35 °C Budapest

Megtört a csend: 2011-ben euró?

Pénzcentrum
2006. május 17. 11:00

2011-re tervezi a lengyel kormány az euró bevezetését. A közép-európai ország volt az egyedüli a 2004-ben az EU-hoz csatlakozott új tagállamok között, mely nem rendelkezett hivatalos céldátummal a közös pénz bevezetését illetően. A miniszterelnök szerint 2009-ben megindulhatnak a tárgyalások a közös pénz bevezetéséről, 2011-től pedig már euróval lehet fizetni Lengyelországban. A lengyel

2011-re tervezi a lengyel kormány az euró bevezetését. A közép-európai ország volt az egyedüli a 2004-ben az EU-hoz csatlakozott új tagállamok között, mely nem rendelkezett hivatalos céldátummal a közös pénz bevezetését illetően.

A miniszterelnök szerint 2009-ben megindulhatnak a tárgyalások a közös pénz bevezetéséről, 2011-től pedig már euróval lehet fizetni Lengyelországban. A lengyel gazdaság az adósság és inflációs kritériumot már most is teljesíti, a deficitet illetően az idei évben várhatóan 3% fölé kerülnek. Kazimierz Marcinkiewicz miniszterelnök szerint azonban 2007-ben visszatérhet a 3% alatti szint, így nem lesz komolyabb akadálya a maastrichti feltételek teljesítésének. A képet árnyalja, hogy a deficitadatok a nyugdíjpénztári korrekció utáni számok, ha viszont Brüsszelben a korrekciót nem engedik, akkor a hiányt tovább kell mérsékelni.A lengyel konvergencia program 2007-re 2.2%-os deficittel számol, ugyanakkor a hiány a nyugdíjkorrekció nélkül elérheti a 4.1%-ot is.

A céldátum ellenére azonban a lengyel gazdasági és politikai vezetés igen megosztott. A most alakult kormánykoalíció kisebb, populistának nevezhető pártjai jellemzően elutasítják a közös pénz bevezetését, egyes hangok az EU-csatlakozást sem helyeselték. Itt említhető meg, hogy a Jog és Igazságosság párt elnöke (vezető párt a kormánykoalícióban), Lech Kaczinski sem támogatja túlzottan az eurót. Leszek Balcerowicz jegybankelnök szerint a közös pénz bevezetése a lengyel gazdaság növekedését 0.2%-kal gyorsítja.

Az euró-zóna az újonnan csatlakozott államok közül először Szlovéniával bővülhet 2007-ben, melyet 2008-2009 között Litvánia, Észtország, Ciprus, Málta és Szlovákia követhet. Csehország és Magyarország 2009 után csatlakozhat Lengyelországgal együtt.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?