7 °C Budapest

A Telenor megvette a Vodafone-t

Pénzcentrum
2005. november 3. 08:50

Stabilról negatívra rontotta kedden a Standard and Poor's a Pannon GSM-et is birtokló norvég Telenor cégadósi besorolásait, miután a társaság bejelentette a Vodafone svédországi leányvállalatának felvásárlását.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
 
A világ legnagyobb hitelminősítőjének londoni közleménye szerint a kilátásrontás a Telenor "A mínusz" szintű hosszú futamú, illetve "A-2" rövid távú besorolásait érinti; az osztályzatokat az S&P egyébként megerősítette. Az indoklás szerint a Vodafone Sweden 1 milliárd eurós felvásárlása beleillik ugyan a Telenor észak-európai stratégiájába, a cég idei tranzakciói azonban akár meg is kétszerezhetik nettó adósságát.
Az elemzés szerint a Telenor elsőrendű adósi besorolásait a vállalat erősen teljesítő norvégiai vezetékes és mobil üzletágai, erőteljes szabadkészpénz-képzése, megfontolt stratégiai és pénzügyi irányítása támasztja alá. Korlátozó tényező ugyanakkor a vártnál rosszabb rövid távú adóssághelyzet, a tartósan erőteljes verseny, valamint a külföldi mobil üzletágak, amelyek - jóllehet növekszenek és sokrétűek - gyengébb üzleti helyzetűek, emellett árfolyam- és országkockázatoknak teszik ki a Telenort, áll az S&P elemzésében.
A Telenor az előző nap bejelentett Vodafone-tranzakcióval a svéd mobilpiacon a harmadik legnagyobb szolgáltatót szerezte meg, amelynek piaci részesedése előfizetői kör szerint 15 százalék, a bevételek szerint pedig 23 százalék. A Telenor egyébként 2002 óta a Pannon GSM százszázalékos tulajdonosa.
(forrás: Napi Online, SG.hu Hírmagazin)
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 28. péntek
Károly, Karola
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?