A Telenor megvette a Vodafone-t

Pénzcentrum
2005. november 3. 08:50

Stabilról negatívra rontotta kedden a Standard and Poor's a Pannon GSM-et is birtokló norvég Telenor cégadósi besorolásait, miután a társaság bejelentette a Vodafone svédországi leányvállalatának felvásárlását.

 
A világ legnagyobb hitelminősítőjének londoni közleménye szerint a kilátásrontás a Telenor "A mínusz" szintű hosszú futamú, illetve "A-2" rövid távú besorolásait érinti; az osztályzatokat az S&P egyébként megerősítette. Az indoklás szerint a Vodafone Sweden 1 milliárd eurós felvásárlása beleillik ugyan a Telenor észak-európai stratégiájába, a cég idei tranzakciói azonban akár meg is kétszerezhetik nettó adósságát.
Az elemzés szerint a Telenor elsőrendű adósi besorolásait a vállalat erősen teljesítő norvégiai vezetékes és mobil üzletágai, erőteljes szabadkészpénz-képzése, megfontolt stratégiai és pénzügyi irányítása támasztja alá. Korlátozó tényező ugyanakkor a vártnál rosszabb rövid távú adóssághelyzet, a tartósan erőteljes verseny, valamint a külföldi mobil üzletágak, amelyek - jóllehet növekszenek és sokrétűek - gyengébb üzleti helyzetűek, emellett árfolyam- és országkockázatoknak teszik ki a Telenort, áll az S&P elemzésében.
A Telenor az előző nap bejelentett Vodafone-tranzakcióval a svéd mobilpiacon a harmadik legnagyobb szolgáltatót szerezte meg, amelynek piaci részesedése előfizetői kör szerint 15 százalék, a bevételek szerint pedig 23 százalék. A Telenor egyébként 2002 óta a Pannon GSM százszázalékos tulajdonosa.
(forrás: Napi Online, SG.hu Hírmagazin)
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem