pénz bevezetését, egyes hangok az EU-csatlakozást sem helyeselték. Itt említhető meg, hogy a Jog és Igazságosság párt elnöke (vezető párt a kormánykoalícióban), Lech Kaczinski sem támogatja túlzottan az eurót. Leszek Balcerowicz jegybankelnök szerint a közös pénz bevezetése a lengyel gazdaság növekedését 0.2%-kal gyorsítja.

Az euró-zóna az újonnan csatlakozott államok közül először Szlovéniával bővülhet 2007-ben, melyet 2008-2009 között Litvánia, Észtország, Ciprus, Málta és Szlovákia követhet. Csehország és Magyarország 2009 után csatlakozhat Lengyelországgal együtt.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?