6 °C Budapest

A Telenor megvette a Vodafone-t

Pénzcentrum
2005. november 3. 08:50

Stabilról negatívra rontotta kedden a Standard and Poor's a Pannon GSM-et is birtokló norvég Telenor cégadósi besorolásait, miután a társaság bejelentette a Vodafone svédországi leányvállalatának felvásárlását.

 
A világ legnagyobb hitelminősítőjének londoni közleménye szerint a kilátásrontás a Telenor "A mínusz" szintű hosszú futamú, illetve "A-2" rövid távú besorolásait érinti; az osztályzatokat az S&P egyébként megerősítette. Az indoklás szerint a Vodafone Sweden 1 milliárd eurós felvásárlása beleillik ugyan a Telenor észak-európai stratégiájába, a cég idei tranzakciói azonban akár meg is kétszerezhetik nettó adósságát.
Az elemzés szerint a Telenor elsőrendű adósi besorolásait a vállalat erősen teljesítő norvégiai vezetékes és mobil üzletágai, erőteljes szabadkészpénz-képzése, megfontolt stratégiai és pénzügyi irányítása támasztja alá. Korlátozó tényező ugyanakkor a vártnál rosszabb rövid távú adóssághelyzet, a tartósan erőteljes verseny, valamint a külföldi mobil üzletágak, amelyek - jóllehet növekszenek és sokrétűek - gyengébb üzleti helyzetűek, emellett árfolyam- és országkockázatoknak teszik ki a Telenort, áll az S&P elemzésében.
A Telenor az előző nap bejelentett Vodafone-tranzakcióval a svéd mobilpiacon a harmadik legnagyobb szolgáltatót szerezte meg, amelynek piaci részesedése előfizetői kör szerint 15 százalék, a bevételek szerint pedig 23 százalék. A Telenor egyébként 2002 óta a Pannon GSM százszázalékos tulajdonosa.
(forrás: Napi Online, SG.hu Hírmagazin)
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?