2020. október 20. kedd Vendel

Rengeteg magyar hozott komoly döntést: hiába a vírus, így vészelnék át a válságot


2020 második legerősebb cégalapítási hónapját hozta a szeptember, miután a koronavírus második hullámának ellenére tömegesen indulnak új vállalkozások Magyarországon, újra az elmúlt évek trendje tükröződik a szeptemberi adatokban. Békésben, Zalában és Tolnában alakul a legjobban a vállalkozások helyzete.

2584 újonnan induló vállalkozással eddig szeptember lett 2020 második legerősebb cégalapítási hónapja. "A szeptemberi kimagasló cégalapítás azért is különleges, mivel a júliusi csúcs az elhalasztott cégalapításoknak volt köszönhető, de szeptemberben ennek már jóval kisebb a hatása" - mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató elemzője. A cég összesítése szerint a szeptemberi cégalapítások száma 6,8 százalékkal haladta meg a 2019-es havit átlagot, pedig 2019 az elmúlt évek egyik legerősebb éve volt cégalapítás szempontjából.

A kiugró szeptemberi érték szezonális szempontból is erősnek számít, hiszen az elmúlt 5 évben nem volt ilyen magas cégalapítási szám a szeptemberi időszakokat vizsgálva.

Azért még korai az öröm

A magas cégalapítási érték azonban csak kis részben jelenti jelenleg a vállalkozási bizalom helyreállását. A cég elemzése szerint a szeptemberi érték a nyár közepén, a COVID két hulláma között tapasztalt ideiglenes megnyugvásnak is köszönhető. Ugyanakkor a gazdasági válság okozta bizonytalanság sok kényszervállalkozót is generál. "Az ősz első hónapjában tapasztalt cégalapítási lendület ugyan látszólag sok tekintetben hasonlít az elmúlt évek adataihoz, de a mostani folyamat kevésbé látszik egészségesnek és tartósnak - summázta Pertics.

A magas cégalapítási értékhez ráadásul hozzájárulhat a KATA szabályainak 2021-től történő szigorítása. Az elmúlt években a vállalkozó kedvűek jelentős része inkább egyéni vállalkozást indított a cégalapítás helyett, ami elsősorban a kedvezményes KATA-nak is volt köszönhető. A 2021-től jelentősen szigoridó KATA szabályok miatt azonban a vállalkozók nagyobb része indít inkább társas vállalkozást. A cégalapításokkal ellentétben a gazdasági hullámvölgy ellenére a cégmegszűnések száma továbbra is rendkívül alacsony.

Szeptember hónapban mindössze 2500 cégtörlés került közzétételre, ami az elmúlt 5 év 3. legalacsonyabb havi értéke.

Az alacsony cégmegszűnés egyben azt is jelenti, hogy abszolút értékben nőtt szeptember hónapban az országba bejegyzett cégek száma. 2019-ben az erős cégalapítások ellenére csökkent a hazai cégszám, de ez a trend most úgy néz ki, megfordul. Ez a fordulat azonban a cégalapításokhoz hasonlóan itt is ideiglenes lehet, hiszen egyelőre a hitelezői türelem jellemző a vállalati partnerkapcsolatok jelentős részére. Ez a türelem azonban vélhetően nem fog sokáig kitartani, ha a gazdasági válság tartós lesz.

Kevés cég szűnik meg

A megszüntetésre irányuló eljárásokat nézve alapvetően változatlan a helyzet. A cégbázisra leginkább veszélyes felszámolási eljárások száma továbbra is alacsony, mindösszesen 323 felszámolási eljárás került közzétételre szeptember hónapban, ami igen alacsonynak számít az előző évek havi értékeihez képes. Az előző hónapokban magas végelszámolási eljárás érték is kezd normalizálódni. Az ősz első hónapjában 731 végelszámolás került közzétételre, ami jóval magasabb, mint az előző évek értéke, de a 2020-as értékeknél már alacsonyabb. A koronavírus 2 hulláma közötti viszonylagos nyugalom alatt tehát kevesebb vállalkozó döntött önszántából a vállalkozása megszűntetése mellett.

A megszüntetésre irányuló eljárások mellett a viszonylagos hitelezői türelemről árulkodik a végrehajtások száma is. 2020 szeptemberében 4214 társas vállalkozás ellen indult legalább egy végrehajtási eljárás, ami alacsonyabb, mint a 2019-es havi értékek, de összességében még mindig magasnak számít az 510 ezer céget tartalmazó hazai cégbázisban.


Forrás: Opten

Az információs szolgáltató Cégfluktuációs Indexe, amely az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez, szeptemberben átlagosan 10 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten - CFI Békés, Zala és Tolna megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Baranya és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye produkálta.

Címlapkép: Getty Images

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.15-10.21
Országos

Lidl

10.15-10.21
Országos

Auchan

10.15-10.21
Országos

Tesco

10.15-10.21
Országos

Spar

10.15-10.21
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó